eTrebinje
Republika Srpska Trebinje

Petrović: Prošle godine ostvarena dobit od 16,5 miliona

Izvor:

Fotografija:

luka-petrovic-elektroprivreda
Luka Petrovic direktor Elektroprivrede

Preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“ /ERS/ prošle godine ostvarila je finansijsku dobit od 16,5 miliona KM, a sva preduzeća, osim Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ „Ugljevik“, poslovala su pozitivno, rekao je Srni generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Petrović je istakao da dobit proizvodnih preduzeća u prošloj godini, prema zvaničnom finansijskom izvještaju, iznosi 11,9 miliona KM, dok su distributivna preduzeća ostvarila dobit od 2,6 miliona KM.

„Negativan finansijski rezultat poslovanja RiTE `Ugljevik` u najvećoj mjeri posljedica je negativnih kursnih razlika koje su prošle godine dostigle šest miliona KM, a odnose se na kreditno zaduženje u inostranoj valuti za projekat odsumporavanja. Osim toga, njegovo poslovanje opteretilo je i niz neplanskih zastoja, kao i loš kvalitet uglja„, naveo je Petrović.

On je istakao da, iako su rezultati poslovanja ERS-a za prethodnu godinu mnogo povoljniji u odnosu na 2017. godinu, kompanija ima potencijala da postigne bolje proizvodne i finansijske rezultate, ali i da teže većoj proizvodnji na pragu elektrana od sadašnje.

Prema njegovim riječima, postoje i limitirajući faktori koji utiču na poslovanje ERS-a, poput cijene električne energije koja je najjeftinija u regionu, koja je subvencionisana za sve kategorije potrošača.

„Sistem je opterećen i prekomjernim brojem zaposlenih, a stavka za plate značajno učestvuje u ukupnim troškovima kompanije. Zbog toga smo donijeli odluke da broj radnika smanjujemo postepeno, i to prirodnim odlivom i dobrovoljnim stimulativnim otpremninama, a zapošljavaće se samo deficitarne i struke od vitalnog značaja za sistem„, pojasnio je Petrović.

On je naveo da su zadaci koje je uprava ERS-a postavila pred sebe povećanje proizvodnje, intenziviranje investicija, smanjenje distributivnih gubitaka, ali i finansijska disciplina i organizovanost.

Kada je riječ o ulaganjima, Petrović kaže da su pokrenuti veoma značajni projekti čijom će se izgradnjom i puštanjem u rad dobiti novi kilovati, što je i cilj ERS-a, koja namjerava ostati kompanija od strateškog značaja za razvoj Srpske.

„Prioritetno će biti nastavljena gradnja Hidroelektrane /HE/ `Dabar` u okviru projekta izgradnje `Gornjih horizonata` na području istočne Hercegovine. Riječ je o objektu koji nema obavezu snabdijevanja domaćih kupaca, a proizvedena energija biće plasirana u izvoz po višestruko većim cijenama. ERS-u je dodijeljena koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana `Foča` i `Paunci` na rijeci Drini, a u ovaj projekat ulazimo zajedno sa Srbijom, sa kojom gradimo i HE `Buk Bijelu`“, naveo je Petrović.

Kada je riječ o termoelektranama, Petrović je istakao da se bazna energija ne smije izgubiti, ali da se isto tako intenzivno razmatraju modeli gradnje Termoelektrane „Gacko dva“ sa stranim investitorima.

„EU zahtijeva da se proizvodi struja iz obnovljivih izvora i u ovoj oblasti ERS je bila u zaostatku. U narednom periodu planiramo maksimalno da iskoristimo potencijale vjetra i sunca i da vlastitim sredstvima izgradimo solarne elektrane i vjetroparkove, stavljajući se u funkciju izvršenja ciljeva zadatih energetskim paketima„, rekao je Petrović.

U ovoj godini ERS će raspisati tender za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, čija će snaga biti 100 megavata, a vrijednost 150 miliona evra.

Petrović navodi da su u toku i aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta izgradnje vjetroparka „Hrgud“ koji će imati snagu od 48 megavata, sa godišnjom proizvodnjom od oko 126 gigavat-časova električne energije.

On je naveo da je pred ERS-om proces reorganizacije i novih investicija, s ciljem boljeg i efikasnijeg upravljanja sistemom.

„Pred nama su i obaveze Trećeg energetskog paketa koji će omogućiti da ERS-u komercijalno poslovanje, restrukturiranje distribucionih preduzeća, odnosno razdvajanje distribucija od snabdijevača„, naglasio je Petrović.

SRNA


Povezane vijesti

Petrović: Cijena struje neće se mijenjati ove godine

eTrebinje

“Elektroprivreda” osnovala preduzeće u Sloveniji

eTrebinje

„Elektroprivreda Srpske“ želi da prva kupi automobil na električnu energiju

eTrebinje

Dobit ERS pala za 31 milion KM i pored rekordnih cijena struje

eTrebinje

Petrović: Teže je raspodijeliti preostalih 10 odsto pozicija, nego 90%

eTrebinje

Uskoro početak glavnih radova na HE “Dabar”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više