eTrebinje
Region

Zašto lijek istog proizvođača u Srbiji košta TRI PUTA MANJE nego u Srpskoj?

Izvor:

Fotografija:


Iako je u BiH već dve godine na snazi pravilnik koji je donesen s ciljem pojeftinjenja lekova na domaćem tržištu, naše apoteke su i dalje kudikamo skuplje nego u Srbiji.

Zato građani BiH, a posebno hronični bolesnici, lekove uglavnom nabavljaju u susednoj državi, gde mogu značajno da uštede, s obzirom na to da su tamo lekovi istog proizvođača, te identičnog sastava i pakovanja, i po tri puta jeftiniji.

Primera radi, kapi za lečenje glaukoma u apotekama u Srbiji koštaju oko 30 KM, dok njihova cene na našem tržištu iznosi oko 90 KM, a pacijenti još moraju da ih naručuju.

Razlika u ceni uočljiva je kod velike većine lekova, pa tako i kod tableta koje se koriste za kardiovaskularne bolesti.

Tako, lek „zilt“, za sprečavanje zgrušavanja krvi i nastanak tromboze, kod nas košta 25, a u Srbiji deset KM. Cena “roswere“, leka za smanjenje holesterola, na tržištu BiH kreće se oko 26, a u apotekama u Srbiji 10 maraka, dok „prexanor“ za lečenje visokog krvnog pritiska u komšiluku košta 15, a u apotekama u BiH preko 29 KM, piše Srpskainfo.

Nije teško izračunati da bi pacijent, koji bi kod nas mesečno kupovao tri kutije ova leka, morao da izdvoji dodatnih 45 KM, u odnosu na njihovu cenu u Srbiji. To znači da su, na primjer, penzioneru koji mesečno prima 270 KM, na godišnjem nivou potrebne čak dve penzije da pokrije ovu razliku u cenama.

Nikola B, penzioner iz Banjaluke, zbog zapušenja vratne arterije već četiri godine koristi „zilt“ i „rosweru“, a pije i lekove za hipertenziju.

– Samo sam prvu terapiju kupio ovde, dok nisam saznao da su pomenuti lekovi skoro četiri puta jeftiniji u Srbiji. U međuvremenu, i „zilt“ i „roswera“ su pojeftinili u apotekama u BiH, ali ne u nekom značajnijem iznosu, pa ih i dalje nabavljam u Novom Sadu ili Beogradu. Ovi lekovi su, naime, i dalje dva i po puta skuplji kod nas. Zaista mi nije jasno zbog čega toliko razlika u ceni, kad je reč o identičnom leku, istog proizvođača, sastava i pakovanja – ističe naš sagovornik.

Dodaje da su lekovi u BiH i dalje pravi luksuz, te da oni koji nemaju nekog u Srbiji da ih snabdije terapijom, u izuzetno nezavidnoj poziciji.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALM) BiH potvrđuju da  je veliki broj lekova u Srbiji jeftiniji nego kod nas, iako se primenjuje Pravilnik o načinu formiranja cena lekova i njihove kontrole, te su dokazane uštede.

– Jedan od razloga je što je u Srbiji niža stopa PDV-a. Dalje, kod njih su niže i maloprodajne marže, koje u RS iznose 20, a u FBiH 25 odsto. Takođe, Srbija je daleko veće tržište, što omogućava niže cene lekova – kaže šef Odseka za informisanje o lekovima i medicinskim sredstvima Tijana Spasojević Došen.

Prema njenim rečima, ALM predstavlja prvu, ali ne i poslednju liniju u sistemu određivanja cena lekova u BiH.

– U drugoj liniji su fondovi zdravstvenih osiguranja koji na osnovu svojih principa poslovanja mogu ugovarati i priznavati i niže cene od onih koji se odrede po modelu, odnosno pomenutom pravilniku – naglašava Spasojevićeva.

Objašnjava da je Pravilnik počeo da se primenjuje sredinom 2017, te da je 2016. poslednja godina u kojoj su lekovi prometovani bez postavljanja kriterijuma za formiranje cena od strane države.

– Ukupan promet lekova sa režimom izdavanja „Lek se izdaje uz lekarski recept“ u 2016. je bio 531,2 miliona KM. Procena ušteda na osnovu podataka o prijavljenim cenama u 2018. je skoro 56,3 miliona KM. Uštede su imali fondovi i pacijenti za lekove za koje participiraju, a koji imaju pomenuti režim izdavanja – kaže Spasojevićeva.

Nestašica „cordipina“ i „nifelata“

Pored paprenih cena, građani BiH neretko muku muče i sa nestašicom lekova, a na tržištu trenutno nema „cordipina“ i „nifelata“ koji se koriste za visok krvni pritisak. Poseban problem predstavlja to što ove lekove koristi veliki broj pacijenata. Iz apoteka u BiH poručili su da više od mesec dana nemaju pomenutih lekova, te da ne znaju kada bi oni mogli biti na raspolaganju pacijentima.

Srpska.info


Povezane vijesti

Vlada RS: Zolak obezbijedio građanima najskuplje lijekove

eTrebinje

Analiza: Građani u BiH plaćaju najskuplje lijekove u regionu

eTrebinje

Višković: Srpska osniva republičku farmaceutsku kuću

eTrebinje

Koji korona-lijekovi su na spisku njemačkih “Preporuka S-3”?

eTrebinje

Koje lijekove najviše pijemo od početka epidemije – “Najgore je što se kupuju na svoju ruku”

eTrebinje

Od danas nova lista lijekova na recept

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više