eTrebinje
Republika Srpska Najnovije

Petrović: Cijena struje za domaćinstva ostaće nepromijenjena

Izvor:

Fotografija:

luka-petrovic-elektroprivreda
Luka Petrovic direktor Elektroprivrede

Cijena električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj ostaće nepromijenjena i dalje će biti regulisana, a ne tržišna, rekao je direktor “Elektroprivrede Srpske” Luka Petrović.
On je pojasnio da će veću cijenu morati da plaćaju domaćinstva koja budu trošila više od 400 do 500 kilovata.

“Mi ćemo u novom softveru za obračun električne energije nastojati da i dalje zadržimo povoljne cijene za domaćinstva koja troše manje kilovata. Na primjer do 400 ili 500 kilovata. Planiramo da se to uradi u januaru ili polovinom sljedeće godine”, rekao je Petrović za RTRS.


On je istakao da to znači da, ako struju koristu za grijanje, bazene ili za neke druge svrhe, moraće da plate veću cijenu električne energije, dodavši da je sigurno da će biti postepeno povećanje do tržišne cijene.

Petrović naglašava da građani u narednih 10 godina trebaju očekivati da se neće postići tržišna cijena. “Kretaće se od tržišne do subvencionisane, koja će biti niža do 50 odsto od tržišne”, dodao je Petrović i dodao da će redovne platiše imati popuste.

Govoreći o isporuci struje industrijskim kupcima, Petrović je naveo da je, prema principima snabdijevanja, od 1. januara 2015. godine trebalo doći do povećanja cijene struje za te potrošače do kojeg je sada došlo, što znači da je u tom periodu domaća privreda bila subvencionisana sa više od 100 miliona KM.

On je istakao da tržišni principi znače da je cijena struje za industrijske kupce, kojih u Srpskoj ima 1.174, bliska onoj u okruženju, a bila je daleko ispod.

“Vidjevši da `Elektroprivreda` u tri godine i osam mjeseci, koliko je mogla da primjenjuje te tržišne principe jer smo tada bili spremni za njihovu primjenu, mi smo donirali, subvencionisali privredu Srpske sa više od 100 miliona KM”, rekao je Petrović.

On je naglasio da “Elektroprivreda Srpske” ne može iznijeti cijenu nižu od proizvodne koja iznosi i više od 38 evra, što nije skupo, jer je trižna i više od 60 evra.

Petrović je dodao da je “Elektroprivreda” potpisala ugovore sa pojedinim kategorijama industrijskih potrošača i po 35 evra.

On je najavio da će u Elektroprivredi Srpske” radnici koji daju doprinos radnom procesu imati veće plate, a da će se oni koji značajno ne doprinose “naći na izlazu”.

Petrović je podsjetio da je za narednih deset godina predviđena proizvodnja dodatnih 1.000 megavata struje iz obnovljivih izvora, uz korištenje i solarne energije i vjetroelektrana, za šta postoje predispozicije.

On je napomenuo da je ova godina za “Elektroprivredu Republike Srpske” bila teška zbog problema sa agregatom u Hidroelektrani “Dubrovnik” i kapitalnim remontom Termoelektrane “Gacko”, te izrazio nadu da će uz određene uštede na kraju ipak imati pozitivno poslovanje.

SRNA


Povezane vijesti

Za građane Srpske nema poskupljenja – cijena struje ostaje najjeftinija u regionu

eTrebinje

Sindikat ERS traži veće plate: „Imamo suficit podanika, a deficit radnika“

eTrebinje

Ilija Stanković: Lukina izjava sramota za Trebinje i Trebinjce

eTrebinje

Trebinjci zaposleni u Dubrovniku poručili Petroviću: Nikad vam nećemo zaboraviti sva zatvorena vrata u Trebinju

eTrebinje

Za dobro Trebinja insistirali smo na ćutanju politike prema Dubrovniku

eTrebinje

Petrović – Nijedan Trebinjac neće prodati glas DPS-u, policija da se pozabavi onima koji mešetare

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više