eTrebinje
Bosna i Hercegovina

SNSD, Srpski blok i HDZ napustili sjednicu

Izvor:

Fotografija:


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uvrstio je u dnevni red sjednice Prijedlog o smjeni članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojima je istekao mandat i imenovanju novih članova CIK-a, a poslanici SNSD-a, Srpskog bloka i HDZ-a BiH bili su protiv.
Odmah po usvajanju dnevnog reda sjednicu su napustili poslanici SNSD-a, Srpskog bloka i HDZ-a.

Ovaj prijedlog uputili su poslanici Dragan Mektić /SDS/ i Zlatan Begić /DF/.

Prethodno je šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać navela da joj iz ponuđenih materijala nije jasno da li je uopšte istekao mandat članovima CIK-a.

Ona je dodala da CIK još nije potvrdio izborne rezultate za izbor predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, pa se po tom osnovu da zaključiti da članovima CIK-a nije istekao mandat.

Prema njenim riječima, predloženi kandidati za nove članove CIK-a ne ispunjavaju propisane uslove, a moguće je i da se nalaze u sukobu interesa jer su članovi partijskih rukovodstava.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić zatražio je prekidanje ove sjednice i da se prije njenog nastavka organizuje tematska sjednica sa Savjetom ministara o izboru članova CIK-a.

On se obratio i poslanicima SDA riječima da se “previše igraju i sa državom i sa parlamentom BiH”, što potvrđuje i današnja podrška Mektićevom prijedlogu.

Prema njegovim riječima, SDA je osporio i izbor ministara za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara, a blokirao je i imenovanje direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Poslanik Jasmin Enrić /A-SDA/ kritikovao je Stevandića da krši Poslovnik o radu.

Poslanik SBB-a Edita Đapo rekla je da ova stranka već duže nije saglasna sa personalnim sastavom CIK-a, ali da ne može podržati ponuđeni prijedlog.

Šef Kluba poslanika HDZ-a Nikola Lovrinović smatra da pomenuti prijedlog Mektića i Begića ne treba ni stavljati na glasanje u vezi sa donošenjem dnevnog reda, a sličan stav iznio je i njegov kolega Predrag Kožul.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić usprotivila se pokušajima da se CIK stavi pod političku kontrolu pojedinih stranaka.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojša Radmanović smatra da predlagači insistiraju na nezakonitom prijedlogu i da produbljuju krizu u BiH.

“Nećemo ni glasati ni prisustvovati sjednicama ukoliko prođe ovaj prijedlog”, poručio je Radmanović.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto, koja je i predsjednik Privremene komisije za izbor članova CIK-a, takođe, smatra da je pomenuti prijedlog suprotan Izbornom zakonu BiH.

Ona je upozorila SDA da je odgovorna za ovu spornu odluku, koja nanosi veliku štetu za ugled BiH i procese u BiH.

I Krišto je zaprijetila napuštanjem sjednice poslanika HDZ-a ukoliko SDA i Mektić nastave da insistiraju da bude prihvaćen, odnosno nametnut njihov prijedlog.

SRNA


Povezane vijesti

Nakon skoro dva mjeseca održaće se sjednica Parlamenta

eTrebinje

Zeleno svjetlo za smanjenje PDV-a ugroženim branšama

eTrebinje

Parlament BiH kupuje limuzine od 300 hiljada KM

eTrebinje

O ČEMU SVE RASPRAVLJAJU Okupacija svemira poslanicima važnija od “zemaljskih” problema

eTrebinje

Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više