eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

ERS na Jahorina Ekonomskom forumu : Aktuelni trendovi u energetskom sektoru

Izvor:

Fotografija:


Tri ključna izazova koja su pred Elektroprivredom Republike Srpske su energetska efikasnost , smanjenje emisije štetnih gasova i povećanje  proizvodnje  električne energije iz obnovljivih izvora, rekao je na Jahorina Ekonomskom forumu  generalni direktor ERS, Luka Petrović.

Petrović je u okviru panel  diskusije “Aktuelni trendovi u energetskom sektoru”  naglasio da Republika Srpska ima ogroman investicioni potencijal kada je u pitanju proizvodnja  električne energije iz obnovljivih izvora i da se kompanija  Akcionim planom opredijelila da u narednih deset godina poveća proizvodnju iz OIE  za 1.000 megavata.

“Svjesni da nas u narednom periodu čeka ispunjenje obaveza Trećeg energetskog paketa, ali i  porast potrošnje i  liberalizacija tržišta odlučili smo da svoje snage usmjerimo na investiciono  – razvojne projekte koji će dovesti  do više kilovata proizvedenih iz obnovljivih izvora”, rekao je Petrović.

U tom smislu Elektroprivreda je pokrenula brojne investicije izgradnje novih objekata HE Dabar, HE Buk Bijela, HE Cijevna III, solarna elektrana Trebinje, VE Hrgud…

Vrijednost ovih investicija iznosi oko 2,5 milijardi KM, a sve ozbiljne finansijske institucije očekuju da učešće  MH  “ERS” bude  15 odsto, odnosno oko 375 miliona KM, istakao je Petrović.

Kako bi ERS započeo investicioni ciklus potrebno je u naredne tri godine obezbijediti po 125 miliona KM, a za to postoje različiti modeli, od kreditnih zaduženja, emisije obveznica, suinvestitora i slično, pojašnjeno je na panelu.

Učesnici panela ministar energetike u Vladi Republike Srpske Petar Đokić, predsjednik Uprave IEE Corporation Borko  Torbica, partner Deloitte Banjaluka Mirko Ilić i predsjedavajući Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama Tihomir Simić složili su se da u ovom trenutku postoji višak investicionog kapitala  i da su finansijske institucije spremne da podrže pouzdane partnere i  dugoročno isplative investicije.

Realizacijom ovih projekata ERS bi direktno doprinio povećanju BDP – a za oko 2,5 odsto, a indirektna korist bila bi ogromna, u smislu novih radnih mjesta, konkurentnijeg i stabilnijeg energetskog tržišta, a samim tim i ekonomskog ambijenta, istakli su  učesnici panela.

Iako je akcenat  stavljen na zelenu energiju, generalni direktor ERS rekao je da kompanija pažljivo pristupa i modelima revitalizacije termoelektrana, a ovom problematikom bave se najeminentnije institucije iz Srbije.

“ Instalacijom sistema za odsumporavanje značajno je smanjena emisija štetnih gasova TE  Ugljevik, a u zavisnosti od ekpertskih procjena odlučićemo da li da se radi revitalizacija postojećih pogona ili da se grade novi blokovi” zaključio  je Petrović.

eTrebinje


Povezane vijesti

Petrović: Istorijski prihod ERS-a od skoro milijardu KM, dobit 80.000.000 KM, nastavljaju se sve investicije

eTrebinje

“Stabilan sistem” Petrović tvrdi da NEĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE u Srpskoj

eTrebinje

Đokić: Genocid ne treba negirati, moramo biti spremni da se suočimo s istinom o genocidu

eTrebinje

Đokić traži da RiTE „Gacko“ smanji troškove i broj radnika

eTrebinje

Luka Petrović prebačen u UKC RS

eTrebinje

Luka Petrović imao tešku saobraćajnu nesreću; Čeka se transport u UKC Srpske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više