eTrebinje
Najnovije Trebinje

Rimski most – prvi prelaz preko Trebišnjice

Izvor:

Fotografija:


Na rijeci Trebišnjici izgrađeno je više od 50 mostova, ali o jednom, onom najstarijem koji je izgrađen u Trebinju, zna se veoma malo. Riječ je o rimskom mostu koji se nalazi u neposrednoj blizini izvorišta Studenac. Veliki je potencijal grada, ali, nažalost, nije predstavljen u zvaničnim turističkim prospektima i za njega zna mali broj Trebinjaca.

U trebinjskom naselju Police, kod izvorišta Studenac, i danas se vide ostaci rimskog mosta koji je spajao dvije obale Trebišnjice, o čemu svjedoči samo štura literatura i veliko kamenje u jednoj od najljepših rijeka Republike Srpske.

Iako je riječ, kako navodi arheolog Đorđe Odavić, o najstarijem mostu na rijeci Trebišnjici u širem dijelu grada, o samom mostu do sada niko nije pisao, a mlađe generacije Trebinjaca ne znaju da se u neposrednoj blizini grada nalazio most koji stilom gradnje nije zaostajao za Trajanovim mostom na Dunavu, evropskom atrakcijom.

Odavić kaže da je ovo veliki potencijal Trebinja, ali da most, nažalost, nije predstavljen u zvaničnim turističkim prospektima grada, dok za njega zna mali broj Trebinjaca, i to uglavnom onih čija je struka arheologija ili istorija.

On navodi da se ovaj most nalazio na rimskom putu, koji je tada velika republika, kasnije carstvo, koristila za kretanje vojnika, vojne opreme i trgovaca, ali i prenošenje važnih vijesti, budući da je površina ove države u pojedinom periodu dostizala i 6,5 miliona kilometara kvadratnih.

“Ovo je idealna prilika da se napravi nova turistička ruta od Arslanagića mosta, preko ploče župana Grda iz 12. vijeka, ovog rimskog mosta, natpisa i ležaja popa Bokčina iz 14. vijeka, do Brankovića kule i srednjovjekovnog grada Mičevca”, kaže Odavić Srni.

Sada je takva situacija, ističe on, da se turistima predstavljaju Stari grad, platani, nekoliko crkava i džamija. To, kaže, treba promijeniti, jer Trebinje ima veliki potencijal koji je, nažalost, neiskorišćen iako “od table do table Trebinje” ima više od 20 nacionalnih spomenika.

Odavić navodi da se i dalje može vidjeti rimski put koji danas izlazi na novoizgrađeno naselje Bogdanića do, širine oko tri metra, dok je most, prema pretpostavkama, bio širine oko četiri metra.

“Osim ovog na Studencu, postoji još jedan rimski most na Trebišnjici, i to kod Kosjereva, gdje postoji i natpis da je taj most obnovljen u prvom vijeku. Trebinje ima dva rimska mosta, a o tome niko ne govori i niko se ne trudi da ih turistički valorizuje”, ukazuje Odavić.

Trebinjac Milenko Kukurić, čija je porodica jedna od najstarijih u naselju Police i čije se imanje nalazi neposredno uz rimski most, kaže da su mu još kao djetetu pričali o mostu na Trebišnjici koji se nalazi na katastarskoj čestici “Mostine”, dok je u njegovoj porodici poznatija pod nazivom “Struge”.

“Baš ovdje, kod ovog kamenja od rimskog mosta, učili smo da plivamo. Sada se vidi nekoliko kamenova, a mnoge je odnijela voda nekoliko metara, dok su pojedini korišteni i za pravljenje jazova”, priča Kukurić.

Most je građen od kamena, a bio je premošćen srževim gredama, ali se, priznaje Kukurić, o njemu veoma malo i danas priča, ne shvatajući zbog čega je to tako.

“Kad sam vidio da ova činjenica, koja nije `rekla-kazala`, već utemeljena stručnom literaturom, malo koga u Trebinju interesuje, odlučio sam da u njegovoj neposrednoj blizini izgradim objekat od kamena i drveta u kojem će svako dobiti informacije o ovom značajnom objektu iz antičkog perioda”, napominje Kukurić.

On kaže da je na raspolaganju Turističkoj organizaciji i Muzeju Hercegovine da od rimskog mosta naprave novi turistički brend, ali i da pokrenu inicijativu za njegovo proglašavanje nacionalnim spomenikom kao značajnim kulturno-istorijskim nasljeđem Republike Srpske.

Milenko Kukurić je do nekadašnjeg mosta izgradio stazu sa stepenicama kako bi svi zainteresovani mogli da dođu i vide ostatke antike. Staza je sagrađena od kamena, čime je zadržan autentičan ambijent područja.

Direktor Turističke organizacije grada Trebinja Marko Radić kaže da ova ustanova ne raspolaže informacijama u vezi sa ostacima rimskog mosta.

“Međutim, ukoliko nadležne institucije potvrde da je riječ o značajnom objektu, smatram da bi to bilo interesantno turistima i da bi Turistička organizacija u saradnji sa relevantnim ustanovama učinila sve da taj lokalitet valorizuje u turističke svrhe”, navodi Radić.

U tom slučaju, rimski most bi unijeli i u turističke prospekte i postavili obilježja.

Trebinje je grad sa najvećim brojem nacionalnih spomenika u Republici Srpskoj i BiH. Stari grad, naselje Krš i uži centar uskoro treba da budu proglašeni, takođe, nacionalnim spomenikom.


Povezane vijesti

Ronaldo, ipak, usrećio dečaka u Beogradu posle 1.300 km (Video)

eTrebinje

Nagrada “Zvijezda turizma BiH” Turističkoj organizaciji Trebinja

eTrebinje

Trebinje optimistično dočekuje sezonu uprkos problemima zbog epidemije

eTrebinje

Raznovrsna turistička ponuda Trebinja na Sajmu u Beogradu

eTrebinje

Rekordna turistička godina: Evidentirano preko 100.000 noćenja (Video)

eTrebinje

Turistički promo video Trebinja najbolji u regiji (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više