eTrebinje
Najnovije Trebinje

Petrović: Sa planiranim energetskim objektima novi milioni i za lokalne budžete

Izvor:

Fotografija:

luka-petrovic

 Realizacijom planiranih elektrenergetskih objekata ERS u ovoj godini – područje Hercegovine postaće najveći centar energetike u regionu, a uz značajno povećanje prihoda u najvažnijem privrednom resursu Srpske – biće obezbijeđeni i novi, milionski prilivi u budžetima lokalnih zajednica, rekao je za Radio Trebinje Luka Petrović, v.d. generalnog direktora MH „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Gostujući u emisiji „Aktuelno“ našeg radija, Petrović je, kao prioritetne investicione objekte u 2019. godini izdvojio HE Dabar, Buk-Bijela,sa elektranama Paunci i Foča, te drugu fazu HE Dubrovnik.

Sa HE Dabar prihodi od energetike veći za 50 miliona KM

HE Dabar jedan je od najvećih i najpovoljnijih projekata u regionu, čija je ukupna investiciona vrijednost 488 miliona KM, a u koju je, do sada, uloženo ili ugovoreno 150 miliona KM.

Instalisana snaga HE Dabar je 160 megavata, pa kad se to pomnoži sa 3 miliona, dobićete 480 miliona, što znači da će nas jedan megavat snage na ovoj hidroeletrani koštati milion i po evra. U Evropi se, recimo, radi i za četiri miliona evra po megavatu – i tada im se isplati“, kaže Petrović.

Radovima na osnovu raspisanog tendera, precizira, hidroelektrana Dabar će biti stavljena u funkciju, napraviće se akumulacija Nevesinje sa branom Pošćenje, završiti kompletan kanal u dužini od 6 kilometara kroz Dabarsko polje, te proširiti tunel Dabar-Fatnica u dužini od 3,4 kilometra, koji će omogućiti odvođenje vode iz HE Dabar i slivnog područja.

 „Trideset dvije kompanije iz cijelog svijeta izrazile su javni interes za finansiranje i izgradnju HE Dabar, od kojih će biti odabrana maksimalno četiri ponuđača. Njihova je obaveza da obezbijede novac za izgradnju, koji će ERS otplaćivati u ratama, kada HE bude priključena na mrežu, što bi, prema planiranoj dinamici radova, u najboljem slučaju, trebalo da bude za tri godine“, navodi Petrović.

On ističe da će prihodi od HE Dabar sa njenim nizvodnim efektima biti oko 50 miliona KM, od čega će značajno profitirati i hercegovačke lokalne zajednice.

 „Od tih 50 miliona – 2 i po miliona će ostajati lokalnim zajednicama, prvenstveno Nevesinju, nešto i Berkovićima, te jednim dijelom Trebinju i Bileći. Nisu to i jedini benefiti za lokalne zajednice. Projekat će donijeti i nova radna mjesta u elektroenergetskom sektoru, kao i tokom izgradnje u građevinarstvu i drugim uslužnim djelatnostima koji prate ovakve velike javne radove. Ne zaboravimo da je jedan od uslova tendera da 50% podizvođača mora biti domaća operativa, što će smanjiti i odliv radne snage“, kaže v.d. generalnog direktora ERS-a za Radio Trebinje.

Sa „Dubrovnikom 2“ dodatnih 5 miliona za budžete Trebinja i Bileće

Petrović je kazao da aktuelni spor sa HEP-om nije obeshrabrio dvije elektroprivrede da krenu u novi zajednički poduhvat – izgradnju druge faze HE Dubrovnik.

Instalisana snaga ovog objekta biće 304 megavata, od njene proizvodnje će, vjerovali ili ne, Trebinje i Bileća imati dodatnih 5 miliona KM u svojim budžetima, a s druge strane minimalno 50 miliona KM novih prihoda za HET. Naravno da je ovo najisplativiji elektroenergetski projekat u Evropi, sa ukupnom investicionom vrijednošću od 160 miliona evra – što znači da je samo 600.000 evra po megavatu. Mi već pravimo model kojim bi bile zadovoljne sve strane“, rekao je Petrović dodajući da će sa novih elektroenergetskim objektima područje Hercegovine biti najveći centar energetike u regionu.

On je dodao da je sve spremno i za raspisivanje javnog poziva za izgradnju hidroelektrane Buk-Bijela na Drini, te hidreletrana Foča i Paunci, koje će zajednički graditi elektroprivrede Srpske i Srbije.

Ubijeđen sam da će paralelno početi gradnja sve tri elektrane do kraja ove godine. Mišljenja sam da ćemo u naredne tri-četiri godine značajno ojačati potencijal Republike Srpske jer sva ova električna energija, proizvedena u HE Dabru, Buk-Bijeloj, Pauncima, Foči, pa i Dubrovniku – biće za izvoz. A cijena za izvoz je podsjetimo – duplo skuplja od one za koju se struja prodaje u Srpskoj“, istakao je generalni direktor ERS-a.

Stvaramo uslove da ljudi ovdje grade budućnost

Petrović je naveo da će preduzeća elektroenergetskog sektora i ubuduće društveno odgovorno djelovati i nastaviti investiranja u infrastrukturu lokalnih zajednica.

Nama je interes da lokalne zajednice osjete benefite od elektroenergetskih kapaciteta koji se razvijaju na njihovom području. Kroz naše razvojne projekte i investicije u infrastrukturu lokalnih zajednica – cilj nam je da stvorimo uslove porodicama da imaju stabilan osnov da ostanu i ovdje grade budućnost“, istakao je on, dodajući da je zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradskom upravom i u Trebinju pokrenut niz značajnih projekata.

Petrović je podsjetio da su, i pored hidrološki najnepovoljije godine u posljednjim decenijama – Hidroeletrane na Trebišnjici investirale i investiraju: u revitalizaciju izvorišta Vrelo oko, u sekundarnu mrežu sistema za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, uređenje Ćatovića kraka i dugo priželjkivani projekat zatvorenog bazena, koji će, uz benefite za grad iz oblasti turizma i sporta, obezbijediti i novih više od 70 radnih mjesta.

HET je preuzeo obavezu i izgradnje mosta preko Trebišnjice na trasi buduće istočne obilaznice, dužine 400 metara sa pristupnim putevima, neposredno ispod brane Gorica, čija je procijenjena vrijednost oko 8 miliona KM. Ovih dana je revidiran projekat i očekujemo da će za dva ili tri mjeseca biti definisan i tender, te da ćemo do ljeta dobiti i izvođača radova“, napomenuo je Petrović.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

Petrović: Teže je raspodijeliti preostalih 10 odsto pozicija, nego 90%

eTrebinje

Petrović: Urušavajući moje ime, Vukanović pokušava da zavlada Hercegovinom

eTrebinje

Petrović: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

eTrebinje

Petrović: Nema poskupljenja struje do Nove godine

eTrebinje

Petrović: Istorijski prihod ERS-a od skoro milijardu KM, dobit 80.000.000 KM, nastavljaju se sve investicije

eTrebinje

“Stabilan sistem” Petrović tvrdi da NEĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE u Srpskoj

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više