eTrebinje
Region

Sanacija HE DUBROVNIK: Jedan agregat već u januaru na mreži

Izvor:

Fotografija:

hidroelektrana-plat

Iz Hidroeletrane „Dubrovnik“ stigla je zvanična potvrda da bi jedan agregat ovog elektroenergetskog postrojenja nakon sanacije mogao početi da radi u januaru, a drugi – od marta naredne godine, potvrdio je za Radio Trebinje Aleksandar Vujić, izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a.

„To su još uvijek samo procjene, a do kraja godine će se sigurno sa mnogo više izvijesnosti znati situacija oko sanacije HE i njenog povratka na mrežu“, napominje Vujić.

Za devet mjeseci od havarije gubitak se procjenjuje na 10 miliona maraka, a do kraja godine aktivan je ugovor o zajedničkom angažmanu pumpne hidroeletrane „Čapljina“, između Elektrorprivrede RS, Hidroeletrana na Trebišnjici i Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosna.

„Po tom sporazumu mi smo dužni do kraja godine da imamo istu dinamiku ispuštanja vode – na osnovu čega ćemo da imamo i proizvodnju električne energije za sistem Eletroprivrede RS, tako da smo na ovaj način ublažili posljedice havarije u HE ‘Dubrovnik’. Nivo proizvodnje u ovom trenutku je 58% bilansnog plana, a to je preko 330 gigavat časova manje nego što je planirano. Finansijski gubitak od oko 10 miliona KM po energetskim pokazateljima bio bi znatno veći da nisu rashodi znatno umanjeni. Do kraja godine nadamo se dobroj hidrologiji, da će se gubici svesti na što manji nivo i da ćemo povratak na mrežu HE ‘Dubrovnik’ u drugoj polovini januara dočekati sa solidnom zalihom vode u akumulaciji Bileća“, napominje Vujić za Radio Trebinje.

Dalje ispuštanje vode iz hidroakumulacije Bileća zavisiće od novih dotoka, a prostora za prijem većih količina voda ima.

„Trenutni nivo akumulacije je 378 metara i znatan dio njene korisne površine je slobodan, tako da spremno dočekujemo naredni period, kada se očekuju i pojačane padavine, da prihvatimo sve te dotoke“.

Trenutna proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici iznosi 454 gigavat časova električne energije, što je 43 odsto u odnosu na projektovanu godišnju proizvodnju ili 58 odsto kumulativne proizvodnje električne energije.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA U DUBROVNIKU: Traže se dizajneri, automoehaničari, prodavači,…

eTrebinje

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA U DUBROVNIKU: Traže se prodavači, logističari, asistenti, građevinci,…

eTrebinje

Tunel “Fatničko polje – akumulacija Bileća”: Važna investicija

eTrebinje

SEDMIČNA PONUDA POSLOVA U DUBROVNIKU: Traže se taxi vozači, farmaceuti, operateri,…

eTrebinje

Dubrovački odbornik opljačkao radnike iz Trebinja – Oko 109.000 KM podsticaja države zadržao za sebe

eTrebinje

Dubrovnik: Skinute beogradske tablice sa šest vozila: “Zašto i čemu, ovo je sramota”

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više