eTrebinje
Trebinje

Neophodno uvesti predmet seksualno obrazovanje u škole

Izvor:

Fotografija:


Učenici srednjih škola iz Trebinja smatraju da je neophodno mu nastavni plan i program uvesti predmet seksualno vaspitanje i obrazovanje, pokazalo je istraživanje koje je urađeno u okviru projekta Ministarstva omladine i sporta RS pod nazivom „Identifikovanje i promocija mjera i aktivnosti na zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih“.

Ovo istraživanje, koje je obuhvatilo preko 200 učenika Centra srednjih škola i Gimnazije „Jovan Dučić“, sprovelo je Udruženje „Međunarodni centar za promociju ljudskih prava Trebinje.

Aleksandra Vuković, iz ovog udruženja kaže da mladi smatraju da postojeći obrazovni sistem ne pruža dovoljno znanja o seksualnom vaspitanju. Učenici bi, kaže ona, rado razgovarali sa ljekarima o svim pitanjima koja se tiču reproduktivnog zdravlja.

„Čak 64 odsto ispitanika se izjasnilo da im je to potrebno, dok 22 odsto nisu mogli procijeniti da li im to treba. Kada je u pitanju njihov odgovor na pitanje da li postojeći sistem školskog obrazovanja pruža dovoljan nivo znanja o seksualnom obrazovanju i vaspitanju čak 79 odsto učenika je reklo da ne pruža. Još nešto što mislim da je veoma važno da naglasim je da je ovim istraživanjem utvrđeno da bi mladi o ovoj temi rado razgovarali sa ljekarom, najveći procenat se opredijelio za tu mogućnost, a svega 12 odsto njih je reklo da o ovoj temi razgovara sa roditeljima, što je  zabrinjavajuće“, navodi Aleksandra Vuković.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je više od 35 odsto srednjoškolaca seksualno aktivno, da nisu dovoljno upoznati o polno prenosivim bolestima, te da u visokom procentu koriste kontraceptivna sredstva.

„Iz odgovora je utvrđeno da oni nisu baš upoznati sa polno prenosim bolestima, načinu liječenja. Moram da naglasim, da u odnosu na ovaj procenat seksualno aktivnih mladih, njih 77 odsto koristi neki vid zaštite, uglavnom je to kondom, ali misim da su oni, kada je u pitanju zaštita, upoznati“, navodi Aleksandra Vuković.

Sve informacije koje se tiču reproduktivnog zdravlja mladi dobijaju isključivo putem medija ili u razgovoru sa vršnjacima.

„Najveći broj mladih se informiše putem medija, odnosno interneta, najvećim dijelom te u razgovoru sa vršnjacima. Ja sam upoređivala podatke koje smo dobili ovim istraživanjem sa podacima jednog izvještaja ombudsmena za djecu i Mreže mladih savjetnika „Reproduktivno zdravlje-stavovi mladih“ iz 2012. godine, i rezultati su veoma slični, dakle, mediji i razgovor sa vršnjacima“, dodaje ona.

Srdan Lugonja, načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja Bolnice Trebinje ističe da su današnje mlade žene dosta edukovanije od ranijih generacija, češće dolaze na preglede ali ipak još uvijek postoji nelagoda prilikom posjete ginekologu.

„U odnosu na ranije, žene su danas bolje informisane o svome zdravlju i značaju zdravlja i dosta češće dolaze na preglede nego što su ranije dolazile. Ipak, u našoj sredini postoji neka nelagoda pri dolasku na pregled, pogotovo na prvi pregled i kada se radi o sasvim mladim osobama, djevojkama“, navodi Lugonja.

On ističe da su za očuvanje reproduktivnog zdravlja od velikog značaja redovni ginekološki pregledi.

„Ovim putem pozivam sve žene, bez obzira da li se radi o starijim ili mladim, da se redovno javljaju na ginekološke preglede jer svaka populacija ima svoje probleme. Jedne probleme imaju mladi, druge stariji. Na prvi pregled bi trebalo da se dođe prije nego započnu njihov seksualni život. Dakle, mlada osoba bi trebalo da dođe kod ginekologa i da se informiše o opasnostima na koje mogu da naiđu. Ostale žene bi trebalo da jednog godišnje dođu na pregled kod ginekologa.

Doktor Lugonja ističe da bi, u cilju edukacije, bilo neophodno u osnovne i srednje škole uvesti predmet seksualno vaspitanje i obrazovanje, kako bi mladi ljudi od stručnih lica dobijali prave informacije o očuvanju reproduktivnog zdravlja.

radiotrebinje.com


Povezane vijesti

Trebinje: U prošloj godini 18 beba manje nego u 2018.

eTrebinje

2 0 komentara

Žena Četvrtak, 21.03.2019. at 15:13

Ma o čemu priča ova Vukovićka? A dozvolila je sebi da “obrazuje” pravnike na ovom smeću od PIM-a – kad promašiš Frikom- dobiješ od nje temu za diplomski. FUJ!
Pa ona i takvi kao ona prave veću štetu društvu od svih nelegalnih abortusa!

Odgovor
Žena Četvrtak, 21.03.2019. at 15:15

Znam da nećete objaviti moj prethodni komentar. pišite malo o privatnom pravu tu u zgradi Frikoma, na kome najveći broj diplomskih radova ima ova dr Vuković. Sramota i šteta veća od svih abortusa.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više