eTrebinje
Obrazovanje i nauka

Udžbenik trebinjskog profesora geografije najinovativniji za novi poduhvat ministarstva

Izvor:

Fotografija:


Učenici šestog razreda, u desetak osnovnih škola, dobiće priliku da od septembra uče geografiju na novi način, uz pomoć prvih digitalizovanih udžbenika u Srpskoj.

Oni će, praktično, o geografskom prostoru, državama i ostalim temama učiti uz pomoć računara i platforme za pristup digitalnim sadržajima koji treba da upotpune učenje iz klasičnog udžbenika.

Ne radi se, naime, o prostom prebacivanju udžbenika u elektronsku formu, već o savremenijem pristupu nastavi, koji podrazumijeva uvođenje novih digitalnih sadržaja. Te sadržaje za potrebe škola u RS priprema Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

Predviđeno je to pilot programom digitalizacije nastavnih sadržaja, koji će provesti Ministarstvo prosvjete i kulture, u saradnji sa Zavodom, te Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Počeće se digitalizacijom sadržaja za jedan predmet, u jednom razredu, a nakon što se analiziraju rezultati primjene, planirana je digitalizacija za više predmeta, u osnovnim i srednjim školama, poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Dopuna

U Zavodu objašnjavaju da je cilj da se naprave sadržaji koji će djeci olakšati da bolje shvate lekciju i da usvoje znanje, da to bude interaktivno i da im bude interesantnije.

– Radna grupa zadužena za ovaj projekat je odlučila da to bude gradivo za šesti razred, vođena i iskustvom iz Srbije, te je odabran udžbenik Geografija, autora Miodraga Samardžića i Dragoslava Banjka, jer je i on inovativan po koncepciji i sadržaju. Grafički dizajneri i IT stručnjaci u potpunosti osmišljavaju načine prezentacije sadržaja koji prate postojeći udžbenik. Dakle, u upotrebi ostaju štampani udžbenici, a digitalni sadržaji su dopuna njima – kaže portparol Zavoda Dejan Kerleta.

U praksi to znači da će se u nastavi koristiti interaktivni kvizovi, animacije i slične forme sa kojima se nove generacije učenika dobro snalaze i prije nego što krenu u školu.

– Današnjim učenicima je sasvim prirodno učenje pomoću računara i mnogo im je lakše, recimo, kada se rade računarske operacije i slično. Prednost je i to što je nastava uz pomoć računara individualizovana i oni svojim tempom prate nastavne sadržaje i napreduju. Digitalni sadržaji olakšavaju tu vrstu učenja kroz igru. Ali, isto tako to treba da bude samo dio učenja, jer je zbog njihovog razvoja važno da se radi i klasično, čitanje i pisanje, prije svega zbog motorike i razmišljanja. Ako su sadržaji automatizovani, oni jako malo razmišljaju i zato je važan i taj balans, za razvoj nekih drugih sposobnosti – ističe učiteljica Slavica Jovišević iz Novog Grada, koja već šest godina, u sklopu programa “Dositej”, sa svojim đacima radi digitalizovanu nastavu.

Dostupnost

Po njenim riječima, digitalizacija udžbenika je logičan slijed u primjeni računara u nastavi, a mnogo će značiti i nastavnicima.

– Nastavnici su te sadržaje do sada pripremali sami, što oduzima mnogo vremena. Ovako će vježbe biti dostupne svima, prilagođene našem jezičkom području i nastavnom planu i programu – kaže ona.

Ministarstvo prosvjete će odrediti u kojim školama će od septembra početi primjena digitalnih sadržaja, ali će oni besplatno biti dostupni svima na internet platformi za digitalne sadržaje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

I udžbenike prebaciti u PDF

– Smatramo i predložili smo to i resornom ministarstvu da bi postepeno trebalo ići ka digitalizaciji svih udžbenika, ali tako da učenici prvo imaju opciju da umjesto teške torbe mogu nositi tablet sa PDF verzijama udžbenika. Ti udžbenici se mogu naplaćivati isto kao i štampani. Može se uraditi i platforma Zavoda i eventualna aplikacija za mobilne uređaje. Nakon PDF verzije, može se razmišljati i o interaktivnim elektronskim udžbenicima koji imaju najveći efekat u nastavi – ističu u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo


Povezane vijesti

Povelja grada Trebinje ide Radoslavu Runjevcu

eTrebinje

Digitalni udžbenik geografije za šesti razred autora Dragoslava Banjka izučavaće i učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”

eTrebinje

Čestitka građanima povodom krsne slave grada

eTrebinje

Dragoslav Banjak: Da nije bilo Momira, Trebinje ne bi bilo u Republici Srpskoj (Video)

eTrebinje

Najava: Predavanje Dragoslava Banjka na Fakultetu za proizvodnju i menadžment

eTrebinje

Obilježen Dan borca Republike Srpske

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više