eTrebinje
Region

Hrvatska: Stiže novi zakon, zabranjuju se petarde

Izvor:

Fotografija:


MINISTARSTVO unutarnjih poslova Hrvatskoj u javnu je raspravu uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iz čega se može iščitati kako se priprema zabrana petardi tokom cijele godine!

Iz MUP-a navode kako su se sustavno kršile odredbe važećeg Zakona kojim su bila uređena pitanja prodaje i upotrebe petardi te se izmjenama Zakona građanima zabranjuje prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i iz kategorije F2. Dosad je to vrijedilo samo za petarde kategorije F3.

Kako navode u izmjenama Zakona, građanima je i dosad bila zabranjena nabava i upotreba petardi kategorije F3 tijekom cijele godine, no zbog manjkavosti odredbe nije bilo zabranjeno posjedovanje takvih sredstava kao što nije bilo zakonske osnove za oduzimanje petardi i redenika kategorije F3 građanima koji su zatečeni u kršenjima javnog reda i mira.

“Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece.

Nadalje, predloženo zakonsko rješenje ima za cilj smanjiti i broj smrtno stradalih i ozlijeđenih životinja, o kojim su događajima tijekom primjene važećeg Zakona učestalo izvješćivale zabrinute udruge i brojni građani”, stoji u prijedlogu Zakona.

Kategorija F1 uključuje pirotehniku s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenu za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama.

Nizak rizik i nisku razinu buke ima i pirotehnika kategorije F2, a može se koristiti na otvorenom ograničenom prostoru, F3 ima srednji rizik te je namijenjena velikim otvorenim prostorima, a kategorija F4 je s velikim rizikom i koristi se samo za profesionalne vatromete.

Prema novom Zakonu, građanima će biti zabranjeno koristiti petarde kategorije F2 i F3 za osobne potrebe.

“Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima, a ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama iz stavka 1. ovog članka.

Uporaba pirotehničkih sredstava iz stavka 3. ovog članka dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

U zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana,  građanima nije dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1, a pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1, T2,  P1 i P2 dozvoljeno je koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana samo pravnim osobama i obrtima koji imaju odobrenje Ministarstva.

Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe”, bit će članci novog Zakona koji će regulirati upotrebu petardi.

Svi stariji od 14 godina moći će koristiti pirotehnička sredstva kategorije F1 tijekom cijele godine.


Povezane vijesti

Bacanje petardi opasno i kažnjivo: Evo koliko vas može koštati paljenje jedne

eTrebinje

MUP Srpske: Apel na oprezno rukovanje petardama i pirotehničkim sredstvima

eTrebinje

Upozorenje iz policije: Za upotrebu pirotehničkih sredstava kazna od 300 do 900 KM

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više