eTrebinje
Najnovije Hercegovina

Počinje OBNOVA PUTA Trebinje – Ljubinje

Izvor:

Fotografija:


Nakon četiri decenije od izgradnje teške mašine mogle bi ponovo raditi na putu Trebinje – Ljubinje, kroz Popovo polje, koji je u jako lošem stanju.

Krivudava magistrala sa pohabanim asfaltom i rupama predstavljaju problem vozačima, a ovaj putni pravac posebno je frekventan u ljetnim mjesecima kada ga turisti koriste kao put do mora.

Veoma važna saobraćajnicu kroz Hercegovinu u dužini od nešto manje od 60 kilometara trebalo bi po prvi put biti potpuno rekonsturisana, a radovi početi narednog mjeseca.

– Preduzeće „Hercegovina putevi“ iz Trebinja dobilo je tender za izvođenje radova na putu Trebinje – Ljubinje u dužini od 59 kilometara – rečeno je u Javnom preduzeću „Putevi RS“.

Vršilac dužnosti direktora JP „Puteva RS“ Nenad Nešić je u odgovoru Srpskoj naveo da je vrijednost radova 12,5 miliona KM, te da su „Hercegovina putevi“ bili jedini ponuđač.

On očekuje da će radovi na rekonstrukciji cijele dionice između dva hercegovačka grada početi sredinom septembra, a rok za završetak je tri godine.

Nešić je ranije u Trebinju najavio da bi mogla da se radi i rekonstrukcija puta od Trebinja prema graničnom prelazu Klobuk sa Crnom Gorom, dužine oko 30 kilometara, koji je takođe u jako lošem stanju.

On je naveo da će to, ukoliko bude novca, biti planirano u naredne tri godine.

Rekonstrukcijom ova dva putna pravca jug Hercegovine više ne bio dio RS s najlošijim saobraćajnicama.

Na loše saobraćajnice ukazao je i predsjednik koncerna SL i odnedavno hercegovački knez Rodoljub Drašković.

– Premijeru RS Radovan Viškoviću spremni smo da pomognemo, ali i da Vlada RS pomogne razvoju Hercegovine, pogotovo u izgradnji puteva, aerodroma, infrastrukture, bolnice – poručio je Drašković.

On je dodao da je sa Viškovićem u Trebinju razgovarao o ovim temama i da su se u svemu saglasili.

Upravo dio zapadne obilaznice, čiju je gradnju protekle sedmice ozvaničio direktor “Puteva” Nenad Nešić, povezaće Grad sunca, turističko-poslovni kompleks u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, s magistralnim putem Trebinje – Ljubinje, dok će drugi dio povezati ovaj kompleks s magistralnim putem Trebinje – Dubrovnik.

Od kada je izgrađen, početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, put Trebinje – Ljubinje nije rekonstruisan, već su samo krpljene udarne rupe.

U ljeto 2016. godine presvučen je asfalt na nekoliko manjih dionica ovog putnog pravca, ali je posao tu stao.

Naplata putarine

Put od Trebinja do Herceg Novog, koji je izgrađen prije 10 godina, i dalje se naplaćuje u dijelu koji prolazi kroz Crnu Goru, a cijena putarine je od tri do 18 evra, u zavisnosti o kome vozilu je riječ.

Vjerovatno najskuplji magistralni  put u Evropi, u dužini od oko 13 kilometara, pun je opasnih krivina i znakova upozorenja na opreznu vožnju, a  i ovaj putni pravac je počeo propadati. Samo nekoliko godina nakon što je završen rađena je rekonstrukcija na dijelu blizu mora, gdje je bilo odrona stijena.

Srpska.info


Povezane vijesti

Obezbijeđeno oko 20 miliona KM za rehabilitaciju magistralnih puteva

eTrebinje

Počeli radovi na obnovi magistralnog puta Trebinje – Ljubinje

eTrebinje

Počela rehabilitacija puta Trebinje – Ljubinje

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više