eTrebinje
Najnovije Trebinje

Gradsko područje Trebinja, od danas, nacionalni spomenik

Izvor:

Fotografija:

jovan-ducic-spomenik
Spomenik Jovanu Dučiću Trebinje

Bosna i Hercegovina od danas je bogatija za četiri nova nacionalna spomenika.

Na 29. sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj 16. maja predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojevićdonijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

  1. Arheološko područje – Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara, Grad Mostar,
  2. Istorijsko gradsko područje Trebinja, Grad Trebinje,
  3. Graditeljska cjelina – crkva Sv. Jovana Krstitelja zajedno sa pokretnim naslijeđem i pravoslavnim grobljem u Donjem Vrbnu, Grad Trebinje,
  4. Spomenik – Husinski rudar (Spomenik rudarima palim u Husinskoj buni i revoluciji), Grad Tuzla.

Na 29. sjednici članovi Komisije su zaključili da se istorijska građevina – Stambeno-poslovni objekat Vakufa Čokadži Sulejmana u Sarajevu, općina Stari Grad, i arheološko područje – Nekropola sa stećcima u Humilišanima kod Mostara, Grad Mostar, uvrste na Listu ugroženih spomenika BiH

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju mjesta i ostataka – Avdića džamija u Plani, opština Bileća, nacionalnim spomenikom. Prvobitna odluka za ovo dobro odnosila se na zaštitu mjesta i ostataka. Objekat je u međuvremenu u cijelosti rekonstruiran i revitaliziran te se izmjenama i dopunama odluke štiti kao graditeljska cjelina sa novim mjerama zaštite.

Pored toga, na protekloj sjednici usvojena je izmjena i dopuna Odluke o proglašenju istorijskog spomenika – Aškenaski hram u Sarajevu, opšina Stari Grad nacionalnim spomenikom BiH. Izmjena i dopuna odluke odnosi se na pokretno naslijeđe koje je ovom izmjenom uvršteno u predmetnu odluku. Dakle, pored objekta Aškenaskog hrama, štite se i bogoslužbene knjige (dvije Tore) koje su u upotrebi (košer) i čuvaju se u ovom hramu.

Na 29. sjednici, Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

  1. Džamija u Jelovče selu u Gradačcu,
  2. Džamija Novalići Gradačac, i
  3. Džamija Mionica Centar (Gazijska džamija) u Gradačcu. 

Pored toga, Komisija je usvojila Odluku o produženju režima zaštite za četiri dobra sa Liste peticija. 

Dvadesetdevetoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Radio Sarajevo


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više