eTrebinje
Trebinje

Koliko su Trebinjci kreditno zaduženi: Građani sve otvoreniji prema kreditnom zaduženju

Izvor:

Fotografija:


Nerijetko čujemo naše sugrađane kako se žale da su cijene sve veće, dok su primanja ista ili manja. Kako su istraživanja Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazala da građani Bosne i Hercegovine imaju najlošiji standard u odnosu na ostale stanovnike Evrope, zahvaljujući tome, građani sve češće posežu za kreditima.

Kako bismo saznali koliko Trebinjci koriste kredite razgovarali smo sa službenicima u Mikrofinu, Novoj banci, Raiffeisen banci i Sber banci.

„Izuzetno smo zadovoljni odzivom klijenata u svim poslovnicama na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, uključujući i našu Filijalu u Trebinju. U toku je akcijska ponuda nenamjenskih i zamjenskih kredita za stanovništvo koji se odobravaju sa fiksnom kamatnom stopom tokom cijelog perioda otplate te su značajno olakšane procedure odobravanja kredita“, kažu iz Nove banke.

Kako nam kažu u Novoj banci, Raiffeisen i Sberbank, u trebinjskim filijalama se građani najčešće odlučuju za nenamjenske ili zamjenske kredite, a u Sber banci čak bilježe značajan porast zahtjeva za hipotekarne kredite.

„Kamatna stopa za nenamjenske i zamjenske kredite je fiksna. Krediti se odobravaju bez jemca i hipoteke. Potrebna je samo polisa osiguranja. Nenamjenski krediti se mogu koristiti prema potrebama klijenata, dok su zamjenski krediti namijenjeni klijentima koji žele da zatvore postojeće kreditne obaveze“, objašnjavaju iz Nove banke.

Prema iskustvu službenika u Novoj banci, Raiffeisen banci i Sber banci period otplate kredita u trebinjskim filijalama je između pet i deset godina, dok stambeni kredit građani, u prosjeku, otplaćuju nešto duže od 16 godina.

Građani su, kažu u Novoj banci, posebno zainteresovani za kredite po akcijskim uslovima.

Kreditna zaduženost građana Trebinja je, kažu u Sber banci, u skladu sa kreditnom zaduženošću građana Republike Srpske.

Najveći rizik je, kažu u ovoj banci, mogućnost da klijent ostane bez zaposlenja. Međutim, kako ističu, sve više klijenata uzima osiguranje kredita. To osiguranje „pokriva“ nezaposlenost i bolovanje i u slučaju navedenog, osiguranje vraća dio kredita dok se klijent ne zaposli.

U Novoj banci navode da su u Trebinju građani uglavnom otvoreni prema kreditnom zaduženju i da kao klijente imaju sve starosne grupe. Takođe navode da obrazovni status ne utiče na opredeljenje građana za kredit.

„Svi koji su zainteresovani za korišćenje kredita detaljno se informišu o uslovima kreditiranja, kako bi im se pomoglo da donesu ispravnu odluku u skladu sa mogućnostima“, kažu nam u Novoj banci, dok u Sber banci navode da su prema kreditima najotvoreniji građani od 30 i više godina, koji u tom trenutku rješavaju stambeno pitanje, kupovinu automobila, adaptaciju stambenog prostora, refinansiranje postojećih zaduženja i slično.

Što se tiče Mikrofina u Trebinju, on ima više od 1000 aktivnih klijenata. Kako nam kažu u Mikrofinu, njihovi klijenti u trebinjskoj opštini najčešće uzimaju kratkoročne kredite na period otplate do 12 mjeseci.

„Uslovi za dobijanje kredita kod nas se razlikuju u zavisnosti od vrste kredita. Najjednostavnije i najbrže se realizuju krediti u iznosu do 2000 konvertibilnih maraka, koje odobravamo za dvadesetak minuta i potrebna su samo tri dokumenta. Prilikom odobravanja kredita kod nas je uslov da klijent može dokazati da ima prihode pomoću kojih će obezbijediti urednu otplatu kredita“, navode u Mikrofinu na koje uslove moraju da pristanu građani ukoliko žele da dobiju kredit kod njih.

Porijeklo riječi

Riječ kredit je prvi put korišćena u engleskom jeziku 1520. godine. Izraz je nastao iz francuskog jezika i značio je vjerovanje, povjerenje. Izraz „kreditna unija“ je prvi put korišćen 1881. godine u američkom engleskom, a izraz „kreditni rejting“ je prvi put korišćen 1958. godine.

I Amerikanci „žive na kredit“

Ako se uzme u obzir podatak da Amerikanci na kreditnu karticu kupuju osim automobila i namještaja i svakodnevne potrepštine onda ne iznenađuje ni činjenica da se i građani Bosne i Hercegovine sve više odlučuju na kredite kako bi sebi priuštili neki užitak.

 „Dozvoljeni minus“

„Dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu predstavlja kratkoročni gotovinski kredit, namijenjen građanima koji ostvaruju redovna mjesečna primanja. Iznos dozvoljenog prekoračenja zavisi od kreditne sposobnosti klijenta, a stavlja se na raspolaganje klijentu putem njegovog tekućeg računa. Ukoliko klijent redovno izmiruje svoje obaveze, dozvoljeno prekoračenje se obnavlja automatski svakih 12 mjeseci. Takođe, supružnici mogu zajednički da učestvuju u kupovini stana i apliciraju za kredit. Na taj način oni poboljšavaju svoju kreditnu sposobnost“, objašnjavaju iz Nove banke.

Jovana Salata/Glas Trebinja


Povezane vijesti

Za investicije u nove značajne projekte – Grad diže 5 miliona kredita

eTrebinje

Evropska komisija doznačila 124.301.000 evra BiH

eTrebinje

Srpska garant za milijardu maraka kredita Elektrokrajine

eTrebinje

SKUPO OBEZBEĐENA FINANSIJSKA STABILNOST: Javni dug Crne Gore prevazišao 100 odsto BDP-a!

eTrebinje

Prijavljen da je poklonio imovinu kako ne bi vratio kredit

eTrebinje

Novi kredit na čekanju

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više