eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Sredstva Srbije od 6,6 miliona KM za novu trasu puta Gacko-Foča i Trebinje

Izvor:

Fotografija:


Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Vlade Srbije od oko pet miliona KM za izgradnju nove trase magistralnog puta Gacko – Foča, poddionica Tjentište-Brod na Drini.

Prihvaćena je i donacija od 1,6 miliona KM za realizaciju projekta “Revitalizacija Starog grada, grad Trebinje”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Krajnji korisnici ovih sredstava, u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza Republike Srpske i Srbije, su preduzeće Putevi Republike Srpske i grad Trebinje.

Vlada Republike Srpske prihvatila je i donatorska sredstva Njemačke od 10.266.845 evra i Švajcarske od 3.800.000 evra za obnovu i proširenje kanalizacionog sistema i sistema oborinskih voda u Gradišci i izgradnju sistema za preradu i tretman otpadnih voda u gradu.

PRIHVAĆEN AKCIONI PLAN ZA SUZBIЈANjE NASILjA U PORODICI

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas ovogodišnji Akcioni plan za suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici sa definisaljnim ciljevima i prioritetima.

Među ciljevima i prioritetima navedenim u dokumentu su promocija i podizanje svijesti sa naglaskom na obrazovanje kroz sprovođenje različitih programa edukacije i senzibilizacije o nasilju u porodici, kampanje informisanja i podizanja svijesti o ovom društvenom problemu, te aktivnosti koje će biti usmjerene prema licima u riziku.

Tu su i primjena međunarodnih standarda i dobre prakse, te uspostavljanje i jačanje multidisciplinarnog i koordinisanog sistema zaštite žrtava nasilja nad ženama i nasilja u porodici, te pružanje podrške žrtvama i rad sa počiniocima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U ciljeve i prioritete spadaju i unapređenje postupanja policije, pravosuđa i centara za socijalni rad, kroz usavršavanje službenih lica, razmjenu informacija i iskustava, te monitoring postupanja subjekata zaštite.

Predviđeno je i uvođenje i unapređenje evidencije, statistika, istraživanja i analiza u oblasti nasilja u porodici. Ovo podrazumijeva prikupljanje podataka, praćenje efikasnosti hitnih mjera zaštite, zaštitnih mjera i sankcija propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.

Među ovim mjerema je praćenje primjene Krivičnog zakona Republike Srpske u dijelu nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, te praćenje primjene mjera propisanih Konvencijom Savjeta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i u porodici.

Na sjednici Vlade Republike Srpske usvojena je i informacija o sprovođenju Opšteg protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici u Srpskoj za prošlu godinu u kojoj se navodi da su svi subjekti zaštite bilježili blago smanjenje broja slučajeva.

Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prošloj godini od ukupno 1.012 prijava, nasilju u porodici je bilo izloženo 1.257 lica ili za 4,5 odsto manje nego u 2017. godini.

Evidencije centara za socijalni rad navode da je od ukupno zaprimljenih 1.084 obavještenja, nasilju u porodici bilo izloženo 1.356 lica ili manje za 3,3 odsto.

Prema evidencijama slučajeva nasilja u porodici koje su dostavili subjekti zaštite, i u 2018. godini učinioci su predominantno lica muškog pola, u prosjeku oko 90 odsto, a žrtve najčešće ženske osobe.

Prikupljeni izvještaji sačinjenim na osnovu evidencija subjekata zaštite pokazuju da najveći broj počinilaca, ali i žrtava nasilja u porodici u prošloj godini pripada dobi između 31 i 50 godina.

Nasilje u porodici u Republici Srpskoj se i u prošloj godini najčešće manifestovalo kroz intimno partnersko nasilje, odnosno nasilje bračnih/vanbračnih supružnika, te međugeneracijsko nasilje, najčešće oca prema sinu i sina prema ocu, dok su kao najzastupljeniji oblici ispoljavanja bili fizičko, psihičko i kombinovano nasilje.

Rjeđe su evidentirani ostali oblici nasilja, odnosno ekonomsko i seksualno nasilje.

Izvještaji koje su dostavila prekršajna odjeljenja osnovnih sudova pokazuju da je u toku prošle godine pokrenuto 443, a završeno 363 postupaka, te da su najčešće izricane sankcije novčane kazne i uslovne osude.

ZAKON O CENTRALNOЈ BANCI BiH NEMA OSNOV ZA REGISTAR RAČUNA GRAĐANA

Zakon o Centralnoj banci BiH ne sadrži valjan pravni osnov za uspostavljanje registra računa fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, a ovo pitanje je isključiva ustavna nadležnost i obaveza Republike Srpske, navodi se u informaciji koju je danas usvojila Vlada.

Vlada smatra da se ta materija uređuje pravnim aktom u formi zakona, u skladu sa pravnim sistemom Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Stav Vlade Srpske je i da mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH u vezi sa donošenjem odluke Centralne banke BiH o jedinstvenom registru računa fizičkih lica u BiH nije pravno utemeljeno jer podzakonski akt nema snagu zakona za uređenje ovog pitanja, niti je zakonska odredba, na osnovu koje se predlaže donošenje ove odluke, pravno valjan osnov za uspostavljanje registra računa fizičkih lica u Centralnoj banci BiH.

