eTrebinje
Video Hercegovina

U naredna tri mjeseca kapitalni remont Termoelektrane Gacko (Video)

Izvor:

Fotografija:


Poslije dvije godine odgađanja, blok Termoelektrane Gacko noćas bi trebalo da bude isključen s mreže. U naredna tri mjeseca slijedi kapitalni remont svih vitalnih dijelova tog elektro-energetskog postrojenja.

Proizvodnja struje u Termoelektrani Gacko, zbog neblagovremenih priprema prethodnih godina, mimo preporučenih procedura, odvijala se uz određen rizik.

Umjesto kapitalnog remonta 2017.godine, rađeni su godišnji remonti, zbog čega je blok knjižio veći broj zastoja u radu. Izdržali su, kažu u menadžmentu, zahvaljujući kvalitetno urađenom remontu 2012.godine. Za ovaj koji slijedi, neće se slijepo držati fiksnog roka. 

– Ne smijemo, ako okolnosti budu takve da ranije uradimo remont, što odgovara i nama. Ali kvalitet ne smije biti doveden u pitanje – rekao je direktor ZP Rudnik i termoelektrana Gacko a.d. Miodrag Šešlija.

Za to su već određeni izvođači i posebne ekipe. Sav posao zavisiće od zatečenog stanja turbine i generatora nakon otvaranja. 

– Moguće je očekivati određene defekte, popravke, tako da u tehničkom smislu ne bi bilo korektno definisati rok kraći od devedeset dana – naveo je rukovodilac TE Gacko Dragan Pušara.

Blok Termoelektrane Gacko, od prethodnog kapitalnog remonta, umjesto trideset dvije hiljade sati, u pogonu je četerdeset devet hiljada sati, što je za više od pedeset odsto više od tehničkih preporuka. 

– Svakako da u određenom momentu postoje rizici. Mi imamo dosta iskusno osoblje i inženjerski kadar, dobar sistem praćenja turboagregata – izjavio je Pušara.

Kapitalni remont biće finansiran kreditom od 18,5 miliona maraka. Dio opreme i materijala već su dopremljeni. Od 2017.godine Rudnik Gacko, zbog sudskog spora, kasni sa 1,2 miliona kubnih metara otkrivke. 

– Na rudniku se posljedice neispunjenja plana ne vide za šest mjeseci, nego će se vidjeti za tri-četiri godine. Mi ćemo morati nadoknaditi taj zaostatak – naglasio je direktor ZP Rudnik i termoelektrana Gacko a.d. Miodrag Šešlija.

Pred startovanja bloka, biće obezbijeđene količine za jednomjesečni rad. Sa posljednjim danom rada u prvom tromjesečju, Termoelektrana Gacko sistemu je isporučila 425 gigavatčasova struje.

RTRS


Povezane vijesti

Grad i ERS grade poslovnu zgradu u centru Trebinja

eTrebinje

Iz prošlogodišnje dobiti ERS-a 3 miliona maraka za Hercegovinu

eTrebinje

Tri decenije Elektroprivrede: Srpska će zaštititi suverenost elektroenergetskog sistema (VIDEO)

eTrebinje

Gacko: Dvije osobe povrijeđene u sudaru korse i kamiona

eTrebinje

Šansa za nezaposlene: Elektroprivreda angažuje 400 promotera

eTrebinje

Elektroprivreda RS za unapređenje softvera daje četiri miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više