eTrebinje
Najnovije Trebinje

Prvi kilovati iz PHE “Čapljina” za potrebe “Elektroprivrede Srpske”

Izvor:

Fotografija:

TРЕБИЊЕ, 19. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Генерални директор "Електропривреде Препублике Српске" Лука Петровић потписао је уговор са представником "Електропривреде Хрватске заједнице Херцег-Босна" да ће електрична енергија која буде произведена у проточној хидроелектрани /ПХЕ/ "Чапљина" током ове године биће дијељена у омјеру 50 према 50 одсто, чиме ће први пут послије 15 година први киловати из овог постројења бити додијељени и "Електропривреди Републике Српске" /ЕРС/.

Električna energija koja u ovoj godini bude proizvedena u protočnoj hidroelektrani /PHE/ “Čapljina” biće dijeljena u omjeru 50 prema 50 odsto, čime će prvi put poslije 15 godina prvi kilovati iz ovog postrojenja biti dodijeljeni i “Elektroprivredi Republike Srpske” /ERS/, rekao je Srni generalni direktor ovog preduzeća Luka Petrović.

On je istakao da će ugovorom ERS-a, “Hidroelektrana na Trebišnjici” /HET/ i “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna”, postrojenje u Čapljini biti angažovano i za potrebe ERS-a, što će pozitivno uticati na elektroenergetski bilans Srpske. 

Petrović je pojasnio da se odredbama ugovora HET obavezao da obezbijedi regulisano ispuštanje vode na profilu brane “Gorica” Hidroelektrane “Trebinje dva”, dok se mostarska “Elektroprivreda” obavezala obezbijediti proizvodnju električne energije u pogonu “Čapljina”. 

“Zaključenim ugovorom stvorene su pretpostavke da HET ostvari značajne dodatne prihode, što je veoma važno u situaciji u kojoj je HE `Dubrovnik` van pogona”, rekao je Petrović. 

Prema njegovim riječima, okvirnim sporazumom predviđena je saradnja ugovornih strana u pogledu zajedničkog pružanja usluga rezerve u elektroenergetskom sistemu, o čemu će u narednom periodu biti sačinjen i poseban ugovor. 

“Ovo je značajan dogovor, od kojeg će svi imati korist. Samo HET će na mjesečnom nivou imati dodatna 24 gigavat-časa električne energije”, naveo je Petrović. 

Protočna hidroelektrana “Čapljina” izgrađena je 1979. godine. Do 1992. godine PHE “Čapljina” je radila u sistemu HET-a, a od 1992. godine elektrana je u sistemu “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna” iz Mostara. 

Ona je reverzibilna pumpno-akumulaciona hidroelektrana koja koristi vode vlastitog slivnog područja i vode rijeke Trebišnjice. 

U vrijeme kada je izgrađena bila je prva reverzibilna elektrana na prostoru bivše Jugoslavije. Ima dva agregata ukupne snage 420 megavata.

SRNA


Povezane vijesti

Petrović: Teže je raspodijeliti preostalih 10 odsto pozicija, nego 90%

eTrebinje

HET: Očekuje se istorijska proizvodnja struje u ovoj godini

eTrebinje

Objavljen konkurs: HET stipendira 100 studenata

eTrebinje

Petrović: Urušavajući moje ime, Vukanović pokušava da zavlada Hercegovinom

eTrebinje

Petrović: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

eTrebinje

Petrović: Nema poskupljenja struje do Nove godine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više