U saopštenju se napominje da Vlada Srpske ne spori ulogu Centralne banke BiH u uspostavljanju i održavanju postojećih platnih i obračunskih sistema, posredstvom kojih se vrše međubankarska plaćanja u konvertibilnim markama u BiH.

Generalni sekretarijat Vlade Republike Srpske zadužen je da ovaj zaključak dostavi Centralnoj banci BiH i Predsjedništvu BiH radi njihovog upoznavanja i postupanja u skladu sa Ustavom i zakonima.

Ministarstvo finansija Republike Srpske zaduženo je da ovaj zaključak dostavi Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH radi informisanja o stavovima Vlade Srpske i korespondenciji sa Centralnom bankom BiH u vezi sa ovim pitanjem.

ZA SUBVENCIONISANjE KAMATA NA KREDITE MLADIH BRAČNIH PAROVA 139.143 KM

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na plan utroška ukupno 558.928 KM za period od 1. januara do 30. juna, od čega subvencija kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova iznosi 139.143 KM.

Ukupna sredstva biće raspoređena na tekuće grantove – sportskim organizacijama 290.034 KM, za projekat Male olimpijske igre 30.000 KM, sportskim organizacijama lica sa invaliditetom u Srpskoj 6.957 KM, za nacionalna sportska priznanja Srpske 56.643 KM, vrhunskim i perspektivnim sportistima u Republici 29.898 KM, te udruženjima od javnog interesa 6.250 KM.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici dala saglasnosti i na raspodjelu sredstava za sufinansiranje rada nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa zasnovanog na programskim i projektnim aktivnostima u ovoj godini, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

– U budžetu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite obezbjeđuju se sredstva za sufinansiranje rada nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa. Za sufinansiranje rada udruženja od javnog interesa obezbijeđeno je 700.500 KM – navodi se u saopštenju.

Sredstva granta dodjeljuju se udruženjima od javnog interesa za sufinansiranje rada zasnovanog na programskim i projektnim aktivnostima i rezultatima ostvarenim u predhodnoj godini, na osnovu podnesenih zahtjeva.

Boračkoj organizaciji Republike Srpske dodijeljeno je 215.500 KM, a Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila 100.000 KM.

Organizacija amputiraca “Udas” dobila je 65.000 KM, Savez udruženja civilnih žrtava rata Srpske 30.000 KM, Savez logoraša Srpske 45.000,00 KM, Savez ratnih vojnih invalida Srpske 70.000 KM, Savez Udruženja boraca NOR-a 30.000 KM, Udruženje građana “Veterani Srpske” 40.000 KM, Udruženje žena žrtava rata Srpske 40.000 KM, Udruženje “Јasenovac-Donja Gradina” Banjaluka 15.000 KM, Udruženje penzionera Srpske 30.000 KM i Savez invalida rada Srpske 20.000 KM.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost i za potpisivanje memoranduma između vlada Srbije i Srpske o saradnji u oblasti odbrane od vremenske nepogode – grada u regionu Podrinja.

U saopštenju se dodaje da će strane pokrenuti inicijativu u skladu sa zakonskim propisima u Srbiji i Srpskoj, da bi se omogućilo da se duž granične linije uspostavi nesmetano lansiranje protivgradnih raketa, jer je riječ o identičnim proizvodima koje koriste oba sistema odbrane od grada.

Na današnjoj sjednici je data saglasnost Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije za utrošak 60.000 KM, a sredstva su odobrena opštini Sokolac, kao pomoć za završetak radova na stambenoj zgradi K-17, za zbrinjavanje korisnika kolektivnih-alternativnih smještaja.

Usvojena je i informacija o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina u 2018. godini.

– U toku 2018. godine, usljed pojačanih aktivnosti subjekata bezbjednosti saobraćaja i njihove promocije, a dijelom i zbog stihijske kampanje koja je rezultat donošenja izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, podignut je nivo zainteresovanosti za problem bezbjednosti saobraćaja kod stanovništva i medija u Srpskoj, čime se u znatnoj mjeri doprinosi promjeni svijesti kod stanovništva o mogućnosti nastanka saobraćajnih nezgoda, a posebno o posljedicama – dodaje se u saopštenju.

Znatan dio aktivnosti u 2018. godini usmjeren je, kako se navodi, i na rad sa jedinicama lokalne samouprave, gdje je vidljivo povećanje nivoa saradnje, a posebno kooperativnosti u realizaciji preventivno-promotivnih aktivnosti u Srpskoj.

– Kao zalog za budućnost, u toku 2018. godine znatan dio aktivnosti bio je usmjeren na rad sa djecom, od predškolskog, školskog, do adolescentskog doba, a ova kategorija stanovništva je posebno prepoznata zbog lakšeg utemeljenja odgovarajućih znanja, te moralnih vrijednosti sa aspekta bezbjednosti saobraćaja – navodi se u saopštenju.

SRNA


Povezane vijesti

Gacko: Dvije osobe povrijeđene u sudaru korse i kamiona

eTrebinje

Gacko: Obećali zgradu za mlade, a pare troše za kotlovnicu

eTrebinje

Prvo vjenčanje u hramu kod Gacka; Vjenčali se Srpkinja i Francuz (VIDEO)

eTrebinje

Osveštana zvona Manastira Svetog velikomučenika Lazara u Pridvorici

eTrebinje

GACKO: Udario kravu pa produžio

eTrebinje

Uhapšen zbog utaje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više