eTrebinje
Republika Srpska

“NE OSJEĆAM SE UMORNO” Dodik poručio da se NEĆE POVUĆI IZ POLITIKE sve dok bude pobjeđivao

Izvor:

Fotografija:


Dodik je dodao da su Republika Srpska i Srbija danas najstabilniji dio na Balkanu i da jedino Srbi imaju potencijal za napredak na tom području. Dodik je rekao da je Republika Srpska zagledana u Srbiju i da je on dio te maestralne srpske nacionalne ideje o ujedinjenju Srba.

– Uvjeren sam da će razvoj geopolitičke situacije stvoriti trenutak u kojem će se Republika Srpska pripojiti Srbiji. To je realnost. Samo je važno da tada imamo važne srpske lidere koji će to raditi – naglasio je Dodik.

On je sinoć za RTS rekao da ga ne interesuje da li Sarajevu smeta podrška koju Beograd pruža Srpskoj, te naglasio da je ponosan na Srbiju i Srpsku. Dodik je istakao da uvažava sve ljude u vlasti Srbije, ali da najveći osjećaj za Republiku Srpsku pokazuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da je ponosan na to što su mnogi projekti i objekti za koje je Srbija dala novac u Srpskoj završeni, te dodao da nema opštine u Srpskoj u koju nije nešto uloženo. Dodik je istakao da donacija Srbije Srebrenici predstavlja najveću pojedničnu pomoć za tu opštinu, u koju se u Federaciji BiH zaklinju, a ništa nisu dali.

Odgovarajući na pitanje o navodnoj zloupotrebi donacije od milion evra Srbije Srebrenici, Dodik je rekao da je uvjeren da toga nema i da je sve čisto i transparentno, ali da ne zatvara mogućnost da nadležni organi Srbije budu dio procjene šta je urađeno.

– Narod u Republici Srpskoj voli Srbiju i zahvalan je Srbiji za svu pomoć koju je pružila. Mi nismo bosanski Srbi. Mi smo Srbi, veoma posvećeni našim vrijednostima – rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li podrška Beograda nekada remeti odnose u BiH. On je naveo da su Srbi u BiH stradalnički narod i da vijekovima traje igra da srpski nacionalni interes bude totalno marginalizovan i sveden na to da ne postoji narod, da ne postoje kolektiviteti, da samo postoje pojedinici.

– A onda je u pojedincima najvažnije ko ima novac – dodaje Dodik. On je rekao i da podržava Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i sve ljude koji su se ovih dana podigli da brane osnovne vrijednosti.

– Mislim da je bezočno to što je urađeno u Crnoj Gori u vezi sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i da ne treba tako. Zašto neko misli da ima pravo da nama uzme svetinje, a da mi nemamo pravo da reagujemo? U čemu je tu problem? – kaže Dodik. Dodik je rekao da mu je najveća želja da za pet-šest godina direktno poveže Srpsku i Srbiju auto-putem Banjaluka-Beograd i da vjeruje da će biti završen i brzi put od Višegrada do Istočnog Sarajeva.

Govoreći o svojoj političkoj karijeri, Dodik je istakao da ne namjerava da se povuče iz politike sve dok bude pobjeđivao na izborima. Dodik, koji je i lider SNSD, podsjetio je da je na posljednjim izborima dobio najveći broj glasova pojedinačno i istakao da se uopšte ne osjeća umorno.

– Sve dok narod daje podršku meni i mojoj partiji, mi ćemo tu biti. Kada izgubimo izbore, ako izgubimo, što se neće desiti sokoro, razmisliću ko će da vodi partiju – rekao je Dodik.

“Neustavan Ustavni sud, a ne Dan Republike Srpske”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da se bori za Republiku Srpsku, da ne dozvoli da je još više razgrade i otmu joj ovlaštenja, te da nastoji da objasni opseg međunarodne prevare u BiH.

– Republika Srpska je jedini subjekt u BiH koji bi mogao da nastavi svoj put bez ikakvih problema – rekao je Dodik za RTS. On je naglasio da je narod u Republici Srpskoj svjestan da ukoliko nema Srpske, nema ni slobode, te ponovio da se ne smije dozvoliti da Republika izgubi svoja ovlaštenja.Komentarišući činjenicu da je Dan Republike Srpske – 9. januar osporavan, Dodik je istakao da je neustavan Ustavni sud BiH čija je odluka o Danu Republike velika nepravda za Srpsku.

