eTrebinje
Hercegovina

Nevesinje: Struja iz vjetroparka 2022. godine

Izvor:

Fotografija:

vjetroelektrana-nevesinje
Vjetroelektrana u Nevesinju

Prvi kilovati struje iz Vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju trebalo bi da poteknu 2022. godine, a investitor ovog višemilionskog projekta ističe da bi uskoro trebalo da počne proces eksproprijacije zemljišta.

Na lokalitetu Grebak, udaljenom oko pet kilometara zapadno od Nevesinja planirana je izgradnja vjetroparka, a koncesija za izgradnju u aprilu ove godine dodijeljena je Privrednom društvu “VE Grebak” iz Nevesinja.


Izvršni direktor “VE Grebak” Miralem Čampara rekao je za “Glas Srpske” da je kompletiran elaborat o eksproprijaciji, urbanističko-tehničkim uslovima i parcelaciji zemljišta.

– Svu dokumentaciju smo predali u Ministarstvo energetike i rudarstva RS i čekamo dalje procedure do proglašenja javnog interesa. Čim Vlada Srpske usvoji te dokumente i bude proglašen javni interes, započećemo postupak eksproprijacije zemljišta. Nadam se da će to biti okončano u narednih mjesec ili dva – pojasnio je Čampara.

Dodao je da uporedo dok čekaju sve potrebne dozvole za početak eksproprijacije, tim ovog privrednog društva priprema projekat.

– Najbitnije od svega je da se riješe imovinsko-pravni odnosi, a potom će sve ići planiranom dinamikom – rekao je Čampara.
Ponovio je da će na izgradnji pristupnih puteva i vjetroparka biti angažovana domaća građevinska preduzeća što mnogima pruža priliku za posao i zaradu.

– Ukoliko uspijemo  obezbijediti građevinsku dozvolu u toku iduće godine ubrzo za tim počela bi i izgradnja pristupnih saobraćajnica, a potom i izgradnja temelja, te nabavka turbina i ostale opreme i završetak projekta – rekao je Čampara.

Procijenjena instalisana snaga VE “Grebak” je 49,5 megavata, dok je procijenjena godišnja proizvodnja 130 gigavat-časova. Procijenjena vrijednost investicije je oko 130 miliona maraka.

Koncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a inicijativu za dodjelu koncesije pokrenulo je privredno društvo “VE Grebak” iz Nevesinja, koje već deceniju istražuje potencijale vjetra na toj lokaciji.

Investitori su ranije naglasili da je prosječna brzina vjetra na lokalitetu Grebak sedam metara u sekundi.

Takse

Milionska investicija koja je sve bliže realizaciji trebalo bi da donese brojne pogodnosti opštini Nevesinje.

Između ostalog, nakon što započne proizvodnja električne energije, svake godine u budžet opštine trebalo bi da se slije oko 350.000 evra po osnovu taksi.

Milijana Latinović/Glas Srpske


Povezane vijesti

Obećana podrška za budući vjetropark kod Nevesinja

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više