eTrebinje
Republika Srpska

Porodiljsko o trošku Vlade RS!

Izvor:

Fotografija:

zgrada-vlade-republike-srpske
Zgrada Vlade Republike Srpske

Šta donose izmene i dopune zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti Republike Srpske. Šeranić: Republika preuzima finansiranje da majke ne ostanu bez primanja


VLADA Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o dečjoj zaštiti RS, kojim je predviđeno da Vlada u celosti na sebe preuzme trošak naknada za vreme porodiljskog odsustva radnica.

Reč je o refundaciji poslodavcima u iznosu od 100 odsto bruto plate za vreme porodiljskog bolovanja što će, kako se veruje, rasteretiti poslodavce, a majke sačuvati od otkaza.

– Na ovaj način Republika preuzima odgovornost finansiranja porodiljskog bolovanja i omogućava poslodavcu da sredstva koja je namenio za to radno mesto može iskoristiti za adekvatnu zamenu, a da porodilja ne ostane bez posla i primanja – rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

On kaže da je predviđeno i uvođenje pronatalitetne mere, koja podrazumeva ostvarivanje materinskog dodatka za sve nezaposlene porodilje, bez uslova da je majka bila nezaposlena šest meseci pre poroda.

– Uvodi se i novo pravo roditelju-negovatelju ili negovatelju za one koji se brinu o deci 24 časa dnevno zbog teških obolenja, čime će oni imati pravo na određenu naknadu – istakao je Šeranić.

Pojasnio je da će naknada iznositi 112 KM, a cilj je da kada se saberu sve naknade koje ta porodica ima po osnovu bolesnog deteta da se dobije iznos od 500 KM, odnosno da minimum socijalne sigurnosti za te porodice u budućnosti dođe na nivo najniže projektovane plate u Srpskoj.

Na sednici Vlade RS utvrđen je i Predlog zakona i o izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim je predviđeno da u program isplate invalidnina uđu i osobe sa telesnim i mentalnim poteškoćama od 70 odsto.

– To znači da će deca, na primer, sa Daunovim sindromom biti obuhvaćena tim pravom – rekao je Šeranić.

On kaže da je zakon jasno definisao i pravo u oblasti invalidnina za obolele od retkih bolesti, i da se različit procenat plaća za različit stepen invaliditeta.

– Predloženim zakonom predviđeno je i da utvrđivanje invaliditeta za lica do 18 godina rade stručne službe u centrima za socijalni rad i Ministarstvu, a do sada je to radio Fond PIO – pojasnio je Šeranić.

Na sednici je prihvaćena Strategija upravljanja dugom RS za period 2019-2022. godine.

– Na osnovu izvršene analize Vlada RS se opredelila za strategiju diversifikacije izvora finansiranja, instrumenata i baze investitora kao preferiranu, koju će sprovesti u narednom periodu – saopštila je Vlada RS.

VEĆI BROJ PUTNIKA

U IZVEŠTAJU o poslovanju “Aerodroma RS” za 2018. godinu stoji da je ostvaren prihod od 3.338.744 KM, dok su rashodi iznosili KM 3.332.356. U odnosu na 2017. prihodi su veći za 47 odsto.

– Obavljeno je 1.652 avio-operacija i prevezeno 35.803 putnika. Uvođenje saobraćaja od strane kompanije “Rajaner” od 2018. rezultiralo je povećanjem broja putnika za 71 odsto u odnosu na 2017. – saopštila je Vlada RS.

Novosti


Povezane vijesti

I građani Srpske skidaju maske, kafići počinju normalno da rade

eTrebinje

Šeranić: Vakcinacija protiv virusa korona biće zakonski uokvirena

eTrebinje

Šeranić: Pogoršana situacija, veliki broj zaraženih bez simptoma

eTrebinje

Šeranić o jednoj od teorija zavjere: Korona može da IZAZOVE STERILITET, ne vakcina

eTrebinje

Šeranić o imunizaciji i pandemiji: Vakcine djeluju i na nove sojeve virusa korona

eTrebinje

Šeranić: Ove sedmice se očekuje druga doza Sputnjika

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više