eTrebinje
Trebinje

Međunarodni dan Roma obilježen u Trebinju

Izvor:

Fotografija:


Međunarodni dan Roma – 8. april obilježen je u područnom odjeljenju Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Petrovom Polju priredbom na kojoj su učenici recitacijama, pjesmama i muzikom na romskom i srpskom jeziku pokazali ljepote kulturnih različitosti.

Nastavnik srpskog jezika u toj školi Milana Babić rekla je da u područnoj školi u Petrovom Polju nastavu pohađa troje učenika romske nacionalnosti koji su vrlo vrijedni i talentovani. 

“Oni su ovdje izuzetno dobro prihvaćeni. Petar Hadžović recimo planira da sljedeće godine upiše srednju školu, a potom i fakultet, dakle ne važi stereotip da romska djeca samo ostaju na osnovnoškolskom obrazovanju. Zaista se radi o talentovanom djetetu”, istakla je Babićeva. 

Ona je dodala da su učenici sami, uz malu pomoć nastavnika, kreirali današnji ambijent u kome su se potrudili da specifičnom scenografijom, te pjesmom sa tradicionalnim romskim motivima obilježe dan Roma. 

Učenik devetog razreda Petar Hadžović kaže da je zadovoljan uslovima u školi. 

“Znači mi puno ova današnja priredba jer se inače Romima ne posvećuje dovoljno pažnje, ali ovdje u našoj školi nama se daje na značaju, samim tim i kroz ovu manifestaciju”, rekao je Hadžović. 

NJegova majka Sanela takođe ističe da je zadovoljna uslovima u kojima se školuje njen sin, te da romska djeca u toj školi imaju sve uslove da steknu obrazovanje i da napreduju. 

“Mnogo sam zadovoljna uslovima za romsku djecu ovdje. Svi se mnogo trude i nastavnici i direktor i zaista nema nikakvih problema”, istakla je ona. 

Svjetski dan Roma je dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima se kojima se susreće ova populacija. 

Zvanično se obilježava od 1990. godine, tada je za romsku himnu proglašena pjesma “Đelem đelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više