eTrebinje
Trebinje

Koliko su nam ugrožena prava u oblasti zdravstvene zaštite?

Izvor:

Fotografija:


Udruženje građana RS „Stop mobbing“ bavi se istraživanjem  kršenja prava pacijenata i zdravstvenih osiguranika s ciljem  unaprijeđenja položaja pacijenata i zdravstvenih osiguranika na području Grada Trebinja, Republike Srpske. Pravo na zdravlje i adekvatnu zdravstvenu zaštitu jedno je od osnovnih ljudskih prava, definisano i zakonima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju Republike Srpske. U praksi, međutim suočeni smo sa sve češćim kršenjem prava pacijenata i osiguranika i nije pretjerano reći da su ove ciljne grupe među trenutno najugroženijima, posebno imajući u vidu posljedice kršenja prava koje mogu biti fatalne. Samo pacijent koji je upoznat sa svojim pravima, može aktivno učestvovati u svom liječenju, sačuvati samopoštovanje, vjeru u ozdravljenje i optimizam.

Poznavanje prava pacijenata je i jedan od mehanizama borbe protiv korupcije. Najveći broj pacijenata nije ni svjestan šta sve podrazumeva korupcija u zdravstvu i koji su njeni razorni efekti. Pacijenti ne znaju svoja prava, pa ne znaju ni kada su oštećeni, a na kraju ni kome treba da se obrate u slučaju da su oštećeni.

U situaciji u kojoj se zbog ušteda u sektoru javnoga zdravstva ograničavaju ili ukidaju zdravstvene usluge građanima, što izravno ili neizravno  djeluje na prava pacijenata, važno je upravo podsjetiti na četrnaest prava propisanih Evropskom poveljom- evropska povelja o pravima pacijenata poznatija kao “Rimska povelja”:

1. Pravo na preventivne mjere
2. Pravo na dostupnost
3. Pravo na informaciju
4. Pravo na pristanak
5. Pravo na slobodan izbor
6. Pravo na privatnost i povjerljivost.
7. Pravo na poštivanje pacijentovog vremena
8. Pravo na nadzor standarda kvalitete
9. Pravo na sigurnost
10. Pravo na inovacije
11. Pravo na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli
12. Pravo na individualni pristup
13. Pravo na pritužbu
14. Pravo na obeštećenje

Korupcija u zdravstvenom sistemu ima nesagledi­ve posljedice, utiče na dostupnost, pravičnost i ishode zdravstvene zaštite. U borbi protiv korupcije potrebno je identifikovati specifične oblike korupcije i provoditi djelotvorne antikorupcijske mjere koje moraju biti obli­kovane kako bi odgovarale kontekstu zdravstvenog sistema zemlje.

Prevencija je ključna sastavnica u borbi protiv korupcije. Kako bi preventivne mjere djelovale, moraju se temeljiti na preciznom utvrđivanju rizika i slabih tačaka, a to je jedan od ključnih izazova koji će grаđаnimа dаti informаcije o postojećim mehаnizmimа zа borbu protiv korupcije ali i informisati građane (pacijente) o njihovim pravima, promovisati postojeće mehanizame u borbi protiv korupcije i zaštiti prava pacijenata.

Udruženje građana RS „Stop mobbing“ nakon završenog istraživanja, prikupljenih dokaza o ugroženenim  pravima  pacijenata u oblasti zdravstvene zaštite koji su povezani i sa zloupotrebom službenog položaja ovlaštenih i odgovornih osoba za organizovanje zdravstvene zaštite, predstaviće javnosti urađenu analizu istraživanja.

Ovim putem udruženje poziva građane Trebinja, istočne Hercegovine da ukoliko  smatraju da su im ugrožena prava pacijenata i zdravstvenih osiguranika svoje pritužbe mogu poslati udruženju građana RS „Stop mobbing“ putem e- maila stop.mobbing@yahoo.com  .

Udruženje se obavezuje da neće objaviti pritužbe pacijenata bez njihovih odobrenja , osim ako sami ne insistiraju na tome.

Anica Ramić

Predsjednica udruženja građana Stop mobbing


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više