eTrebinje
Najnovije Trebinje

“Topi se” opozicija u Trebinju!

Izvor:

Fotografija:


Na političkoj sceni u centru Istočne Hercegovine učestale promene stranaka i previranja. Od 10 odbornika, koliko je imala nakon izbora 2016, spala na pet članova

NA poslednjoj sednici lokalnog parlamenta u Trebinju formiran je novi klub, pošto su se nekadašnji odbornik SDS-a, koji je napustio tu stranku u decembru 2017. godine, Dušan Kovač i do pre nekoliko dana PDP-ov kadar Zdravko Kašiković priključili Ujedinjenoj Srpskoj (US). U isto vreme, PDP je ostao i bez Zorana Anđušića, koji je postao nezavisni odbornik, a koji se priključio Političko-građanskom frontu “Poligraf”, čije je osnovanje gradskog odbora u toku.

Tako je opozicija u Trebinju od ukupno 10 odbornika (šestoro iz PDP i četvoro iz SDS), koliko je imala nakon izbora 2016. godine, stigla do petoro – i to troje iz SDS i dvoje iz PDP.

– Što se tiče odbornika koji su nas napustili, evidentna je činjenica da je aktuelna skupština izgubila legitimitet samim prelaskom prvih preletača u nezavisne odbornike i zaista smatram da ne predstavlja odraz volje naroda, nego skupinu ljudi koja zadovoljava samo svoje lične interese – rekao je Saša Borjan iz PDP.

Prelasci iz stranke nisu novina na političkoj sceni Republike Srpske, navode u SDS i smatraju da je to omugućio izborni zakon.

– Nažalost, takav je izborni zakon. Ja sam i tada rekao kada nas je napustio jedan odbornik da se radi o karakteru ljudi, a taj karakter neću da komentarišem – naglasio je Vidomir Begenišić, odbornik SDS.

Doskorašnji odbornik PDP u Skupštini grada Trebinja Zoran Anđušić pre nekoliko dana započeo je formiranje trebinjskog odbora političko-građanskog fronta “Poligraf”.

On je prve planove i principe delovanja te organizacije predstavio na sastanku inicijativnog odbora u Trebinju, čemu je prisustvovao predsednik “Poligrafa” Zoran Talić iz Banjaluke, takođe bivši član PDP.

– Izabrao sam put sa predsednikom fronta Zoranom Talićem, a naš cilj je razgovor sa građanima, prepoznavanje njihovih problema, sve za dobrobit građana Trebinja. Suština je da uticaj političkih partija u društvu bude umanjen, koliko je to moguće i da se građani više pitaju za razvoj njihovih lokalnih zajednica – rekao je Anđušić.

Na drugoj strani, nekadašnji kadar SDS Dušan Kovač i PDP Zdravko Kašiković svoj politički put nastavljaju u Ujedinjenoj Srpskoj.

– Bio sam član PDP 20 godina. Gospodin Branislav Borenović i Igor Crnadak su u potpunosti zapostavili stare članove, među kojima sam i ja. To je osnovni razlog zbog čega sam napustio tu stranku – objasnio je Kašiković.

KONSTRUKTIVNI PREDLOZI

GRADONAČELNIK Trebinja Mirko Ćurić kaže da nije izenenađen odlascima iz opozicije, ali to ne smatra ulascima u skupštinsku većinu, već samostalnim delovanjem pojedinih odbornika.

Ćurić ističe da je poslednja sednica pokazala da postoje konstruktivni predlozi i sa druge strane, i da su podržane i neke odluke koje su predložili iz stranaka koje čine vlast u gradu Trebinju.

D.C./novosti.rs


1 komentar

Dragoljub Nedjelja, 17.03.2019. at 10:25

Odbornici imaju pravo da promijene političko mišljenje i ubjeđenje. Mislim ipak da je podlo da primaju platu na račun glasova dobijenih obećanjima zasnovanim na prvim ubjeđenjima. Hitno promijeniti izborni zakon i prelivode i “snalažljive” izbaciti iz parlamenta.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više