eTrebinje
Trebinje

Povelja grada Trebinje ide Radoslavu Runjevcu

Izvor:

Fotografija:


Odbornici Skupštine grada Trebinja na današnjoj sjednici jednoglasno su podržali prijedlog gradonačelnika Mirka Ćurića da se ovogodišnja Povelja Grada Trebinja, za izuzetne zasluge za razvoj i promociju grada i unapređenje kvaliteta života njegovih građana dodijeli našem sugrađaninu Radoslavu Radu Runjevcu, a Zahvalnice Grada Trebinja – Petru Aleksiću, Gvidu Štekliju, Miholjki Janković, te posthumno Radenku Parežaninu i Jeleni Odavić.

Kako je naveo Dragoslav Banjak, predsjednik Komisije za nagrade i priznanja,  Radoslav Runjevac, nekadašnji predsjednik SO Trebinje, direktor HET-a i predsjednik FK Leotar, „bio je i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada“.

„Za vrijeme dok je gospodin Runjevac obavljao dužnost predsjednika SO Trebinje (1974-1978.) realizovano je više privrednih i infrastrukturnih projekata, presudnih za konačno oblikovanje Trebinja kao urbane i razvijene sredine. Tada su osnovane nove privredne organizacije: RO ‘Popovo polje’, ‘Asfalter’, ‘Luč’ je prerastao iz veće stolarske radionice u savremenu fabriku namještaja i građevinske stolarije, izgrađen je rezervoar za snabdijevanje Trebinja vodom u visokim zonama, osnovano je Radio Trebinje, otvorena prva velika robna kuća ‘Borac’, izgrađena nova zgrada PTT-a  u Policama, započeta urbanizacija i izgradnja Ivanice, a realizovani su i brojni drugi, manji projekti“, naveo je Banjak u obrazloženju prijedloga.

Za vrijeme dok je Radoslav Runjevac rukovodio HET-om, dodaje se u obrazloženju, ovo preduzeće je je bezrezervno podržalo sve privredne i infrastrukturne projekte i postavilo standard društveno odgovornog poslovanja u ovom dijelu Hercegovine.

„Realizovan je i ‘generacijski poduhvat’, izgradnjom fekalne i oborinske kanalizacije. Tada su uređene i rekonstruisane sve trebinjske ulice, a zasađeno je i novo zelenilo. Radoslav Runjevac imao je važnu ulogu u stvaranju preduslova da FK ‘Leotar’ konačno postane jugoslovenski drugoligaš. Više godina bio je ili na čelu ili član organa ovog kluba, ali istovremeno i član brojnih sportskih foruma na nivou tadašnjih BiH i Jugoslavije, a kasnije i Republike Srpske. Posebno je važno da se istakne da je gospodin Runjevac, u percepciji građana Trebinja, bio i ostao čovjek koji je veliki trud posvetio dobrobiti našeg grada. On i danas predstavlja primjer kako se treba ophoditi prema javnom dobru i kako na najbolji način koristiti resurse koje imamo, kako materijalne tako i ljudske. Prijedlog za povelju gospodinu Radoslavu Runjevcu ja doživljavam i kao poruku, kako sadašnjoj tako i budućim generacijama političara – kako na odgovoran način obavljati svoje dužnosti i na kakvim principima treba graditi karijeru“, naveo je Banjak.

Osim za Povelju Grada Trebinja, Komisiji je tokom javnog poziva dostavljeno i pet prijedloga za Zahvalnice, koje su posebna vrsta javnih priznanja. Za niz odgovornih funkcija iz oblasti zaštite i bezbjednosti građana, kako u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i poslije njega Radenku Parežaninu Zahvalnica je dodijeljena posthumno.

„Gradska Boračka organizacija predložila je da se zahvalnica posthumno dodijeli Radenku Parežaninu, koji je obavljao. Nosilac je Medalje za hrabrost i ordena Miloša Obilića. U poslijeratnom periodu obavljao je dužnosti inspektora za kontrolu državne granice, zamjenika komandira u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja, šefa smjene u operativnom dežurstvu, operativnog dežurnog u CJB Trebinje i pomoćnika komandira u Policijskoj stanici Trebinje. Bio je član predsjedništva Gradske boračke organizacije Trebinje, u tri saziva“, rekao je Banjak.

