eTrebinje
Trebinje

Petrović: Za tri hidroelektrane 850 miliona maraka

Izvor:

Fotografija:


Energetski sektor RS planira velike projekte u narednoj deceniji. Radi se o izgradnji najpre HE Buk Bijela, zatim o pogonima Paunci i Foča. ERS na području Trebinja planira solarnu elektranu snage 100 megavata.

U NAREDNOJ deceniji u planu su investicije od dve milijarde i 500 miliona KM u energetski sektor Srpske. Predviđena je izgradnja novih objekata instalisane snage 1.000 megavata, a najznačajnija ulaganja biće u obnovljive izvore energije. Jedan od najvećih projekta je izgradnja tri hidroelektrane na reci Drini, gde je već usaglašeno i partnerstvo sa Srbijom, a vrednost projekta je oko 425 miliona evra, odnosno 850 miliona KM. Radi se o izgradnji HE Buk Bijela, koja će se prva graditi zatim HE Paunci i HE Foča, kaže za “Novosti” Luka Petrović, generalni direktor “Elektroprivrede RS”.

– “Elektroprivreda RS” ima veliki broj projekata i očekujemo da ćemo u narednom periodu za njihovu realizaciju naći i adekvatne partnere. Saradnja sa Srbijom je nezaobilazna, a na sastanku vlada Srbije i Srpske postignut je dogovor da se zajednički krene u izgradnju hidroelektrane na reci Drini, snage od 180 megavata. Početak gradnje HE Buk Bijela očekuje se na jesen. Siguran sam da će to biti i test za uspešnost i najavu ostalih projekata. Koristi od novih kilovata biće od ogromnog značaja za ERS, ali i ekonomiju RS. Obezbediće siguran izvoz električne energije, nova radna mesta, pomoć lokalnim zajednicama, angažovanje izvođača i podizvođača – pojašnjava Petrović.

HE Buk Bijela imaće instalisanu snagu od 93,52 megavata, HE Foča 44,15 megavata, dok će HE Paunci biti objekat snage 43,21 megavata.

– Govoreći u brojkama, ovaj sistem će samo za opštinu Foču i njene građane, na osnovu naknade za hidroakumulacije imati finansijsku korist od 2,4 do 3,2 miliona KM svake godine, što će otvoriti prostor za nova radna mesta i investicije – ističe Petrović.

On kaže da se u narednom periodu moraju imati u vidu obaveze koji se nalaze pred ERS o okviru strategija i ciljeva EU, koji se tiču prilagođavanja poslovanja direktivama Unije – smanjenja emisija, ulaganja u obnovljive izvore, stabilnu i sigurnu isporuku električne energije.

– Prioritet je završetak hidroelektrane Dabar. Radi se o najvećoj pokrenutoj investiciji u regionu u minule tri decenije, snage 160 megavata. U sklopu hidroenergetskog sistema Trebišnjice gradiće se i HE Bileća i Nevesinje, u sklopu projekta “Gornji horizonti” – pojašnjava Petrović.

On dodaje da će ERS u narednom periodu na području Trebinja graditi solarnu elektranu snage 100 megavata.

ISPITIVANjA

LUKA Petrović kaže da su u toku i ispitivanja o proceni radnog veka postojećih termoelektrana.

– Analize će pokazati da li ćemo vršiti rekonstrukciju ili ići u izgradnju novih blokova i za to su zadužene najeminentnije institucije iz Srbije. To može biti revitalizacija ili modernizacija u manjem obimu, izgradnja zamenskih ili novih blokova – dodaje generalni direktor ERS.

KILOVATI PO STAROM

CENA električne energije u RS je najniža u regionu, kako za građane, tako i za privredu.

– ERS je društveno odgovorna kompanija, međutim, moramo istaći da su proizvodne cene električne energije i cene za potrošače u raskoraku. Isto tako tržišne cene struje višestruko su veće. ERS zasad ne planira poskupljenje za domaće stanovništvo, iako za to postoje opravdani ekonomski razlozi – poručuje Luka Petrović.

novosti.rs


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više