eTrebinje
Trebinje

Agrarni fond: Realizovani brojni programi podrške poljoprivrednicima

Izvor:

Fotografija:

bty

Trebinjski Agrarni fond je tokom dvogodišnjeg postojanja u potpunosti opravdao svoju ulogu, a samo u prošloj godini realizovani su programi podrške poljoprivrednicima, kapitalni i projekti u saradnji sa međunarodnim partnerima, rekao je Srni direktor ovog Fonda Veselin Dutina.

On je istakao da je tokom 2018. godine realizovano sedam programa podrške registrovanim poljoprivrednim proizvođačima kroz dodjelu rasada povrća, privođenja zemljišta kulturi, stručne savjete i opremu pčelarima početnicima, mini grantove licima koja se bave ili tek žele da počnu sa poljoprivrednom proizvodnjom, te licima koja se bave stočarstvom. 

“Programom dodjele rasada povrća izvršena je raspodjela rasada hibrida paradajza i paprike, te voća, kalemova vinove loze i sjemena ozimih žitarica. Podršku je ostvarilo 35 poljoprivrednih proizvođača, za šta je izdvojeno 13.100 KM, dok je kroz program razvoja i unapređenja pčelarske proizvodnje podršku ostavrilo 40 korisnika. Za ovu namjenu je izdvojeno 17.194 KM”, naveo je Dutina. 

Govoreći o program podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz dodjelu mini grantova, Dutina je naveo da je program bio namijenjen nezaposlenim licima koja se bave ili planiraju da pokrenu sopstvenu poljoprivrednu proizvodnju i imaju osmišljen biznis plan u oblasti ratarske, povrtarske, voćarske, vinogradarske, pčelarske, plasteničke i stočarske proizvodnje. 

“Podršku preko ovog programa Agrarni fond je obezbijedio za 41 poljoprivrednog proizvođača, za šta je izdvojeno 48.844 KM. Realizovali smo i program podrške stočarskoj proizvodnji kroz koji je fond obezbijedio 58.359 KM za 52 poljoprivredna proizvođača”, naveo je Dutina. 

I protekle godine Agrarni fond je pružio podršku Udruženjima korisnika voda registrovanim na području grada Trebinja kroz sufinansiranje dijela troškova za utrošenu električnu energiju pumpnih stanica, čime je pomognuto 800 individualnih proizvođača sa 8.770 KM. 

Dutina kaže da su obezbijedili i podršku za 30 individualnih poljoprivrednih proizvođačima sa 32.391 KM, dok je za 31 poljoprivrednika izvršeno oranje na 340 dunuma, za njih 10 je pružena usluga frezanja i drljanja na 76 dunuma, dok je košenje i baliranje sijena obezbijeđeno za 12 korisnika na 250 dunuma. 

“Fond je podržao je i 18 korisnika srpskih povratnika u opštinu Ravno sa paketima sjemena povrća”, naveo je Dutina. 

Osim programa podrške, Agrarni fond je u prošloj godini realizovao i niz kapitalnih projekata, među kojima je najznačajnije postavljanje mini hladnjače u selu Strujići u Popovom polju čiji je kapacitet 90 metara kubnih. Ovo je četvrta mini hladnjača namijenjena otkupu i čuvanju poljoprivrednih proizvoda u Trebinju. 

“Nabavili smo i traktor sa većim brojem priključaka, čija je vrijednost 172.422 KM, dok smo u saradnji sa Hidroelektranama na Trebišnjici pokrenuli izgradnju sistema za navodnjavanje poljoprivrednih površina u selu Ušće”, istakao je Dutina. 

Fond je od 26 poljoprivrednih proizvođača otkupio 50 tona raznog voća i povrća. 

Kroz projekat afirmacije poljoprivrednih resursa u svrhu poboljšanja socio-ekonomskog položaja stanovnika ruralnih područja, koji su sproveli Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i trebinjska Agencija za mala i srednja preduzeća, obezbijeđena je podrška za 35 nezaposlenih poljoprivrednika u vidu dodjele plastenika u vrijednosti od po 2.300 KM. 

Govoreći o saradnji Agrarnog fonda sa međunarodnim organizacijama, Dutina je rekao da je kroz projekat “Farma dva”, koji finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj i Vlada Švedske, zajedno sa Udruženjem pčelara “Leotar” obezbijeđeno sufinansiranja 50 odsto vrijednosti nabavke pčelarske opreme za 36 pčelara u iznosu od 80.000 KM. 

On je istakao da izrađen aplikacioni paket za konkurisanje za mini projekat Ambasade NJemačke. Dutina kaže da je riječ o paketu pod nazivom “Afirmacija poljoprivredno-obrazovnih resursa kroz poboljšanje ekonomske situacije sa mogućnošću obavljanja praktične nastave učenika Centra srednjih škola Trebinje-poljoprivredni smjer-hortikultura”. 

Agrarni fond može se pohvaliti i maloprodajnim objektom “Hercegovačka kuća”, koji će, nakon Trebinja, u ponedjeljak, 22. aprila, biti otvoren u Banjaluci. 

“Hercegovačka kuća je u 2018. godini ostvarila promet od 186.000 KM, pri čemu je na račune 88 poljoprivrednih proizvođača-dobavljača uplaćeno 150.000 KM”, naveo je Dutina. 

On je izrazio uvjerenje da će maloprodajni objekat u Banjaluci imati isti uspjeh kao u Trebinju, ističući da Agrarni fond aktivno radi i na stvaranju preduslova za otvaranja objekta u Beogradu. 

SRNA


Povezane vijesti

Dutina: Biće posađeno 20.000 sadnica paprike, paradajza i krastavca

eTrebinje

Šest poljoprivrednih proizvođača sa područja Trebinja dobilo novu opremu

eTrebinje

Srpska za osam godina mora imati 25 odsto organske poljoprivrede

eTrebinje

Dutina: Potpisan ugovor sa novim dobavljačem, sutra stiže roba u prodavnicu „Treća dob“

eTrebinje

Skupština grada Trebinja usvojila Program rada Agrarnog fonda za ovu godinu

eTrebinje

Dutina: Agrarni fond izdvojio milion KM za poljoprivrednu proizvodnju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više