eTrebinje
Najnovije Trebinje

POSLJEDICE HAVARIJE U DUBROVNIKU: Najteži period za HET u 51 godini rada, na gubitku cijela Republika Srpska

Izvor:

Fotografija:


„Hidroelektrane na Trebišnjici“ se u svojih 51. godinu rada trenutno nalaze u najlošijem periodu – proizvode 46 odsto u odnosu na plan, imaju oko deset miliona KM manjka u poslovanju, a zbog čega je na gubitku cela Elekstroprivreda RS, dve lokalne zajednice, ali i cela Republika Srpska.

Razlozi za navedeno su objektivne prirode – Hidroelektrana u Dubrovniku u kojem HET ima svoje nasleđeno postrojenje, nije na mreži od početka godine zbog havarije. I još gore od toga, u HET nemaju zvaničnu informaciju kada će problem biti rešen.

– Mi imamo samo nezvanične informacije da je u toku čišćenje posledica havarije, a da će nakon toga biti sanacija postrojenja. Po našim saznanjima, vitalna oprema, odnosno agregati nisu ugroženi – objašnjava za Srpskainfo Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET.

On kaže da u HET očekuju da će polovinom avgusta dobiti zvanične informacije, te se nadaju da bi postrojenje u Dubrovniku moglo da bude vraćeno na mrežu do oktobra.

HET je bio primoran da sa HE „Čapljina“ potpiše sporazum o saradnji kako bi ublažio ovaj „udar“, jer bi u suprotnom imali još manju proizvodnju.

Koliki je gubitak zbog ovog problema najbolje govori to da HET u Dubrovniku proizvede dve trećine električne energije.

– U ovom momentu imamo minus u poslovanju oko deset milina KM i to uvažavajući činjenicu da smo sve troškove sveli na minimum. Naši su problemi objektivne prirode i mi na to ne možemo da utičemo poslovnim potezima. Ako se HE u Dubrovniku vrati na mrežu do početka oktobra, naš manjak prihoda biće do 20 miliona maraka – ističe Tamindžija.

Osim manjka prihoda u HET, manjak je i u kasama grada Trebinje i opštine Bileća koje od ove hidroelektrane dobijaju zakonsku naknadu za potopljeno zemljište. Procenjuje se da će godišnji manjak u opštinskim kasama biti po dva miliona konvertibilnih maraka.

Takođe, u prvih pola godine u RS uvezeno je čak 141 odsto više električne energije nego u istom periodu prošle godine.

– Ovo je praktično najteži period od puštanja u rad HET pre 51 godinu. Pre dve godine smo imali hidrološki najsušniju godinu od kako se mere hidrološki podaci reke Trebišnjice, a ove godine smo bez HE u Dubrovniku – napominje Tamindžija.

Kaže da je otežavajuća okolnost to što RiTE „Gacko“ nije bilo na mreži tri meseca zbog kapitalnog remonta.

– Tako ni ERS nikada nije imala situaciju da duži period praktično u sistemu nema dva postrojenja – dodaje Tamindžija, piše Srpskainfo.

Kaže da cela „Elektroprivreda RS“ nema viškove električne energije zbog ove situacije, ali i zbog trenutno sušnog perioda, već da samo podmiruje potrebe domaćih potrošača.

„Hidroelektrane na Trebišnjici“ su na kraju prošle godine imale 739 zaposlenih.

U Platu, u Hidroelektrani Dubrovnik, 10. januara dogodila se havarija u kojoj su smrtno stradala tri radnika. Od tada HE na Trebišnjici radi sa umanjenim kapacitetom, jer u dubrovačkoj hidroelektrani ima jedan agregat koji od dana havarije nije u funkciji.

Hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku napravljane su pre rata i funkcionišu po sistemu spojenih posuda.

U ERS su izračunali da će se posledice suše i havarija na HE Platu, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta TE Gacko, odraziti na poslovanje “Elektroprivrede RS”, koja će u tekućoj godini imati za oko 25 miliona maraka manje sopstvenih prihoda.

Kako bi se ublažile negativne finansijske posledice, Elektroprivreda je svim zavisnim preduzećima uputila preporuke o uštedama. Preporuke se primenjuju od prve dekade marta.

Hapšenja

Hrvatski mediji javili su da je polovinom juna uhapšeno osam osoba u okviru kriminalističke istrage nesreće koja se u januaru dogodila u Hidroelektrani „Dubrovnik“ u Platu. Među njima ima i nekoliko članova uprave Hrvatske Elektroprivrede.

Mediji prenose saopštenje MUP-a Hrvatske da se uhapšeni sumnjiče za teška krivična dela protiv opšte sigurnosti te za opasno izvođenje građevinskih radova. Trojica se sumnjiče da su kao direktori, ujedno i odgovorne osobe investitora u gradnji, tokom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik propustili preduzeti zakonom predviđene radnje zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke. Ostalih pet osoba, navodi MUP u saopštenju, sumnjiče se da kao projektanti i izvođači radova građevinske radove obnove i sanacije Hidroelektrane Dubrovnik nisu izvodili u skladu s tehničkim propisima i pravilima struke što je neposredno ugrozilo bezbednost zaposlenih i imovine.

BLIC


Povezane vijesti

Tunel “Fatničko polje – akumulacija Bileća”: Važna investicija

eTrebinje

Polugodišnja dobit HET-a 5 000 000 KM

eTrebinje

Imenovan novi izvršni direktor u HET-u

eTrebinje

Kiše „donijele“ HET-u kvartalni profit od 9,9 miliona KM

eTrebinje

Prointeru novih 270 000 KM od preduzeća “Hidroelektrane na Trebišnjici” za iznajmljivanje štampača

eTrebinje

HET se zadužuje deset miliona KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više