eTrebinje
Video Trebinje

HET – I dalje vanredno stanje u proizvodnji (Video)

Izvor:

Fotografija:

het-trebinje
Hidroelektrane na Trebisnjici - Trebinje - HET

Od početka januara, kada su u požaru oštećena postrojenja i oprema Hidroelektrane Dubrovnik, u preduzeću “Hidroelektrane na Trebišnjici” traje vanredno stanje u proizvodnji.

Iz pogona je ispao agregat u HE Dubrovnik koji radi za potrebe sistema Elektroprivrede Republike Srpske. Zbog toga se manji dio akumulirane vode, na osnovu ugovora, preusmjerava na Hidroelektranu Čapljina.

Nivo hidroakumulacije “Bileća” je iznad plana, što, tvrde u Hidroelektranama na Trebišnjici, nije neuobičajeno za ovo doba godine.

Bilo bi je manje da radi HE Dubrovnik. Zbog toga se, prema HE Čapljina, ispušta oko trideset pet kubnih metara vode.

– Narednog mjeseca biće nešto jače, 40-45 metara kubnih, zbog situacije sa HE Dubrovnik i malo jači protok kroz grad, ali, inače, situacija sa akumulacijom je pod kontrolom – rekao je Saša Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom ZP “Hidroelektrane na Trebišnjici”.

Tehnički, potvrdio je Vujić, prema HE Čapljina mogu ići i veće količine. Iz Uprave preduzeća potvrdili su da je, trenutno, dotok u akumulaciju “Bileća” veći u odnosu na kontrolisano ispuštanje na HE Trebinje 2.

Prostora za prijem novih količina vode ima.

– Ne postoji bojazan da bi se na bilo koji način moglo desiti da imamo velike količine vode koje bi mogle nizvodno bilo šta ugroziti – objasnio je Goradan Mišeljić, direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici a.d.

S ostvarenom proizvodnjom od oko 35 odsto u odnosu na plan, Hidroelektrane na Trebišnjici uknjižile su gubitak najmanje petnaest miliona maraka.

Uprava, na osnovu kontakata s kolegama iz HE Dubrovnik, ima informaciju da je uklanjanje posljedica požara u HE Dubrovnik počelo, kao i pripreme za sanaciju postrojenja.

Mišeljić dodaje da je pretpostavka da primarna oprema nije oštećena, ali da će se nakon čišćenja elektrane znati kada će elektrana u pogon.

Nezvanično, pominje se period oktobar – novembar, što bi omogućilo i normalan rad Hidroelektrane Trebinje1.


Povezane vijesti

Kiše „donijele“ HET-u kvartalni profit od 9,9 miliona KM

eTrebinje

Prointeru novih 270 000 KM od preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” za iznajmljivanje štampača

eTrebinje

HET se zadužuje deset miliona KM

eTrebinje

Rang lista stipendista HET-a

eTrebinje

MIŠELJIĆ: Uređenjem Male potočine od poplava sačuvane kuće na Rastocima

eTrebinje

Mišeljić – HET je stub razvoja Trebinja i Hercegovine

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više