eTrebinje
Republika Srpska

Predloženo raspuštanje skupština opština Rudo i Teslić

Izvor:

Fotografija:


Prijedlozima odluka o raspuštanju skupština opština Rudo i Teslić predviđeno je da Narodna skupština Republike Srpske raspusti ove dvije skupštine zato što načelnici ovih opština, nakon sprovedenog postupka opoziva, nisu opozvani.

Pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Slavica Lukić u objedinjenoj skupštinskoj raspravi o prijedlozima ovih odluka podsjetila je da je Skupština opštine Rudo u skladu sa zakonom usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika kojom je određeno da će se o opozivu građani izjašnjavati 23. decembra prošle godine.

Nakon sprovedenog postupka izjašnjavanja građana, Komisija za sprovođenje postupka opoziva utvrdila je i objavila zbirne rezultate izjašnjavanja građana opštine Rudo.

“Na osnovu utvrđenih i objavljenih rezultata konstatovano je da načelnik opštine Rudo nije opozvan”, istakla je Lukićeva.

Ona je rekla da je Skupština opštine Teslić usvojila odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika kojom je određeno da će izjašnjavanje biti održano 3. marta ove godine.

Lukićeva je rekla da je nakon sprovedenog postupka izjašnjavanja građana Komisija za sprovođenje postupka opoziva sačinila i podnijela Skupštini opštine Teslić izvještaj o rezultatima izjašnjavanja građana.

Prema njenim riječima, Skupština opštine Teslić je na svojoj sjednici donijela odluku kojom nije usvojila ovaj izvještaj.

Na narednoj sjednici Skupštna opštine Teslić donijela je odluku o dopuni odluke o neusvajanju izvještaja, te nakon toga sa kompletnom dokumentacijom ove odluke dostavila Republičkoj izbornoj komisiji radi provjere zakonitosti.

Ona je rekla da je Republička izborna komisija nakon sprovedene procedure konstatovala da je u postupku opoziva načelnika opštine Teslić bilo određenih nepravilnosti, ali one nisu mogle uticati na konačne rezultate izjašnjavanja građana, te utvrdila da je postupak opoziva sproveden u skladu sa zakonom i da načelnik opštine Teslić nije opozvan.

Lukićeva je napomenula da je članom 152 Zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske propisano da Narodna skupština može, na prijedlog Vlade, da raspusti skupštinu ako nakon postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine ne bude opozvan.

Ona je dodala da je članom 153 Zakona propisano da Narodna skupština odluku o raspuštanju skupštine dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je poslanicima u parlamentu Republike Srpske da bi usvajanjem odluke o raspuštanju Skupštine opštine Rudo trebalo konačno da se razriješi politička kriza koja godinu i po opterećuje život u ovoj lokalnoj zajednici.

“Ova kriza je produkt nefunkcionalnog i konfliktnog odnosa između odbornika skupštinske većine i načelnika opštine Rudo”, smatra Rajak.

On je rekao da razlozi za pokretanje postupka opoziva načelnika opštine Rudo leže isključivo u ličnim intresima pojedinih odbornika i njegovom upornom odbijanju da podlegne njihovim ucjenama.

Načelnik Teslića Milan Miličević rekao je poslanicima u Narodnoj skupštini da bi trebalo da glasaju za raspuštanje lokalne Skupštine opštine i time ispoštuju mišljenje birača koji većinski nisu glasali za njegov opoziv na referendumu u toj opštini.

On je rekao da treba da postoji odgovornost skupštinske većine koja je inicirala njegov opoziv.

“To je važno zbog svih budućih načelnika, odbornika i opoziva koji se mogu desiti bilo gdje u Srpskoj”, naveo je Miličević.

On je upitao zašto se devet mjeseci čekalo da se na dnevnom redu nađe ova odluka i da li će neko u resornom ministarstvu razmišljati o posljedicama razvlačenja pokretanja raspuštanja Skupštine opštine Teslić, navodeći da je zbog toga, između ostalog, nanesena velika šteta opštini.

“Ogromna većina birača dala je podršku načelniku na referendumu i to su članovi svih partija, ne samo SDS-a iz kojeg dolazim. Pokušajmo razmišljati na njihov način zbog Teslića koji je rekao da želi drugačije odbornike i da se cijeni glas birača”, rekao je Miličević. 

SRNA


Povezane vijesti

Nesvakidašnji bilbord: Pumpa u BiH dovozi gorivo na kućnu adresu

eTrebinje

Rudo dobilo “srce”

eTrebinje

Slavko u školi dočekan aplauzom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više