eTrebinje
Trebinje

Sve više parova ima problem sa neplodnošću

Izvor:

Fotografija:


Specijalista ginekologije i akušerstva na Klinici “Mediko S” u Banjaluci Sanja Sibinčić upozorila je da se danas sa problemom steriliteta u istoj mjeri susreću i žene i muškarci za razliku od ranije kada je ovaj problem bio vezan uglavnom za žene.

Sibinčićeva je u okviru edukativnog predavanja “Savremeni pristup bračnoj neplodnosti”, koje je održano u Trebinju, istakla da žene i muškarci kada je riječ o sterilitetu učestvuju sa po 40 odsto, dok je deset odsto onih gdje problem imaju oba bračna druga. 

“Za preostalih deset odsto ne može da se utvrdi šta je razlog steriliteta. Kod te grupe pacijenata svi nalazi su uredni, ali do trudnoće ne može da dođe dok se ne primijeni neka od metoda kao što je vantjelesna oplodnja”, navela je Sibinčićeva. 

Ona je naglasila da se kod oko 52 odsto muškaraca, nakon urađenog nalaza, govori o problemu, ali da medicina još nije dala odgovor zbog čega je to tako. 

Svima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja, Sibinčićeva je preporučila da “ne čekaju sa prvim djetetom”. 

“Granica rođenja prvog djeteta ne tako davno bila je 18, a već sada je 28 godina. Ako u roku od godinu dana redovnih polnih odnosa ne dođe do trudnoće – vrijeme je da se ti parovi obrate za stručnu pomoć”, navela je Sibinčićeva. 

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Slavica Stefanović istakla je da je kod problema neplodnosti veoma važna kvantna medicina i test intolerancije. 

Prema njenim riječima, test intolerancije neškodljiv je i individualan, a pomoću njega na jednostavan način može da se utvrditi šta odgovara organizmu, a šta ne, čime se doprinosi da lakše funkcioniše. 

“Za ovaj test nema ograničenja. Određuje se preko krvi, gdje se upoređuju elektromagnetski talasi organizama i materije koje su u aparatu. Time se utvrđuje šta je dobro za naš organizam”, objasnila je Stefanovićeva. 

Predsjednik udruženja “Bebe” Snežana Misita rekla je da su ovakva predavanja od velikog značaja za buduće roditelje zbog čega ih udruženje i organizuje. 

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak istakao je da je Trebinje jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj koja ima niz programa kojima pomaže pozitivnom prirodnom priraštaju. 

“Tu su finansiranje odlaska na vantjelesnu oplodnju, subvencionisanje ljudi starijih od 38 godina da stupe u brak, pomoć za svako rođeno dijete”, naveo je Banjak. 

Predavanje je, u organizaciji udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe”, priredilo član pronatal grupacije “Mediko-S” iz Banjaluke. 

Nakon predavanja, stručnjaci “Mediko-S” svim zainteresovanim licima su uradili test intolerancije. 

SRNA


Povezane vijesti

Otvoreni 23. Susreti mladih Srpske (Video)

eTrebinje

Davidovićeva otvorila 23. “Susrete mladih”

eTrebinje

Otvorena ljetna škola sporta, učestvuje 1000 sportista

eTrebinje

Ministarka obеćala pomoć

eTrebinje

Davidovićeva u Trebinju na okruglom stolu o natalitetu

eTrebinje

Dom penzionera u novom ruhu

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više