eTrebinje
Hercegovina

Broj gimnazijalaca u stalnom padu, u ovoj godini 12 novih učenika

Izvor:

Fotografija:


U prvu godinu Gimnazije “Kalinovik” u istoimenoj opštini u školsku 2019/2020. godinu upisano je samo 12 učenika, od 52 ukupno planiranih, rekao je Srni direktor škole Ranko Govedarica.

Prema njegovim riječima, broj učenika u kalinovačkoj Gimnaziji posljednjih godina je između 10 i 15 po generaciji, a godinama je primjetna tendencija smanjenja broja učenika koja se očekuje i u budućnosti. 

“Gimnazija je opšteg smjera i ne obrazujemo učenike za druge struke”, rekao je Govedarica, te dodao da škola ima 23 zaposlenih. 

On je istakao da nastavno osoblje nema punu normu, te da veliki broj njih paralelno radi u osnovnoj i srednjoj školi. 

Govedarica je naveo da je škola u potpunosti opremljena i da ima dobre uslove za odvijanje nastave. 

“Imamo funkcionalan školski objekat na kojem je promijenjena stolarija i krov, pet i zimi toplih učionica, te kabinet za informatiku sa 16 računara, tako da svaki učenik na časovima informatike ima računar za sebe”, rekao je Govedarica. 

Škola raspolaže i fiskulturnom salom, sportskim terenima, bibliotekom, a osim nastave u kalinovačkoj gimnaziji, prema riječima direktora, odvijaju se i različite vannastavne aktivnosti, te radi više sekcija. 

“Za učenike se organizuju izleti i putovanja”, rekao je Govedarica i dodao da đaci ove škole posljednjih godina nisu pokazali interesovanje za odlazak na ekskurziju, iako im je bila ponuđena. 

Govedarica je istakao dobru saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, te Pedagoškim zavodom Srpske, a posebnu zahvalnost izrazio je opštini Kalinovik, koja snosi sve troškove Gimnazije. 

“Imamo odlične uslove za izvođenje nastave, nemamo nikakvih problema, osim malog broja đaka”, naveo je Govedarica. 

Srednjoškolsko obrazovanje u Kalinoviku datira od 1966. godine, kada je škola radila kao područno odjeljenje fočanske gimnazije “Dr Simo Milošević”. Odlukom Vlade Republike Srpske kalinovačka gimnazija od 2010. godine djeluje kao samostalna ustanova. 

SRNA


Povezane vijesti

Tragedija u Kalinoviku – Najboljeg druga slučajno ubio iz lovačke puške

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više