eTrebinje
Najnovije Bosna i Hercegovina

Pročitajte šta političari moraju ispuniti za otvaranje pregovora sa EU

Izvor:

Fotografija:


Vlasti u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu morati ispuniti 14 ključnih prioriteta da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.Na vanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta danas je predstavljen Paket proširenja Evropske unije koji obuhvata BiH, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Tursku.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn rekao je u intervjuu za Klix.ba da je Evropska komisija usvojila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ovo je historijska prekretnica koja otvara novo poglavlje u odnosima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. 

“Mišljenje jasno navodi šta je potrebno da BiH uradi kako bi se pripremila za članstvo u EU, a sadrži i sveobuhvatnu mapu puta za fazne reforme. U njemu se navodi 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju”, rekao je Hahn. 

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU izdate su preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri oblasti i to: demokratija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava. 

Oblast demokratije:

1. Osigurati da se izbori sprovode u skladu s evropskim standardima, provedbom OSCE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru.

2. Osigurati rezultate u radu na svim nivoima Mehanizma koordinacije kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

3. Osigurati pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

4. Temeljno poboljšati institucionalni okvir, uključujući i ustavni nivo, kako bi se: 

a) Osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim nivoima vlasti, 

b) Uvela klauzula koja bi državi nakon pristupanja omogućila privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih nivoa vlasti s ciljem sprečavanja kršenja pravne stečevine EU

c) Garantovala nezavisnost pravosuđa (uključujući i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH) 

d) Reformisao Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudija i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda

e) Garantovala pravna sigurnost, uključujući uspostavljanje pravosudnog tijela kojem je povjereno osiguranje dosljednog tumačenja zakona u cijeloj Bosni i Hercegovini

f) Osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osobito rješavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)

g) Osiguralo da se sva upravna tijela, kojima je povjerena provedba pravne stečevine, temelje samo na profesionalizmu i uklanjanju prava veta u donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom.

5. Poduzeti konkretne korake za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata. 

Oblast vladavine prava:

6. Unaprijediti funkcionisanje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH i sudovima Bosne i Hercegovine u skladu s evropskim standardima.

7. Jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem:

a) usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača”

b) osiguravanja učinkovitog funkcionisanja i koordinacije antikorupcijskih tijela

c) usklađivanja zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke

d) osiguravanja učinkovite saradnje između tijela za provedbu zakona i tužilaštava

e) demonstriranja napretka u uspostavljanju evidencije o proaktivnim istragama, potvrđenim optužnicama, krivičnim progonima i konačnim presudama protiv organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou

f) depolitiziranja i restrukturiranja javnih preduzeća i osiguravanja transparentnosti privatizacijskih procesa.

8. Osiguravanje učinkovite koordinacije, na svim nivoima, upravljanje granicama i sposobnost upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcionisanja sistema azila

Oblast temeljnih ljudskih prava:

9. Jačati zaštitu prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova.

10. Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, osobito (a) ukidanjem smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske i (b) odrediti nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

11. Osigurati podsticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

12. Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice putem: (a) osiguravanja odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima i (b) osiguravanja finansijske održivosti sistema javnog emitiranja.

13. Poboljšati zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s ciljem potpunog sprovođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Oblast reforme javne uprave:

14. Dovršiti bitne korake u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcionisanja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizovane državne službe. 

“Komisija preporučuje Vijeću da raspravlja o ovom mišljenju i nastavku ključnih prioriteta nakon formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, piše u mišljenju.

Evropska komisija navodi da će pratiti napredak Bosne i Hercegovine u okviru institucionalnog okvira Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastaviti finansijski podržavati zemlju u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć.

KLIX


Povezane vijesti

Dodik i 7 sveštenika otvorili pumpu na Manjači: Bik na ražnju, pod šatorom muzika i osvježenje, a na kraju se i zapjevalo (VIDEO)

eTrebinje

Dodik: Biću kandidat na sljedećim izborima

eTrebinje

Dodik: Svi građani Srpske da dobiju državljanstvo Srbije

eTrebinje

“Povećanje plata i penzija NEĆE BITI JEDINA MJERA” Cvijanovićeva o mjerama Vlade RS za pomoć ličnim budžetima građana

eTrebinje

NATO se oglasio o navodnoj otmici Milorada Dodika

eTrebinje

“Svi voze automobile, a jadikuju” Dodik savjetovao građanima da malo ugase motore

eTrebinje

1 komentar

Trebinjanin Petak, 31.05.2019. at 07:09

Pa i nisu neki neostvarivi zahtjevi. Minimum za normalnu državu.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više