eTrebinje
Zdravlje

Lek “ranitidin” povlači se sa tržišta iz predostrožnosti

Izvor:

Fotografija:


Lek “ranitidin” biće povučen sa tržišta iz predostrožnosti, odlučila je kompanija Hemofarm.

“Iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, kompanija Hemofarm A. D. donela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija leka ‘ranitidin’ sa tržišta”, navodi se u saopštenju kompanije Hemofarm i u kome se dodaje i da im je, kao odgovornoj kompaniji, sigurnost pacijenta na prvom mestu.


Lek “ranitidin”, kako navode, sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

“U dokumentu Evropske agencije za lekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto. Evropska agencija za lekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lekove, izvršiće proveru svih gotovih lekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača. Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obvezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija Hemofarm, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati”, saopšteno je.

Šta je lek “ranitidin” i čemu je namenjen 

Lek “ranitidin” sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora. Namenjen je lečenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u lečenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu, čira posle operacije itd.

 Na teritoriji Republike Srbije lek “ranitidin” nalazi se u obliku film tableta, šumećih tableta i rastvora za injekciju, a pacijentima je dostupan bez lekarskog recepta ili uz lekarski recept.

Obezbeđena zamena

Za sve pacijente koji koriste “ranitidin”, kompanija “Hemofarm” obezbedila je odgovarajuću zamenu lekom “famotidin HF”, koji se izdaje na lekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama.

“Famotidin HF” sadrži aktivnu supstancu famotidin (20mg ili 40 mg) koji kao i ranitidin pripada grupi lekova – antagonistima H2 receptora i koristi se za iste zdravstvene indikacije kao i lekranitidin.

BLIC


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više