eTrebinje
Republika Srpska

NSRS: Može samo partnerstvo i saradnja sa NATO

Izvor:

Fotografija:

narodna-skupstina-republike-srpske
Narodna skupština Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) smatra da dokument “Program reformi BiH” ni po čemu nije raniji tekst „Godišnji nacionalni program“ takozvani ANP, jer se tako ne zove i ne može poslužiti kao osnov za aktiviranje bilo kakvih procesa osim saradnje i partnerstva s NATO-om, tvrdi se u jednom od zaključaka vladajuće većine, koji su usvojeni tokom posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Odbacuje se, kako se navodi, bilo kakvo drugo tumačenje i tretiranje tog dokumenta.

Parlament RS-a prihvata opredjeljenje iz “Programa reformi BiH” da taj program ne prejudicira odluku o članstvu, to jest da se ne može unaprijed odlučivati o članstvu u NATO-u čime se, kako se tvrdi, prekida dosadašnji kontinuitet opredjeljenosti BiH za punopravno članstvo“.

Entitetski parlament smatra da je, kako se dodaje, “Program reformi BiH“ u okvirima Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

U zaključcima, za koje je su glasala 52 poslanika, protiv su bila tri, a nije bilo suzdržanih, dodaje se da “Program reformi BiH“ opredjeljuje saradnju s NATO-om u domenu reformi i kao dokument ne određuje članstvo BiH u tom savezu.

– Odluka o eventualnom članstvu može se donijeti u skladu s ustavnim sistemom BiH, u kome RS ima mehanizme da provede svoje stavove putem Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine, odnosno konačnom odlukom Narodne skupštine. U svakom eventualnom odlučivanju, predstavnici Srba iz RS-a moraju da uvaže stavove Narodne skupštine RS, i referendum naroda u RS-u, te da u procesu odlučivanja bez oklijevanja upotrebe mehanizme zaštite prava i interesa RS – stoji u zaključcima SNSD-a, DNS-a, SP, Demosa, NDP-a i Ujedinjene Srpske.

Dodaje se i da Narodna skupština RS potvrđujući svoju Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti od 18. oktobra 2017. godine, podsjeća na obavezu svih organa i institucija RS, kao i svih predstavnika iz RS u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim organizacijama i forumima, na provođenje te Rezolucije.

– Narodna skupština ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS izjasne na referendumu – stoji u zaključcima.

Na kraju se zaključuje da NSRS podržava saradnju sa zemljama regiona u ekonomskim oblastima i od značaja za evropske integracije, kao i s organizacijama i savezima u borbi protiv terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala.

– Skupština sugeriše organima i insitucijama BiH da ostvare saradnju sa drugim vojnim savezima na istim principima na kojima je ostvarena saradnja s NATO savezom – navedeno je u zaključcima vladajuće većine u RS-u, koji su usvojeni nakon višesatne veoma burne rasprave, tokom koje nije manjkalo verbalnih i fizičkih sukoba.

Zasjedanje NSRS zatražio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je izabrano Vijeće ministara BiH, a u NATO štab u Briselu upućen Program reformi.


Povezane vijesti

Himna BiH leti iz Narodne skupštine?

eTrebinje

Proglašeno vanredno stanje!

eTrebinje

Počela posebna sjednica Narodne skupštine

eTrebinje

Podržan veto Dodika, usvojena dva zaključka, opozicija nije glasala

eTrebinje

Skoko: Prekinut put koji je vodio u NATO

eTrebinje

Gdje političari slave Novu godinu? (Video)

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više