Zahvalnica Grada Trebinja posthumno je, odlukom svih 25 prisutnih odbornika, danas dodijeljena i Jeleni Odavić, koja je osnivač i dugogodišnji predsjednik „Kola srpskih sestara“ u Trebinju.

„Od osnivanja ove organizacije, 1991. godine, učestvovala je u velikom broju humanitarnih akcija, kojim je pomagano građanima Trebinja, kako u najtežim trenucima Odbrambeno-otadžbinskog rata, tako i nakon njegovog završetka. Njen veliki entuzijazam i želja da pomogne najugroženijima, nije je napuštao ni u poznijim godinama života, iako je bila vezana za invalidska kolica“, naveo je Banjak u obrazloženju prijedloga.

Prema skupštinskoj odluci, Zahvalnica Grada Trebinja danas je dodijeljena i Miholjki Janković, dugogodišnjem  predsjedniku Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja. Kao predsjednik udruženja, ističe Banjak, sprovodila je brojne aktivnosti u cilju pomoći osobama narušenog duševnog zdravlja i bolesti zavisnosti.

„Poznata je i po svom dugogodišnjem humanitarnom i volonterskom radu, kao i žena – rekorder u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja“, pojasnio je predsjednik Komisije za nagrade i priznanja.

Na osnovu prijedloga gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, uz inicijativu Aleksandra Koprivice, direktora Centra za socijalni rad, Borislava Grubača, nekadašnjeg direktora Bolnice u Trebinju i Rajka Ćapina, direktora JU Dom penzionera, Zahvalnice Grada Trebinja dodijeljene su i Petru Aleksiću, našem sugrađaninu, košarkaškom treneru nastanjenom u Švajcarskoj, i Gvidu Štekliju, švajcarskom državljaninu, vitezu Malteškog reda.

„Oni su 2018. godine organizovali humanitarnu akciju, u okviru koje su ustanovama i udruženjima u Trebinju donirani automatizovani kreveti sa dušecima i drugom potrebnom opremom, hodalice, kolica za nepokretne osobe i osobe sa invaliditetom, bolnički namještaj, potrošni materijal za njegu pacijenata, uniforme za radnike i odjeća za korisnike“, pojasnio je Dragoslav Banjak.

Tokom diskusije, odbornici Milka Butulija, Rajko Ćapin, Zoran Anđušić i Lazar Vučković  istakli su da su se naši sugrađani zasluženo našli među prijedlozima za javna priznanja, pri čemu je Vučković dodao da zahvalnicu, zbog velikog zalaganja za poboljšanje nataliteta u našem gradu i regiji, zaslužuje i Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“, za šta će, kako je naveo, za naredni javni poziv dostaviti svoju inicijativu i potrebnu dokumentaciju.

Povelja Grada Trebinja i Zahvalnice biće uručene na svečanoj sjednici Skupštine grada, 13. novembra.

Radio Trebinje


Povezane vijesti

Iz GIK-a demantuju optužbe iznesene od strane pokreta Za pravdu i red, Banjak tvrdi da je Skupština imenovala Gradsku izbornu komisiju u skladu sa Izbornim zakonom BiH!

eTrebinje

Digitalni udžbenik geografije za šesti razred autora Dragoslava Banjka izučavaće i učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”

eTrebinje

Čestitka građanima povodom krsne slave grada

eTrebinje

Udžbenik trebinjskog profesora geografije najinovativniji za novi poduhvat ministarstva

eTrebinje

Dragoslav Banjak: Da nije bilo Momira, Trebinje ne bi bilo u Republici Srpskoj (Video)

eTrebinje

Najava: Predavanje Dragoslava Banjka na Fakultetu za proizvodnju i menadžment

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više