eTrebinje
Republika Srpska

Narodna skupština odlučna da vrati otete nadležnosti

Izvor:

Fotografija:


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlaštenja vrati otete nadležnosti od vojske do indirektnih poreza.
Dodik je istakao da bošnjačka politička elita ne želi da prihvati postojanje Republike Srpske, već ga opstruiše, u čemu ima značajnu pomoć međunarodnih predstavnika, koji su činili sve da razvlaste Republiku Srpsku i ojačaju nivo BiH.

“Zato je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlaštenja vrati otete nadležnosti od vojske do indirektnih poreza”, rekao je Dodik i naveo primjer da se iz indirektnih poreza isplaćuju plate za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH kojih je 2000. godine bilo tri hiljade, a danas 25.000.


Prema Dodikovim riječima, Bošnjaci se ponašaju u smislu da o onome što su prigrabili i što im je dao visoki predstavnik više nema diskusije, što je stav i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

“Ne možemo ostaviti stanje kakvo je”, poručio je Dodik, konstatujući da sve nadležosti koje su prenesene na nivo BiH predstavljaju ogroman gubitak za Srpsku.

On je podsjetio da je Republika Srpska jedini nivo vlasti u BiH sa formiranim organima nakon prošlogodišnjih izbora.

“Imamo stabilnu političku i institucionalnu situaciju”, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu na skupu koji je okupio predstavnike društvenog, poslovnog i političkog života tog grada.

Napominjući da je na nivou BiH politička situacija opterećena brojnim problemima, Dodik je konstatovao da život u Srpskoj nije stao zbog toga.

Povodom jučerašnjeg saopštenja Savjeta za implementaciju mira /PIK/ BiH da je BiH priznata 1992. godine, Dodik je rekao da bi najbolje bilo da je Republika Srpska samostalna.

“Nismo je /BiH/ mi priznali nego oni, a oni su shvatili da su pogriješili i zato je došlo do Dejtonskog sporazuma. Dejtonski sporazum je očuvanje njihovog obraza jer su preuranjeno priznali BiH i nisu znali da se izvuku, zato je BiH ostala jedinstvena, bilo bi najbolje da je Republika Srpska samostalna”, dodao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska danas ima svoju teritoriju, stanovništvo, institucije i vlast, što su ključni elemente države.

“Vjerujem da će biti više prostora za naše djelovanje nego što je bilo ranije”, naveo je Dodik.

Govoreći o poziciji Republike Srpske na regionalnom planu, Dodik je istakao da se Srpska potpuno usmjerila ka Srbiji, sa kojom koordinira i odnos prema NATO.

“Mi ne možemo da prihvatimo članstvo u NATO jer su oni bacali bombe ovdje. Ako ih prihvatimo, mi smo oprali njihovu odgovornost za to”, istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska, kada je riječ o NATO-u, ne želi granicu na Drini.

On je poručio da Srpskoj ne odgovara da bude svrstana i da želi da izbjegne to, jer bi integracija u NATO značila gubitak političke autonomije.

“Ne želimo ni da izgubimo Rusiju kao partnera”, rekao je Dodik i podsjetio da je Rusija prije pet godina u Savjetu bezbjednosti UN stavila veto na prijedlog da se proglasi da su Srbi počinili genocid.

SRNA


Povezane vijesti

Dodik: Američka organizacija želi da preuzme kontrolu nad izborima

eTrebinje

Dodik povukao pitanje vitalnog interesa: “Opasnost od miješanja u izbore”

eTrebinje

Dodik: RS ima ozbiljne gubitke, vjerujemo da ćemo brzo u fazu oporavka

eTrebinje

Dodik: Ako se situacija pogorša, nešto ćemo morati preduzeti

eTrebinje

Himna BiH leti iz Narodne skupštine?

eTrebinje

DODIK: Crna Gora se neće stabilizovati dok ne riješi pitanje Srba

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više