eTrebinje
Trebinje

Podzemno “pakovanje” instalacija usporava radove na popločavanju

Izvor:

Fotografija:


Dinamika radova na popločavanju ulica Starog grada nije zadovoljavajuća, a razlozi su, u prvom redu, u tehnički zahtjevnoj fazi radova koja prethodi popločavanju – a u kojoj je potrebno na skučenom prostoru izmjestiti sve instalacije u podzemne kanale.

Ovo je juče na sjednici Skupštine grada kazao načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Marko Rikalo, odgovarajući na odborničko pitanje u vezi sa kašnjenjem radova na popločavanja ulica najstarijeg trebinjskog gradskog jezgra.

Rikalo je istakao da se samo pločanje površina odvija bez problema i u optimalnim rokovima,ali da napore izvođača otežava to što u uskim ulicama „kastela“ gotovo i ne postoji manevarski prostor za propisno postavljanje elektro- i vodoinstalacija, mreža fekalne i oborinske kanalizacije, optičkih kablova za internet i videonadzor…

„A svaka od tih instalacija ima svoje tehničke propise za postavljanje, odnosno propisane udaljenosti, horizontalne i vertikalne, jedne od drugih. To zaista nije lako izvesti na tako uskom prostoru. Takođe, problem je i što vlasnici objekata ne dozvoljavaju postavljanje razvodnih kutija od elektroinstalacija na svoje fasade. Imamo mnogo poteškoća da se sa njima dogovorimo, a ne možemo da naređujemo, niti želimo da se ponašamo kao sila“, kazao je Rikalo.

Rikalo ipak očekuje da će prostor oko Muzeja Hercegovine do 1. maja biti pod pločnikom. Zbog turističke sezone nastavak radova bi vjerovatno uslijedio tek polovinom septembra. Za to vrijeme potrebno je riješiti i probleme imovinske prirode koji su se ispriječili na trasi pločanja.

„To je dio od Muzeja Hercegovine prema Carevoj džamiji, gdje su vlasnici objekata na gradskom zemljištu napravili dvorišta. Ti ljudi su uglavnom trenutno u inostranstvu i pokušavamo sa njima da stupimo u kontakt  – da se te bašte uklone jer sužavaju ulicu i ometaju izvođenje radova“, istakao je Rikalo.

Vraćanje Dučićeve česme na Trg Travunije – što je prijedlog koji se juče čuo iz odborničkih klupa – za Rikala je dobra ideja koja će svakako biti uzeta u razmatranje prilikom osmišljavanja sadražaja na centralnom trgu u Starom gradu.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje ponovio je da će glavni trg „kastela“, sa potencijalom da bude jedan od arhitektonskih simbola našeg grada – biti predmet posebne brige projektanata.


Povezane vijesti

Uskoro završetak četvrte faze popločavanja Starog grada

eTrebinje

Stari grad sutra bez vode

eTrebinje

Pao sa kuće u Trebinju dok je radio sklekove (VIDEO)

eTrebinje

Trobojka sa likom generala Mladića na zidinama Starog grada

eTrebinje

Trebinje želi novi urbanistički plan radi budućeg razvoja – Kanal oko Starog grada jedan od kompleksnijih projekata

eTrebinje

Stanari Starog grada u problemu zbog parking prostora (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više