eTrebinje
Republika Srpska

Najava o kreditima vjetar u leđa za više brakova i beba

Izvor:

Fotografija:


Zaživi li mjera koja će novim bračnim parovima u Srpskoj omogućavati dobijanje kredita od 30.000 maraka, uz mogućnost otpisa dijela ili cijelog iznosa nakon što postanu roditelji, biće to vjetar u leđa za stupanje u brak, ali i povećanje nataliteta.

Smatra to Draginja Kudra (18) iz Banjaluke, koja ističe da je zbog sve masovnijeg iseljavanja omladine u inostranstvo neophodno donositi mjere poput ove.

“Usvajanjem ove mjere, mnoge stvari bi bile znatno lakše. Ona bi olakšala svakodnevicu mom budućem suprugu i meni, samim tim što bismo mogli lakše da riješimo stambeno pitanje”, ističe Kudra za “Nezavisne”.

Poput nje, i Duško Ivić, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), kaže za “Nezavisne” da je svaka finansijska pomoć mladim bračnim parovima dobrodošla.

“Da bismo pronatalitetnu politiku imali u pravom smislu riječi, mislim da prije svega treba omogućiti zapošljavanje bračnih parova i veće lične dohotke. Pronatalitetna politika je politika broj jedan i bez nje RS neće moći napredovati”, rekao je Ivić.

Željko Ninković, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece opštine Pale “Pale 4+”, takođe pozdravlja svaku odluku koja će pomoći roditeljima.

“Ta mjera može da ima pozitivnog uticaja na rađanje. Istina, svi mi koji imamo četvoro i više djece nismo uopšte gledali da li će nam neko pomoći, već je to zato što djecu volimo. Smatram da će najavljena mjera imati uticaja na to da se bar rađaju prvo i drugo dijete, a pitanje je da li će se roditelji odlučivati i na treće”, rekao je Ninković.

Inače, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, potvrdio je da bi u dogovoru s predsjednicom Republike Željkom Cvijanović i Vladom Srpske u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u Srpskoj.

“Jedna od mjera biće da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada im se rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece, otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece, kredit bi bio otpisan u cijelosti”, rekao je Dodik u četvrtak popodne u NS RS.

Iz resornog ministarstva kazali su za “Nezavisne” da Dodikova izjava govori o opredijeljenosti svih relevantnih institucija da se aktivno uključe u proces donošenja efikasnih mjera populacione politike, kako bi se zajedničkim snagama stvorio povoljniji ambijent za život svih građana Republike Srpske.

“Vlada RS je demografiju i populacionu politiku odredila kao jedan od prioritetnih nacionalnih i političkih ciljeva i u skladu s tim već preduzela značajne aktivnosti, kada je riječ o planiranju seta mjera populacione politike koje bi imale za cilj poboljšanje demografske slike u RS”, rekla je za “Nezavisne” Mirela Vujatović, portparol Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Kako je podsjetila, na zajedničkoj sjednici Savjeta za demografsku politiku i tima uključenog u Nacionalni program demografske obnove dogovoreno je da Centar za demografska istraživanja do septembra završi analize demografske situacije u Republici Srpskoj i ponudi konkretne mjere populacione politike jer je namjera Ministarstva porodice, omladine i sporta i predsjednice RS da u potpunosti uključe struku u proces donošenja konkretnih mjera populacione politike, kako bi rezultati bili što efikasnije i što ranije vidljivi.

“Kada budemo imali jasan prijedlog mjera populacione politike, biće poznata i dinamika i način realizacije predloženih aktivnosti. Vlada RS će, u saradnji s predsjednicom RS i svim relevantnim institucijama, uvažavajući preporuke formiranih tijela, podržati sve mjere i aktivnosti koje će dovesti do poboljšanja demografske slike u RS, odnosno stimulisanja mladih ljudi da ostaju i stvaraju porodice u RS”, uvjerava Vujatovićeva.

nezavisne.com


Povezane vijesti

Čeka nas EGZODUS MLADIH: Evo kakve sve pogodnosti našim ljudima nude evropske zemlje

eTrebinje

Njemci riješili – više ne zapošljavaju mlade: “Generacija nesposobna za život”

eTrebinje

Kod stranaca ne jenjava interes za našom radnom snagom

eTrebinje

Japan traži način da mladi više piju alkohol

eTrebinje

Po 100 KM za mlade od 16 do 29 godina: Počinje registracija za jednokratnu pomoć

eTrebinje

Dodik: U septembru još jedna naknadu od 100 KM za mlade

eTrebinje

1 komentar

Stefan Srijeda, 11.12.2019. at 10:45

Ovakvi predlozi imaju moju punu podrsku, jos kad bi se i sproveli….
Ovo bi u mnogome olaksalo odluku o stupanju u brak i dobijanju dece. Znam prema sebi i sagledavam iz svog ugla.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više