eTrebinje
Umjetnost i kultura

Priznanje piscu pjesničkih čitanki

Izvor:

Fotografija:


Milan Nenadić je pjesnik ličnog i kolektivnog užasa, koji zabada pero u čvorište bola, pjesnik koji lako nalazi ranu na čovjeku i čovječanstvu, a naročito na svom narodu – i tu ranu pretvara u pjesničku čitanku.

Ovako je žiri obrazložio odluku da “Dučićeva nagrada” pripadne pjesniku koji je dobitnik značajnih priznanja. Nenadiću je nagrada uručena u subotu uveče na svečanoj akademiji u Trebinju, , centralnom događaju “Dučićevih večeri poezije”.

Ovaj majstor stiha 1971. godine dobio je “Dučićevu nagradu” tako da je ovo prestižno priznanje drugi put u njegovim rukama. Riječ je o pjesniku koji je dobitnik “Zmajeve nagrade”, nagrada “Milan Rakić”, “Branko Ćopić”, “Laza Kostić”, “Đura Jakšić”, “Kočićevog pera” i još nekoliko književnih priznanja. “Dučićeva nagrada” dodjeljuje se svake treće godine.

– Ovu nagradu sam dobio i 1971., a tada se ova manifestacija zvala “Trebinjske večeri poezije”. Drago mi je što sam u Dučićevom gradi i što se ovaj velikan slavi na ovakav način – rekao je Nenadić.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković istakla je značaj “Dučićevih večeri poezije” ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku, ali i šire, te najavila dalju podršku resornog ministarstva ovoj manifestaciji.

Prema njenim riječima, ova manifestacija je jedan od najznačajnijik kulturnih događaja u Republici.

– Jovan Dučić je jedan od najznačajnijih književnika na našim prostorima, knez srpske poezije, pisac, putopisac i diplomata, čovjek koji se uvijek s radošću vraćao u rodni grad – kazala je Đakovićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su Trebinjci ponosni na Dučića i da s radošću dočekuju svake “Dučićeve večeri poezije”.

On je naglasio značaj činjenice da za vrijeme održavanja ove manifestacije Trebinje posjeti veliki broj pjesnika sa svih strana, jer se na ovom mjestu pjesnička riječ voli, cijeni i poštuje.

– Dučićevim donacijama i njegovim idejama grad je zaista počeo da se oblikuje kao grad u kome će kultura biti tretirana i poštovana. Trebinje je Dučićev grad – kaže Ćurić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i ktitor Hercegovačke Gračanice Branko Tupanjac.

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe “Priča u slikama” Muzeju Hercegovine. Riječ je o stalnoj postavci slika umjetnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz galerije Muzeja u Loznici.

Pokrovitelji manifestacije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Promocija

Knjiga “Dučićev vijenac”, autora Radoslava Miloševića i Milovana Rosića, promovisana je u trebinjskom Muzeju Hercegovine u okviru “Dučićevih večeri poezije”.

Milošević je rekao da ovo djelo predstavlja rezime dosadašnjih “Dučićevih večeri poezije”, ali i svih nastojanja da na što bolji način bude prikazano djelo slavnog pjesnika.

Glas Srpske


Povezane vijesti

Naučno-književnim skupom počele 54. „Dučićeve večeri poezije“

eTrebinje

Počinju Dučićeve večeri poezije

eTrebinje

Počele Dučićeve večeri poezije

eTrebinje

Pjesnici među trebinjskim osnovcima (Video)

eTrebinje

Spuštena zavjesa na ovogodišnje Dučićeve večeri poezije

eTrebinje

“Dučićeva nagrada ” uručena pjesniku Milanu Nenadiću

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više