eTrebinje
Hercegovina

NP Sutjeska obnovio čuvene freske Krste Hegedušića u Spomen-kući “Panorama”

Izvor:

Fotografija:


Čuvene freske Krste Hegedušića u Spomen-kući “Panorama” dugo su propadale pod uticajem vlage i izloženosti drugim nepovoljnim uslovima.


Jedan od najreprezentativnijih nacionalnih parkova u Bosni i Hercegovini – Sutjeska, u čiji obuhvat ulazi nekoliko planinskih masiva te historijsko-geografska lokacija Tjentište, zahvaljujući entuzijazmu njegovih uposlenika i nemjerljivoj zaljubljenosti u prirodu, može se pohvaliti realizacijom u proteklom periodu niza projekata, podigavši time kvalitet ponude i stepen zaštite tog prirodnog dragulja.

Možda i najznačajniji je obnova čuvenih fresaka Krste Hegedušića u Spomen-kući “Panorama”, koje su dugo vremena propadale pod uticajem vlage i izloženosti drugim nepovoljnim atmosferalijama. Direktor NP Sutjeska Dejan Pavlović u razgovoru za Fenu donosi niz detalja o toj i drugim aktivnostima finaliziranim u Parku.

Pavlović naglašava da su u novembru 2018. godine izvedeni planirani restauratorsko-konzervatorski radovi na freskama koje prikazuju čitav tok velike historijske Bitke na Neretvi. Obnova fresaka trajala je šest mjeseci i koštala je oko 100.000 KM. Sve radove realizovao je Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Nacionalni park Sutjeska, dok je restauraciju freski izvela konzervator-restaurator Vanja Šotra Dursun uz pomoć fočanskog slikara Njegoša Miletića.

– U planu imamo i kompletnu sanaciju objekta, te se nadamo da ćemo i taj plan ispuniti u cjelosti, kao što smo ispunili i ranije planove i zacrtane ciljeve – istaknuo je direktor Parka.

Pored obnove fresaka u Spomen-kući, sastavnom dijelu memorijalnog kompleksa na Tjentištu, u maju 2019. godine svečano je otvoren i Muzej Bitke na Sutjesci koji već sada baštini više od 400 različitih eksponata, autentičnih artefakata iz Drugog svjetskog rata. Riječ je o predmetima poput oružja, municije, uniformi, dokumenata, fotografija te drugih eksponata pronađenih na prostoru NP Sutjeska, a koji su dugo godina nakon što je muzej 90-ih devastiran, bili rasuti po svijetu.

– Trudili smo se proteklih godina da takve predmete prikupimo, neke otkupimo, neke i dobijemo na poklon te izložimo u adekvatnom prostoru i time dokumentujemo tok bitke. I dalje radimo na prikupljanju ovakvog materijala i svakodnevno dopunjujemo zbirku eskponata u Muzeju. Od svečanog otvaranja, njegova vrata su otvorena za sve poštovaoce tekovina NOB-a te mnogobrojne posjetioce i turiste širom svijeta koji obilaze NP Sutjeska – podvukao je Pavlović.

U zgradi Muzeja je i savremeno opremljena konferencijska sala te apartmani za smještaj predavača i drugih gostiju koji posjećuju Park.

– Kada biste već sada posjetili Park, vidjeli biste koliko se svakodnevno vrijedno radi na obnovi svakog objekta koji je tokom 90-ih srušen ili devastiran. U toku su radovi na obnovi i rekonstrukciji paviljona A, C i D, od kojih se Paviljon D od ruiniranog objekta transformiše u najsavremeni naučno-ekološki centar u ovom dijelu Balkana – ustvrdio je on.

Također dodaje da će Paviljoni A i C služiti isključivo za smještaj gostiju koji zahtjevaju mnogo viši standard smještaja od onog koji je Park ranije mogao da ponudi i bit će u rangu hotela sa minimalno četiri zvjezdice. Svi radovi na sanaciji objekata bit će završeni do početka sezone.

