eTrebinje
Najnovije Bosna i Hercegovina

Petrović u Neumu: U izgradnji novih objekata očekujemo podršku EU institucija

Izvor:

Fotografija:


“Elektroprivreda Republike Srpske ima ogroman potencijal u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i naše opredjeljenje je da u narednih deset godina izgradimo objekte instalisane snage hiljadu megavata, prvenstveno koristeći energiju vjetra i sunca, ali i da bolje iskoristimo hidropotencijale, a to su i zahtjevi Evropske energetske zajednice”, rekao je na otvaranju Petog energetskog samita u Neumu generalni direktor ERS, Luka Petrović.

Petrović je istakao da za sve objekte čija je realizacija u toku, kao i one koji su još u fazi projektnih rješenja ERS ima punu podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva ali i da očekuje podršku EU fondova i kreditnih institucija.

“Elektroprivreda je Akcionim planom poslovanja predvidjela izgradnju solarne elektrane od 100 megavata u Trebinju, izgradnju Vjetroparka Hrgud instalisane snage 50 megavata, ali i hidroelektrane Dabar, Dubrovnik 2, Buk Bijela, Cijevna tri, kao i elektrane na slivu rijeke Drine”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da vrijednost ovih investicija iznosi oko milijardu i 250 miliona evra, a učešće ERS–a biće oko 15 procenata.

„U toku su aktivnosti planiranja sredstava koja će zagarantovati učešće u izgradnji pomenutih projekata jer su to zahtjevi finansijskih institucija“, pojasnio je generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Izgradnja novih objekata značiće i siguran izvoz električne energije iz Elektroprivrede Republike Srpske, odnosno sigurne prihode, nova radna mjesta, ostanak ljudi na ovim prostorima, pomoć lokalnim zajednicama gdje se objekti nalaze, angažovanje izvođača i podizvođača.

Tema ovogodišnjeg samita je Energetska tranzicija – politika dugoročnih strukturalnih promjena u energetskim sistemima. Samit se održava petu godinu za redom u organizaciji USAID–a i GIZ–a.

eTrebinje


Povezane vijesti

Potpisani prvi ugovori sa ERS: 10 kuća u Vinogradima dobija solarne elektrane

eTrebinje

Hoće li biti zaustavljeni projekti koje finansira Njemačka? (VIDEO)

eTrebinje

Ko ostvaruje pravo na subvencije Elektroprivrede Srpske za postavljanje solarnih panela?

eTrebinje

Elektroprivreda RS ostaje većinski vlasnik HET-a

eTrebinje

ERS dokapitalizovao HET, povećana tražnja za akcijama

eTrebinje

Petrović: Obezbijeđeno 800 miliona evra za izgradnju pet objekata

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više