eTrebinje
Republika Srpska

Nova prilika za mlade – 4,4 miliona maraka za program Startap Srpska

Izvor:

Fotografija:


Dobra vijest za mlade, koji imaju ideju da pokrenu svoj biznis. Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je 4,4 miliona maraka za realizaciju programa razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina -“Startap Srpska”. Ovo je drugi ciklus,a prošle godine je za 112 projekata izdvojeno 3,6 miliona maraka. Јedan od ciljeva je demografska obnova Srpske i zadržavanje mladih na ovim prostorima.

Banjalučanka Milica Čolić imala je ideju da pokrene vlastiti biznis. Oduvijek ju je zanimalo šivanje haljina. Novac koji je prošle godine dobila od Zavoda za zapošljavanje i Vlade Srpske kao podsticaj razvoju preduzetništva kod mladih omogućio joj je da otvori salon.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje i za ovu godinu odobrio je 4,4 miliona maraka za program razvoja preduzetništva kod mladih. Plan je bio da za ove namjene bude izdvojeno kao i u prvom ciklusu, 3,6 miliona za 102 projekata, ali na prijedlog premijera Radovana Viškovića iznos je povećan za 800.000 maraka. I broj projekata biće uvećan.

Cilj je prvenstveno demografska obnova, ali i zapošljavanje što više radnika.

– U prvom ciklusu sredstva je dobilo 112 lica koja su zaposlila dodatnih 40 radnika. U drugom ciklusu su odobrena 102 projekta i nadamo se da ćemo imati ukupno najmanje 150 novih zaposlenih – naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, istakao je da je na javni poziv stiglo više od 200 aplikacija.

– Da bismo obuhvatili više ljudi od planiranih 102 odlučili smo da preusmjerimo oko 800.000 KM koliko je ušteđeno od drugih projekata Zavoda za zapošljavanje – rekao je Višković.

Ovo nije jedini program iz Akcionog plana Vlade. Ima ih još šest. Zahvaljujući tome zaposlen je veliki broj radnika.

– Kroz sedam projekata smo ove godine zaposlili 4.900 lica, a njegova realizacija još traje. Razmotrili smo na koji način možemo da ubrzamo procedure za narednu godinu kako bismo bili još operativniji – istakao je Vujičić.

Program zapošljavanja mladih razlikuje se od ostalih, jer je investicioni. Blagu prednost će imati oni koji žive u nerazvijenim lokalnim zajednicama.

– Time bismo njima dali blagu prednost u odnosu na razvijene lokalne zajednice i doprinijeli ravnomjernom razvoju Srpske i razvoju ruralnih dijelova. Upravni odbor je prihvatio tu sugestiju – rekao je Višković.

Prema riječima Cvijanovićeve, ovaj program tretiraju na poseban način kao sastavni dio nacionalnog programa demografske obnove.

– Јedna dimenzija nacionalnog programa demografske obnove su pronatalitetne mjere, a druga pomoć mladim ljudima da se pokažu u biznisu i da pristupe samozapošljavanju uz podršku države sa ozbiljnim iznosom novca koji ne moraju da vrate ako urade ono na šta su se obavezali. Svakome ko ima ozbiljnu namjeru i ambiciju ovo može poslužiti kao dobra osnova – naglasila je Cvijanovićeva.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpskeu julu ove godine odobrio je 31 milion maraka za programe zapošljavanja više od 6 800 radnika. Novac je obezbijeđen iz suficita Zavoda, sredstava Svjetske banke ,a za ovaj akcioni plan sredstva je izdvojila i Vlada Srbije.

RTRS


Povezane vijesti

Isplaćena minimalna aprilska plata za 22.000 radnika

eTrebinje

Vlada RS ograničila maržu na nivo od 5. marta

eTrebinje

Vlada Srpske utvrdila pravo na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje

eTrebinje

30 diploma osoba zaposlenih u javnoj upravi ide na provjeru

eTrebinje

Vlada utvrdila Nacrt zakona o liječenju neplodnosti vještačkom oplodnjom

eTrebinje

Vlada Srpske preuzima sve troškove porodiljskog bolovanja

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više