eTrebinje
Republika Srpska

Počeo uvoz struje zbog loše hidrologije i remonta TE Gacko

Izvor:

Fotografija:

ers-trebinje
Elektroprivreda Republike Srpske

“Elektroprivreda Republike Srpske” je zbog loše hidrologije i kapitalnog remonta Termoelektrane Gacko počela sa uvozom električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Brčko distriktu i Nezavisnom operateru sistema, rečeno je Srni u ERS-u.

U ovom preduzeću ističu da je smanjenja proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici koja je uzrokovana ispadanjem sa mreže Hidroelektrane Dubrovnik.

Prema procjenama stručnih službi ERS-a, ovo preduzeće je planiralo kupovinu električne energije u vrijednosti od oko pet miliona KM.

– Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu koje trenutno iznose između 40 i 45 evra po megavat-času – navode u ERS-u.

U ovom preduzeću napominju da će, ukoliko hidrologija u slivovima rijeka Drina i Vrbas u narednom periodu bude bolja, kupovina električne energije biti znatno manja u odnosu na planiranu.

– Sistem ERS-a je već početkom januara osjetio nedostatak električne energije na domaćem tržištu, kada je u havariji u Hidroelektrani `Dubrovnik` stradao agregat koji isporučuje struju elektroenergetskom sistemu Srpske. Gubici su djelimično ublaženi potpisivanjem ugovora između ERS-a, HET-a i `Hrvatske elektroprivrede Herceg-Bosna` o jednakoj raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani `Čapljina`- pojasnili su u ERS-u.

Posljedice suše i havarije na Hidroelektrani Dubrovnik, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta Termoelektrane Gacko, prema procjenama, odraziće se na poslovanje ERS-a, koji će u tekućoj godini imati manje sopstvene prihode za oko 25 miliona KM.

– Kako bi se ublažle negativne finansijske posljedice, ERS je svim zavisnim preduzećima uputio preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati, na nivou zavisnih preduzeća, trebalo bi da budu poznati sredinom godine, kada će biti izvršena analiza svih segmenata poslovanja – ističu u ERS-u.

Remont Termoelektrane Gacko trajaće 90 dana, dok se početak proizvodnje u Hidroelektrani Dubrovnik očekuje u avgustu ili septembru.

RTRS


Povezane vijesti

Petrović: Cijena struje neće se mijenjati ove godine

eTrebinje

“Elektroprivreda” osnovala preduzeće u Sloveniji

eTrebinje

„Elektroprivreda Srpske“ želi da prva kupi automobil na električnu energiju

eTrebinje

Dobit ERS pala za 31 milion KM i pored rekordnih cijena struje

eTrebinje

Uskoro početak glavnih radova na HE “Dabar”

eTrebinje

Povećane plate zaposlenima u Elektroprivredi Republike Srpske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više