eTrebinje
Najnovije Video Trebinje

Luka Petrović: Prevencijom i zajedništvom možemo pobijediti korona virus (Audio)

Izvor:

Fotografija:


U istočnoj Hercegovini nema oboljelih od virusa korona, a krizni štabovi istočnohercegovačkih opština i Grada Trebinja uveli su mjere kao prevenciju protiv korona  virusa. Sve mjere se poštuju i samo strogim prevencijama možemo osigurati svakog pojedinca i ukupan zdravstveni sistem, rekao je za Radio Trebinje izvršni direktor Saveza opština i grada Istočne Hercegovine Luka Petrović.

Petrović je podsjetio da su na sastanku koji je održan polovinom ove sedmice u Trebinju, osim predstavnika lokalnih zajednica prisustvovali i predstavnici zdravstvenih ustanova iz istočne Hercegovine.

„Razgovarali smo o preventivnim mjerama koje su preduzete sa prethodnog sastanka koji je održan 16. marta. Zaključke sa prve sjednice preduzele su sve lokalne zajednice, usaglasili smo da ćemo dobrim preventivnim mjerama spriječitiu da nam bolest uđe u zdravstveni sistem. Svjesni smo situacije da sve što preduzimamo, radimo u cilju prevencije“, kaže Petrović.

Mjere prevencije „Tri R“ moraju se poštovati

Mjere prevencije koje je Grad Trebinje promovisao pod nazivom „Tri R“  – rastojanje, kihanje u rukav, maramicu ili masku i redovno pranje ruku, su veoma važni u prevenciji zaštite od korona virusa. Takođe, važno je da se naši sugrađani što manje kreću, ostvaruju socijalne kontakte sa drugim osobama i na taj način će se omogućiti da se eventualna pojava virusa ne širi, kazao je Petrović.

On je istakao da su zdravstveni radnici sa područja ove regije spremni da izvrše sva testiranja sumnjivih lica.

„Bolnice u Trebinju i Nevesinju imaju oko 80 spremnih kreveta za osobe kod kojih bi bio detektovan virus korona, a  imamo i dovoljan broj testova. Osim bolničkog centra u Trebinju  oformljen je karantin na Tulima, za one koji ne poštuju izrečene mjere izolacije i za one koji ulaze u BiH. Takođe, svaka opština u istočnoj Hercegovini privela je namjeni po jedan objekat, koji će služiti kao karantin,“ rekao je on.

Na ovaj način, ističe Petrović, zdravstveni sistem je obezbijeđen, blokirani su ulazi i veoma je važan osnos svih nas prema ljekarima.

Savez opština i gradova istočne Hercegovine  donio je i zaključak da se iznađu rješenja za dezinfekciju svih vozila koja ulaze u ove opštine i grad Trebinje.  Danas je počelo i njihovo  postavljanje, a riječ je o sunđerastim barijerama na ulazima u sve gradove, kako bi bila obavljena  dezinfekcija svih vozila.

„Policijska uprava Trebinje postavila je oko petnaest punktova na ulazu u Grad Trebinje i istočnohercegovačke opštine. Preporuka je da ove sunđeraste barijere domovi zdravlja redovno održavaju, odnosno namaču tečnošću za dezinfekciju“, pojasnio je Luka Petrović, izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine.

Ovakve barijere biće postavljene i ispred ulaza u stambene zgrade, kućna dvorišta i kolektive koji održavaju radnu atmosferu.

Krizni štab Grada Trebinja i krizni štabovi ostalih lokalnih zajednica u istočnoj Hercegovini donijeli su mjere da se svakom domaćinstvu podijele po dvije maske i dva para rukavica, kako bi obavljali poslove izvan svog imanja. Ova akcija biće provedena u narednih 5-6 dana.

„Svjesni smo, da ako ovaj princip budemo svugdje primijenili, dezinfikovaćemo i obuću i odjeću i bilo ko uđe u istočnu hercegovinu, proći će barijere ili će biti smješten u karantin i zato je važno da imamo potpunu kontrolu ulaska u Hercegovinu“, ističe on.

Poljoprivredno zemljište privesti namjeni

Savez opština i grada istočne Hercegovine  dao je preporuke da se privede namjeni raspoloživo poljoprivredno zemljište, bez obzira na vlasničku strukturu.

„Bez obzira da li su u pitanju fizička lica i lokalne zajednice naš cilj je da bude obrađeno što više poljoprivrednih površina i zasadi se što više jednogodišnjih poljoprivrednih kultura.

Takođe, važna činjenica je da je mnogo ljudi ostalo bez posla, kazao je Petrović i dodao da će ova tema u narednih nekoliko mjeseci ostati aktuelna, jer se pored mjera koje su donijeli republički i lokalni krizni štabovi mora posveti više pažnje onim ljudima koji su ostali bez primanja.

„Mi nećemo dozvoliti da oni ostanu ugroženi i vidjećemo koje ćemo vrste pomoći obezbijediti preko fond  UGIP-a i fondova solidarnosti preko lokalnih zajednica. Mnogi Hercegovci su se javili i javljaju se da pomognu i upalćuju sredstva, kako bi se omogućila određena rezerva za pomoć tim porodicama. Mi smo u Trebinju napravili analizu tog stanja i znamo da ovdje ima 450 osoba koji nisu na radnom mjestu i oni će primati, vjerovatno minimalnu platu.Te porodice ćemo staviti na analizu i iznaći način kako im pomoći. Već su obezbijeđene određene količine osnovnih životnih namirnica, kako bi se pomoglo onima što ne rade.Takođe, zahtijevamo i od njih da se angažuju na alternativnim poslovima.

Prema njegovim riječima ugroženi su svi oni čiji su poslovi bili vezani za uslužni sektor, ali su takođe ugrožene ustanove iz javnog centra i one već sada rebalansiraju svoje rashode i prihode, koji će zasigurno biti manji, kako bi se pripremili za neka vremena koja dolaze.

 

„Trebamo vjerovati jedni u druge, da radimo maksimalne mjere, imamo snage i energije da iznesemo svaki problem, a za to imamo podršku institucija Srpske i Srbije. Možemo biti  primjer i ostalim regijama, da na ovaj način prave karantine, samoizolacije i razmišljaju o prevazilaženju ove situacije samo zajedničkim angažmanom, zaključio je Petrović.


Povezane vijesti

Petrović: Urušavajući moje ime, Vukanović pokušava da zavlada Hercegovinom

eTrebinje

Petrović: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

eTrebinje

Petrović: Nema poskupljenja struje do Nove godine

eTrebinje

Petrović: Istorijski prihod ERS-a od skoro milijardu KM, dobit 80.000.000 KM, nastavljaju se sve investicije

eTrebinje

“Stabilan sistem” Petrović tvrdi da NEĆE BITI POSKUPLJENJA STRUJE u Srpskoj

eTrebinje

Domaći prah vitamina C – najbolji saveznik u borbi sa koronavirusom

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više