eTrebinje
Region

Dubrovački dnevnik: NACISTIČKA SVINJARIJA NA ŠIPANU Zastava svetog Vlaha na pola koplja zbog poginulih “esesovaca”

Izvor:

Fotografija:


Piše: Vedran Salvia/Dubrovački dnevnik

Kad pomislimo da ne možemo dublje pasti kad se tiče fašističkih svinjarija, dogodi se slučaj koji nas razuvjeri. Govori o tome i slučaj sa Šipana.

Zastava svetog Vlaha juče je u Luci Šipanskoj, ispred hotela Šipan, zavijorila na pola koplja. Ne, nije se dogodila neka tragedija pa da je dan žalosti, dogodilo se to da se juče obilježavao Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Iako totalitarni i autoritarni režimi podrazumijevaju i žrtve fašizma i nacizma, na našem području obično se tada “slave” žrtve koje su pale na strani tog istog fašizma.

Tako se već godinama polažu vijenci i na jedinom nenaseljenom elafitskom otoku Jakljanu. Tako je bilo i juče kad su vijenci položeni za 214 mornara i vojnika NDH te njemačkih mornara koji su na ovom otoku strijeljani. Naravno da je svaka presuda bez suđenja sramna sama po sebi, ali danas tako ovi nacisti ispadaju nekakvi ratni heroji, a ne punokrvni dionici najvećeg zla dvadesetog vijeka.

Uglavnom, vijenci su položeni i svijeće zapaljene juče na Jakljanu, i to od delegacije predvođene Udrugom Hrvatski domobran Dubrovnik, ali i predstavnicima Grada Dubrovnika i Županije dubrovačko-neretvanske. Nakon što je delegacija obišla Jakljan, svratila je i na Šipan, a Uprava Hotela eto odlučila je ih je dočekati na način i da sveti Vlaho žaluje za palim nacističkim vojnikom.

Priča postaje istinski zanimljiva kroz činjenicu da je vlasnik hotela od prošle godine Nijemac Reinhard Rade, koji je upravo i u Njemačkoj prepoznat kao ultradesničar. Inače, Reinhard Rade rođen je 1964. godine u Innsbrucku. Ovaj međunarodni trgovac oružjem, bivši republikanski funkcioner, član je stranke krajnje desnice Legida čiji je moto “protiv islamizacije Zapada”, a pokretači su demonstracija u Leipzigu. Svi ti podaci kao i oni o Radeovoj povezanosti sa poštovaocima neonacističkog pokreta objavljeni su na njemačkoj stranici Inventati.org/leipzig koja je dio platforme antifašističkog projekta “Antifa in Leipzig“. U opisu njihovog političkog djelovanja stoji kako se žele boriti protiv nacista i rasizma.

Uglavnom, na tu stranicu dospijevaju oni kojima se još nije dogodila civilizacija, koji su tako stavljeni na stub srama. No, ono što ne može u Njemačkoj, Rade valjda ohrabren ovdašnjem političkom, ali i društvenom smjeru tako čini u Dubrovniku. Dok se Reinhard Rade šepuri po Šipanu provodeći nacističke poduhvate, u Njemačkoj postoji jedna ovakva platforma koja služi kako svojevrstan osuđujući registar u kojemu su navedena imena i međusobne poveznice kao i djelovanja svih onih koji podržavaju ekstremnu desnicu pa samim time nacizam i rasizam.

Dubrovački dnevnik razgovarao je i s nekoliko stanovnika Šipana, a svi su nam rekli kako je to strašno što se juče dogodilo u njihovom mjestu te kako kroz istoriju niko na takav način nije ponizio Dubrovnik i svetoga Vlaha.

Recimo još i da je spomenik poginulim partizanima sa Šipana, a koji se nalazi u parku na ovom ostrvu, nedavno uništen. Ne samo da na jučerašnji dan niko se nije sjetio spomenuti i tih boraca za slobodu, već spomenik i dalje stoji uništen.

U svakom slučaju, tužna i žalosna je ovo priča hrvatske svakodnevnice koja je zaronila u fašizam uz usputnu stanicu ustaštva, a kojem je antifašizam tek forme radi ukras u Ustavu.

Piše: Vedran Salvia/Dubrovački dnevnik


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više