On je dodao da u Ustavnom sudu BiH odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, a da međunarodna zajednica stoji iza tog bezakonja. Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve elemente države svoju teritoriju, granicu, narod, institucije, demokratski izabranu vlast.

– Nemamo samo stolicu u UN i zato nas ne porede sa državom. Mi živimo državu, svidjelo se to nekome ili ne – poručio je Dodik i naglasio da je ponosan na činjenicu da Srpska može da razvijamo svoje policijske snage.

Dodik je ukazao da bonska ovlaštenja nemaju nikakav pravni osnov i da ne priznaje ovakvu BiH, nastalu intervencijama međunarodne zajednice i visokih predstavnika. On je precizirao da Savjet bezbjednosti nije dao visokom predstavniku nikakva ovlaštenja, već su Aneksom deset uvedena bonska ovlaštenja za koje je i bivši britanski ambador u BiH Čarls Kraford priznao da nemaju stvarno pravnog osnova.

– Kraford je napisao – Koliko vidim bonska ovlaštenja nemaju nikakav stvarno pravni osnov, izrodila su se u međunarodno političko blefiranje i igru moći koju visoki predstavni uzastopno umotava u neki pravnički jezik – naveo je Dodik i zapitao kako sada on može da prihvati visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se razvija iz godine u godinu, njen budžet je sada 3,5 milijardi, prihodi su stalno u usponu, grade se bolnice, turistički kapaciteti.

Dodik je napomenuo da je za vrijeme Božića u Federaciji BiH napadnuta srpska Crkva u Blažuju, a da nikada nije bilo napada na džamiju u Srpskoj za vrijeme muslimanskog praznika Ramazana. Govoreći o NATO, Dodik je istakao da je cilj Republike Srpske vojna neutralnost, te naveo da je donesen Progam reformi BiH, odnosno plan kojim će se kretati BiH, a što ne prejudicira članstvo u NATO.

Dodik je naglasio da je ponosan na činjenicu da se sada nijedna odluka o članstvu ne može donijeti bez odlučivanja u Predsjedništvu i parlamentu, kao i bez Narodne skupštine Srpske. On je rekao da je predlagao da se ubuduće što više izvode zajedničke vježbe pripadnika Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

“Tri centra za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu”

Dodik je izjavio da su u Sarajevu, Podgorici i Tirani formirana tri centra za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu.

– Britanska vlada je rekla da daje šest miliona funti (oko 18 miliona KM) za organizovane aktivnosti za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu, američka vlada je dala putem raznih organizacije, što je javno objavila, više od 20 miliona dolara – naveo je Dodik. On je za RTS rekao da u Sarajevu postoji obaveštajni centar koji čine stranci i oni iz obaveštajne službe koji treba da štite BiH i njen suverenitet.

– Formirani su ti centri za sprečavanje takozvanog ruskog uticaja u Sarajevu Podgorici i Tirani. To su tri centra na Balkanu. Ovdje u Beogradu, vjerovatno, djeluje neki skriveni koji se ne može još razotkriti, ali znamo o tome – naveo je Dodik. On je dodao da i u Banjaluci postoje ti razni centri, da se pojedini ambasadori sastaju sa opozicijom ili nevladinim sektorom, a ne sa organima vlasti.

– Mi nemamo, nažalost, obaveštajnu službu, jer je i ta nadležnost oteta i nezakonitim odlukama visokih predstavnika premještena na nivo BiH, gdje je stvorena obavještajna služba koja sve vrijeme radi protiv Srpske i Srbije – rekao je Dodik. On je dodao da je njihov cilj destabilizacija Republike Srpske.

Srpskainfo.com


Povezane vijesti

Dodik doveo harmonikaša u zgradu Predsjedništva BiH

eTrebinje

Tegeltija: Pokušaj hapšenja Dodika bilo bi teško kršenje Dejtona

eTrebinje

Dodik: Pravosnažna presuda smjenjuje funkcionere SNSD-a

eTrebinje

Izlazak Srpske iz institucija BiH KORAK KA NEZAVISNOSTI: Šta bi značila odluka NSRS o povlačenju iz OS, SIPA, pravosuđa

eTrebinje

Tegeltija: Fantomska sjednica nije održana, Dodik se nije izjašnjavao

eTrebinje

Šmit nije visoki predstavnik, lažno se predstavlja

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više