eTrebinje
Najnovije Trebinje

Svi u Dubrovnik, a Snežana u Trebinje

Izvor:

Fotografija:


Svako jutro, uz kaficu, u trebinjskim kafićima, glavna tema je posao u Dubrovniku. I tako, već par mjeseci. Nagađa se koliko Trebinjaca trenutno živi i radi u Dubrovniku, a koliko ih svako jutro odlazi u 30-ak kilometara susjedni grad u Hrvatskoj i vraća se u popodnevnim satima kući u Trebinje. Takođe, mogu se čuti informacije o visinama zarada, koje su, za pojedina radna mjesta, čak dvostruko pa i trostruko veće.

Očigledno su na pomolu nove ekonomske migracije. Jer je činjenica da kvalifikovani radnici iz Hrvatske odlaze za Zapadnu Evropu, ili dalje, a poslodavci iz te zemlje manjak radnika nadomještaju angažovanjem radne snage iz BiH i Republike Srpske.

I dok se kolone na graničnim prelazima Ivanica i Brgat formiraju, svako jutro, iz pravca Trebinja, jedna Snežana je napravila suprotan korak.

Dvadesetšestogodišnja Dubrovčanka, Snežana Popadić, došla je u Trebinje prvi put u septembru 2018. godine. Prijavila se na kurs za frizera u Frizerskoj akademiji „FAIPA“. Pošto je dobila diplomu frizera, u želji za dodatnim znanjem, završila je i kurs za šišanje kod Nikoline Kuduz i Ljubiše Stanjevića. Međutim nije imala dovoljno iskustva za samostalan rad. Stoga je, priča nam, otišla u Frizerski salon „Blam“ da se raspita za praksu.

„Kako se Akademija raspala, negdje na polovici semestra, odlučila sam ostati u Trebinju i odraditi praksu. To mi je bio plan, kako bih, kad se vratim doma, za početak radila s nekim frizerom, a san mi je da otvorim sopstveni frizerski salon“, započinje naš razgovor djevojka koja je rođena, odrasla i školovala se u Dubrovniku i nastavlja da nam objašnjava kako se obrela u Frizerskom salonu „Dvije šmizle“ u Trebinju dok veliki broj naših sugrađana idu tražiti posao u njen rodni grad.

„Sa Draženkom sam stupila u kontakt preko susjede Kose. Zapravo susjeda mi je spomenula salon „Blam“. Kod njih sam pošla tražiti za praksu, a kako je kod njih bilo popunjeno, Marina, vlasnica salona je kontaktirala Draženku i dogovorile smo se da joj pomažem kako bih naučila zanat. Kod Draženke sam već treći tjedan. I super mi je. Ma odlično. Uostalom, svi koji znaju Draženku, znaju da kod nje i može biti samo dobro i opušteno. I okolina me super prihvatila. Ovdje oko nas su sve kafići sa jako puno zaposlenih, sa svima sam ostvarila pozitivnu komunikaciju. Iskreno, nisam doživjela nikakvu neprijatnost“, tvrdi vedra i nasmijana Snežana.

Draženka Milić, vlasnica  Frizerskog salona „Dvije šmizle“ nam potvrđuje Snežanine riječi.

„Marina Sparavalo, vlasnica frizerskog salona ‘Blam’ me je kontaktirala i rekla da jedna jako fina i pristojna djevojka traži posao. Zapravo, početnica je pa bi radije da bude pomoćni frizer i da se istovremeno obučava. I tako je Sneža došla kod mene. Fino smo se uklopile. Radimo. Družimo se. Nemam zamjerki na njen rad“, ističe Draženka Milić koju smo pitali i šta kažu Trebinjke, a šta Dubrovčanke kad dođu na frizuru i upoznaju Snežu.

„Prvo, ne mogu da vjeruju. Ni jedne ni druge. Iskreno, budu u šoku. Mada iznenađenje je svaki put bilo toliko pozitivno da je prešlo u oduševljenje. Prvo je ispituju. Postavljaju milion pitanja i tek kad im Sneža sve objasni i čim je upoznaju i shvate koliko je draga i pozitivna osoba, u salonu nastane još ljepša atmosfera“, vidno zadovoljna saradnjom sa Snežanom, zaključuje naš razgovor Draženka Milić, koja je po našim saznanjima, jedini trebinjski poslodavac kome je neki Dubrovčanin zakucao na vrata i zatražio posao.

Napuštamo salon, u kome se već stvorio red, uz opasku da se može desiti da u Trebinju ostane zauvijek, Sneža je kroz razdragan osmijeh rekla: „Vidjećemo!“

Jelena Danilović/Glas Trebinja


2 0 komentara

Nedjeljka Petak, 01.03.2019. at 14:33

Pa lijepo neka drago mi je da se lijepo uklopila

Odgovor
Lenka Petak, 01.03.2019. at 18:50

I da je Hrvatica uklopila bi se, a ne Srpkinja iz DU

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više