eTrebinje
Trebinje

U Trebinju više od 300 slobodnih radnih mjesta, radnika nema ni na vidiku

Izvor:

Fotografija:


Od polovine prošle godine, u trebinjskom Birou za zapošljavanje, broj lica koja aktivno traže posao smanjen je na 1.758, što je najmanje od 1990. godine. Osim što je određen broj našao posao u Trebinju, mnogi su se – idući za boljom zaradom, uhljebili u obližnjem Dubrovniku ili zemljama zapadne Evrope.

To je zajednički nazivnik onoga što se dešava u regionu, tvrde iz lokalnih i republičkih institucija.

Tri i više puta veće zarade i bolji uslovi rada, odveli su mnoge preko granice.

– Očigledno će morati doći do povećanja plata, pogotovo u kriznim sektorima, i ne može biti predmet administrativnog nego povećanja produktivnosti – kaže Veselin Savić, direktor Regionalne Privredne komore Trebinje.

Kroz programe zapošljavanja Zavoda i Grada, od početka godine sa spiska aktivnih tražilaca posla na Birou Trebinje skinuto je 586 lica.

– Znamo da je povećan broj radnika koji su zaposleni kod naših poslodavaca, jer su otvorena nova radna mjesta, kroz programe, i došlo je do slobodnih radnih mjesta, jer su oređeni radnici otišli u Dubrovnik – rekla je Mirjana Sušić, šef Biroa za zapošljavanje Trebinje.

Broj onih koji su otišli, po raznim osnovama, pretpostavlja se da je tri puta veći u odnosu na zapošljavanje u Trebinju.

– Visina plate je glavni uzročnik za odlaske. na Sajmu zapošljavanja prije mjesec dana, bilo je 140 slobodnih mjesta, sada ih je 300 – navodi Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Nije tajna da određen broj nezaposlenih angažman očekuje u javnom sektoru ili na budžetskim radnim mjestima.

Nedostaje građevinara, ugostiteljskih radnika, zanatlija, posebno sezonskih radnika u poljoprivredi. Proces odlaska nije završen.

Plate u trebinjskom građevinarstvu, od proljetos su veće za 200 do 300 KM. Primjer, ali sporo, slijede i neke uslužne djelatnosti. Generalno, očekuje se i pomoć republičkih institucija.

– Naravno, zajednički sa Republikom pristupamo rješavanju ovog problema– dodao je Ćurić.

Veselin Savić, direktor Regionalne privredne komore Trebinje naglašava da i sami privrednici moraju da pristupe rješavanju postojećeg problema, uz pomoć nadležnih institucija.

Nezvanično, rokovi nekih kapitalnih projekata u Hercegovini, zbog nedostatka radnika, biće dovedeni u pitanje.

Analitičari kažu da su privredna kretanja mnogo brža od reagovanja administracije, a sljedeći korak, što nije novost u regiji, jeste brža depopulacija stanovništva.

R|TRS


Povezane vijesti

Dubrovnik od juna uvodi letove za Njujork i Los Anđeles

eTrebinje

Mjesta za one sa debljim novčanikom: Dubrovnik skuplji od Brisela

eTrebinje

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA U DUBROVNIKU: Traže se elektro instalateri, recepcioneri, slastičari, pizza majstori,…

eTrebinje

Krah sezone u Dubrovniku pogodio i Trebinjce, radnici bez posla, a Dubrovčana nema na pijaci, kod zubara, mehaničara…

eTrebinje

Dubrovnik: Prvi kruzeri stižu u junu

eTrebinje

Policajci koji su brutalno pretukli mladića udaljeni s posla

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više