eTrebinje
Republika Srpska

Službenici međunarodne zajednice prijete Srbima u zajedničkim institucijama

Izvor:

Fotografija:


Na adresu srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama počela su da stižu prijeteća pisma, ali potpisana. Prijetnje su upućene zbog prusustva sastanku koji je u Istočnom Sarajevu sazvao Milorad Dodik 20. februara, a potpisali su ih ambasador EU u BiH Johan Zatler, šefica OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek i Elen Džermejn, otpravnica poslova Američke ambasade u Sarajevu.

Iz pisma, koje je dostavljeno jednom od srpskih predstvanika koji je prisustvovao sastanku u Istočnom Sarajevu, a koje je u posjedu redakcije, učesnici sastanka opominju se da kao rukovodioci tih službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da moraju da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost. Srpski predstvanici pozivaju se da postupaju u skladu sa evropskim standardima i opominju da su oni predstavnici BiH, a ne predstavnici Republike Srpske, i, kao predstavnici državnog nivoa, kako se navodi u pismu, moraju biti predstavnici svih građana BiH, bez obzira na etničko ili političko opredjeljenje. U pismu se ističe da je neprihvatljivo i za BiH i za evropski put BiH da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

Osobe kojima su upućena pisma nisu na platnom spisku nijedne od institucija čiji su predstavnici stavili potpis na pismo, pa sve neobično podsjeća na najcrnje vrijeme diktature visokih predstavnika.

Prema infomacijama portala Argumenti, prije sjednice Narodne skupštine Republike Srpske svim poslanicima upućeno je pismo iz Misije EU u BiH s preporukom kako bi trebalo da se odrede prema tačkama dnevnog reda koje su juče bile na sjednici, a radilo se o posjeti predsjednika Crne Gore i Fronteksu. Isti izvor tvrdi da je i jučerašnji stav opozicije prema dolasku Mila Đukanovića u BiH takođe rezultat konsultacija koje su Borenović i Šarović imali u Sarajevu sa pojedinim međunarodnim zvaničnicima.

Sličnu, ako ne istovjetnu reakciju na sastanak u Istočnom Sarajevu, koji je sazvao srpski član Predsjedništva 20. februara, imali su Bakir Izetbegović i Valentin Incko. Teško se oteti utisku da je ova operacija koordinisana i da se prijetnjama i zastrašivanjem Srba u BiH upravlja iz jednog mjesta. Da je gospodin Zatler uputio jedno ovakvo pismo bilo kom uposleniku, na bilo kom nivou u državamna EU, odmah bi bio lišen slobode.

Foto: Argumenti.rs

Argumenti.rs


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više