– Već u maju 2020. godine planiramo da Centar za istraživanje i ekologiju otvorimo za mnogobrojne naučne radnike, studente, učenike i druge zainteresovane koji s nestrpljenjem čekaju da otkrivaju nemjerljiva bogatstva parka, jer je priroda bila tako blagonaklona prema ovom podneblju da ga je ukrasila najljepšim svojim ukrasima, poput prašume Perućice, ali i drugim prirodnim vrijednostima kojima NP Sutjeska obiluje – mišljenja je direktor Parka.

Upravo Perućica, posljednja prašuma na tlu Evrope što je čini jedinstvenim prirodnim rezervatom u ovom dijelu Planete, uvrštena je na Tentativnu listu za upis na Listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a 2017. godine, a na inicijativu Ministarstva za prostornu uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Sljedeći korak u tom dugogodišnjem procesu je vršenje određenih dodatnih ispitivanja, istraživanja i studija kako bi se podnijela puna aplikacija s ciljem uvrštavanja Perućice na tu prestižnu UNESCO-ovu listu. Bosna i Hercegovina tim bi činom dobila prvo prirodno dobro pod zaštitom UNESCO-a.

– Vjerujemo da će postojanje Centra za istraživanje i ekologiju koji gradimo doprinijeti tome da se pomenuta istraživanja obave u što skorijem roku kako bi se naš najljepši prirodni dragulj, i svakako najvrijedniji, našao pod zaštitom UNESCO-a – mišljenja je Pavlović.

Poslјednja i najočuvanija prašuma u modernoj Evropi Perućica čija se starost procjenjuje na 20.000 godina, prije ledenog doba, ugniježdena je u okrilju Nacionalnog parka Sutjeska. Taj zadivljujući nedirnuti komad prirode i šumskog rezervata prostire se na površini od 1.434 ha, a iznimno bogat životinjski i biljni svijet koji se tu razvija stoljećima čini ga jedinstvenim primjerom u Evropi.

Okružena planinama Maglićem, Volujkom, Vučevom i Zelengorom, između kojih je usječen veličanstveni milenijumima kreiran kanjon Sutjeske, drugi najdublji u Evropi, te prekrivena šumom čija su mnoga stabla starija od 300 godina, Perućica privlači ljude iz cijelog svijeta koji dolaze da osjete njen mir, tišinu i spokoj čistog prirodnog okruženja.

Zimska turistička sezona u NP Sutjeska realizira se u skladu s očekivanjima uprave Parka, naglašava njegov direktor, ocijenivši da posjetilaca ima upravo u onom broju u kojem mogu zadovoljiti njihovu potrebu za smještajem.

Imajući u vidu da je zbog izuzetno visokih troškova grijanja na električnu energiju hotel “Mladost” zatvoren, Park na raspolaganju ima luksuzno opremljene apartmane u vilama “Silver” I & II za sve one koje žele da osjete čari zime u NP Sutjeska.

Pavlović podvlači da Uprava maksimalno koristi ovogodišnju relativnu blagu zimu i izostanak padavina da izvrši sve neophodne radove kako bi spremno dočekali predstojeću ljetnu turističku sezonu od koje očekuju dosta.

– Mišljenja sam da će ova ljetna sezona biti ubjedljivo najbolja u poslijeratnom periodu, a u prilog tome da to s razlogom očekujem govori činjenica da je svaka naredna sezona u Parku bolja od prethodne. Sigurni smo da će tako biti i u 2020. godini – zaključio je u razgovoru za Fenu direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović.

FENA


Povezane vijesti

Obilježeno 77 godina Bitke na Sutjesci

eTrebinje

Milanovićev šef kabineta na Sutjesci odao počast poginulim antifašistima

eTrebinje

Obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci: Legendarna bitka svetionik naše budućnosti (Foto)

eTrebinje

Obilježavanje 76 godina od Bitke na Sutjesci

eTrebinje

Socijalisti pozivaju na obilježavanje 76. godišnjice Bitke na Sutjesci

eTrebinje

Na Tjentištu otvoren obnovljeni Muzej Bitke na Sutjesci

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više