eTrebinje
Hercegovina

Bileća: Žene direktori skoro svih javnih ustanova

Izvor:

Fotografija:

БИЛЕЋА, 15.НОВЕМБРА /СРНА/ - Директор "Електро-Билеће" Сузана Табаковић.

U ovoj hercegovačkoj opštini žene su direktori Narodne biblioteke, Srednjoškolskog centra, dvije osnovne škole, Centra za socijalni rad, Javnog komunalnog preduzeća, “Elektro-Bileće”, Kulturno-sportskog centra i još nekoliko javnih ustanova u ovom mjestu

Priredila: Milena KOPRIVICA/SRNA


Opština Bileća jedna je od rijetkih za koju se može reći da su muškarci u manjini kada su u pitanju rukovodeći položaji, pa su tako na čelu skoro svih javnih ustanova u ovoj lokalnoj zajednici žene.

U ovoj hercegovačkoj opštini žene su direktori Narodne biblioteke, Srednjoškolskog centra, dvije osnovne škole, Centra za socijalni rad, Javnog komunalnog preduzeća, “Elektro-Bileće”, Kulturno-sportskog centra i još nekoliko javnih ustanova u ovom mjestu.

Suzana Tabaković se od prije šest mjeseci nalazi na mjestu direktora “Elektro-Bileće”, preduzeća u kojem su većinski zaposleni muškarci.

Tabakovićeva, koja je diplomirani ekonomista, za Srnu kaže da je prethodno imala dvije i po godine iskustva na mjestu direktora tekstilnog pogona “Trendteks” u Bileći, gdje su većinom zaposlene žene.

Ona je jedna od rijetkih žena koja se sa 29 godina može pohvaliti da je uspjela da stekne iskustvo na rukovodećim položajima.

Tabakovićeva kaže da je u početku, kada je dobila ponudu za mjesto direktora “Elektro-Bileće”, bila svjesna odgovornosti njene funkcije i ističe da se, uz korektnu saradnju sa iskusnijim kolegama, može lijepo upravljati ovim značajnim preduzećem.

“Meni je najbitnija saradnja sa tehničkim rukovodiocem koji je zadužen za koordinaciju sa radnicima na terenu, a ima iskustvo u elektrostruci 12 godina, tako da je taj odnos između mene i njega prva i najvažnija karika
odakle sve kreće. Za sada nema nikakvih problema u radu, a nadam se da ih neće ni biti”, navodi Tabakovićeva.

Ona napominje da, upravo zbog težine i rizika koju posao električara ili elektromontera nosi, ima veliko poštovanje prema radnicima i nastoji da što bolje koordiniše njihov rad.

S obzirom na to da je u ovom preduzeću znatan broj radnika mnogo stariji od nje, Suzana kaže da se oni odnose korektno i s poštovanjem prema njoj, kako i dolikuje.

“Ovdje ima veliki broj ljudi koji su skoro 40 godina zaposleni, mnogi su čitav radni vijek proveli u `Elektro-Bileći`, ali uspjela sam da sarađujemo i dogovoramo se oko svega. Imamo korektan odnos. Svi rukovodioci na ovakvim mjestima treba da imaju dobar odnos sa tehničkim osobljem”, smatra Tabakovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Osnovne škole “Petar Drugi Petrović NJegoš” u Bileći je Zorica Pekić, koja je prethodno imala iskustvo rada u nastavi kao profesor fizike.

Ona smatra da je i u savremenom svijetu teže biti žena direktor nego muškarac.

“Ovo je još uvek svet muškaraca, iako možemo da vidimo da se žene polako probijaju na ta rukovodeća mesta. Ali, u suštini, još uvek je lakše biti muškarac direktor nego žena”, rekla je Srni Pekićeva.

Ona kaže da posao doživljava odgovorno, ponekad čak i previše intenzivno, što smatra da je na neki način prednost jer se više pažnje obraća na detalje, ali se zbog toga profesionalno više i troši.

Pekićeva napominje da je prilikom dolaska na mjesto vršioca dužnosti direktora Osnovne škole naišla na podršku kolega sa kojima je do juče dijelila profesorsku katedru.

“Najveći izazov je pronaći pravu meru i dozu odgovornosti, odnosno zahteva prema kolegama, sa kojima sam do juče imala drugačiji, prisniji odnos”, kaže Pekićeva.

Ona kaže da njeno iskustvo pokazuje da među ženama direktorima postoji solidarnost i međusobna podrška, bez sujete.

Pekićeva zaključuje da je to srž svakog uspješnog poslovanja i saradnje.

SRNA


Povezane vijesti

Oduzeto 1.490 paklica cigareta

eTrebinje

Šokantno svjedočenje u sudnici: Planirano ubistvo Vukote Govedarice

eTrebinje

Bileća: Počela podjela steonih junica

eTrebinje

Oldtajmeri defilovali Bilećom

eTrebinje

Kod Bileće otkriven zasad indijske konoplje, uhapšena dva lica

eTrebinje

Rusi u Bileći: Kozaci sa Dona na izvoru Trebišnjice (Video)

eTrebinje

1 komentar

Kosa Petak, 15.11.2019. at 12:52

Ne mojte samo reci da je ona olicenje sposobnosti u Bileci?Pa zato nam je takvo stanje kad nas vode ovakvi.Pametni i sposobni se danas ne pitaju,vec poslusni.

Odgovor

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više