eTrebinje
Najnovije Trebinje

Novi slučaj korona virusa u Trebinju

Izvor:

Fotografija:


Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa,u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 562 laboratorijska uzorka iz 38 opština u Republici Srpskoj, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 15 osoba u Republici Srpskoj.

Prema mjestu prebivališta, šest osoba je iz Banjaluke, po dvije iz Kalinovika, Oštre Luke i Prijedora i po jedna osoba je iz Kozarske Dubice, Trebinja i Zvornika.

Riječ je o devet osoba ženskog i šest muškog pola. Јedna žena je starije životne dobi, šest žena srednje životne dobi i dvije mlađe životne dobi. Tri muškarca su srednje životne dobi i tri starije. Većina osoba imala je kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima.

Među potvrđenim slučajevima su i jedna medicinska sestra i jedan medicinski tehničar (Dom zdravlja Banjaluka i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske). U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 94 zdravstvena radnika iz Banjaluke, Bijeljine, Šamca, Ugljevika, Doboja, Istočne Ilidže, Prijedora, Teslića, Dervente, Kalinovika i Laktaša i ovi nalazi su negativni.

Testirano je i ukupno 39 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica. Testirana su 43 vatrogasca iz Banjaluke i svi su negativni na test virusa korona.

Testirano je i osaminspektora koji rade na graničnim prelazima, čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 671 slučaj virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 25 osoba, a oporavilo se 357 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2)izvršeno ukupno 10.965 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 105 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 42 pacijenta teže kliničke slike, dok je u izolaciji šest pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 35 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici”Sveti Apostol Luka”u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru pet pacijenta, u Bolnici Zvornik je jedan pacijent i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolacijuu kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 66 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 32,u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutnoje3.505 osoba, a nadzor je završen kod 21.584 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno je ukupno 112 osoba, 101 osoba je izašla iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalaze ukupno 24 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izražava duboko žaljenje zbog smrti uvaženog prim. dr Dragana Vojvodića, koji je bio veliki profesionalac i humanista, omiljen među kolegama i pacijentima. Ostaje vječno poštovanje za njegov doprinos za unapređenje zdravstvenog sistema Republike Srpske.

 


Šta Vi mislite o ovome?

VAŽNA NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala etrebinje.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više