eTrebinje
Najnovije Trebinje

U Trebinju Ruskinje najčešće snajke, upisana i prva promjena pola

Izvor:

Fotografija:


U trebinjski matičnu kancelariju proteklih godina, osim parova iz ovog grada, da zakažu venčanje svraćali su i stranci; bilo je i rekordnih razvoda, ali i povratnika u bračnu zajednicu.

Prošlog meseca bračni zavet obnovio je jedan stariji par iz Trebinja. Nakon višegodišnjeg odvojenog života, a zatim ponovnog zbližavanja, odlučili su da još jednom ozakone bračnu zajednicu.

– Venčali su se na istom mestu gde i pre više od dve decenije, a i kumovi su bili isti ljudi. Takvi slučajevi su poprilično retki, ali se dese, možda u pet godina jednom – kaže trebinjski matičar Vaso Čihorić, piše Srpskainfo.

Dodaje da u poslednje vreme pred matičare u Trebinju od stranih državljana najviše staju Ruskinje.

– Uglavnom je jedan bračni partner sa ovih prostora, a drugi je iz Rusije, pretežno Ruskinje. Nismo imali slučajeva da su oba bračna partnera stranci – objašnjava Vaso.

Prethodne godine mediji su objavili da je bračna idila jednog trebinjskog para trajala svega tri dana, pa je ovaj par postao svojevrsni neslavni rekorder u BiH.

– Matičari ne mogu znati koliko su živeli zajedno i kada su podneli zahtjev za razvod. To mogu uraditi odmah dan nakon venčanja, a onda treba da prođe vreme da sud donese presudu. Imali smo slučaj da je brak razveden za svega nekoliko meseci, ali kad je zahtev podnesen ne znamo. Toga je, ipak, malo na jugu Srpske. U poslednjih desetak godina, svega dva para su se razvela u kratkom roku – ističe Čihorić.

Prema podacima trebinjske matične kancelarije, Hercegovke retko maloletne stupaju u brak, a Hercegovci se, takođe, ne odlučuju da u ranoj mladosti kažu sudbonosno „da“.

– Ima slučajeva da devojke sa 18 godina zasnuju brak, ali maloletnica nije bilo u poslednje vrijeme. Najveća razlika među bračnim partnerima, koji su se u poslednjih godina vjnčali u Trebinju, iznosila je 15 godina, a najstarije mladoženje imale su više od 60 godina. To su uglavnom ljudi koji su i ranije bili u braku – kaže ovaj trebinjski matičar.

On ističe da brakovi u Trebinju, uglavnom, traju i da nema nekih velikih razlika u odnosu na prethodne decenije.

Ono što mladi Trebinjci praktikuju već godinama unazad je da svadbena veselja organizuju u ugostiteljskim objektima, svadbenim salonima u danima vikenda ili četvrtkom.

– Mladi uglavnom traže da matičar dođe u salon. Malo se venčanja obavi u gradskoj upravi – ističe Čihorić.

Matičaru koji dođe u salon i venča ih pred gostima mladi ne žale da daju 100 KM, koliko se, prema skupštinskoj odluci, plaća rad matičara na terenu, dok je venčanje u prostorijama gradske uprave besplatno.

U Trebinju se godišnje sklopi oko 180 brakova, a taj broj je približno isti svake godine.

Prva promena pola

Od šest trebinjskih matičara samo je Vaso Čihorić oženjen, dok ostali još nisu stali pred matičara, a neki od njih kažu da i ne planiraju.

Pre nekoliko godina u trebinjske matične knjige upisana je i prva promena pola. Jedna Trebinjka, koja je pre devedestih godina prošlog veka rođena u ovom gradu, a poslednjih godina živi u Holandiji, postala je muškarac i ponovo je upisana u matične knjige – sa muškim imenom.

Dubravka Čolović/Blic.rs


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više